Yalnız Mesajı Göster

Mide Yanması Ve Yapılacaklar

Eski 11-04-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Mide Yanması Ve Yapılacaklar



Mide yanması 20 ile 50 yaş arasında pekçok kişide görülen çok yaygın bir hastalıktır Mide yanması yemekten önce, yemek esnasında veya yemekten iki üç saat sonra hissedilir

Besinler, sindirim fonksiyonunun bir gereği olarak midede ilk değişikliklere uğrayarak bağırsaklara gönderilmek amacıyla hazırlanıyor



Mide bu fonksiyonunu yaparken iç yüzeyini kaplayan zarın alt kısmındaki salgı hücrelerini, besinlerin olması gereken değişimini sağlamak için uyarıyor Bu esnada meydana gelen bir dengesizlik, çok fazla asit ortamına ve midenin kendini koruyamamasına neden olarak yanma hissine sebep oluyor

AZ AMA SIK BESLENİN

Atalarımız, midede yanma hissettiklerinde o an bir lokma ekmek içi yerlermiş Ekmek içi değil ancak o an bir şeyler yemenin doğru bir metod olduğunu savunan günümüz hekimleri de az fakat sık yemeyi tavsiye ediyorlar Öğünleri küçülterek sık sık yemenin yakınmaları azaltacağını ifade ediyorlar

YEMEK SÜRESİNİ UZATIN Yemek yemeye daha çok vakit ayırın Ayaküstü değil de sofrada oturarak acele etmeden yiyin Acele yemek mide çalışmasına zarar veriyor Kendinize daha fazla zaman ayırıp yemek yemeyi bir zorunluluk değil de bir keyif anına dönüştürün
Ağzınıza küçük lokmalar almak midenin sindirim için gerekli salgıları daha kolay üretmesine yardımcı olur Lokmaları uzun uzun çiğneyin Bu, midenizde şişkinlik ve ağırlık hissetmemenizi sağlar

TAM DOYMADAN SOFRADAN KALKIN

Sofradan tıkabasa doymadan kalkın Mide boş bir torba olduğu için yemek yerken çiğnediğimiz besinler buraya ulaştıkça mide sürekli genişler Eğer kemerinizi çok sıkmışsanız yanma hissi duymanız çok doğal İçi dolu bir plastik torbayı düşünün Tam ortasından bir ipi kemer gibi sıkıca bağlayın Torba sağa ya da sola çekecek ya da aşağıya doğru sarkacaktır Mide de aynı böyle… Bu nedenle ölçülü miktarda yemek yiyin

UYKU YEMEK ARASI 3 SAAT OLMALI

Akşam öğününden hemen sonra damak kaçamakları yapmayın Aksi takdirde mide gece boyunca çalışıp yorulur Akşam yemeği ile uyku arası en az üç saat olmalı Yani yemek yedikten en az 3 saat sonra yatın Gece yatarken sağ yana dönerek yatmayın Besinin mideye girişi sağ taraftan gerçekleştiği için yedikleriniz yeterince hazmedilemeyip mide borusunda yanma hissi oluşabilir
Yemek yedikten sonra yere eğilmeniz gerekiyorsa dizlerinizi bükerek eğilin Aksi takdirde mide işlevini gerektiği gibi yapamaz
Yiyecek ve içeceklerin çok sıcak ya da soğuk olması mide sıvısına zarar verebilir Bu nedenle yiyecek ve içeceklerin ılık olmasına özen gösterin
Sigaradan uzak durun
Yemekten sonra uzanmayın Unutmayın, mide sıvısı yatay pozisyonu sevmez ve yanma hissi mide borusu yoluyla ağzınıza kadar gelebilir

Bunlardan Uzak Durun

Hazmı kolay olmayan kızartmaları ve yağlı yiyecekleri sofranızdan uzaklaştırın Ağır yağlı, fazla kremalı ya da soslu besinleri yemeyin Çikolata, içerdiği yüksek dozdaki yağ ve kafein nedeniyle hassas mideye zarar vererek yanma hissine yol açıyor Sütlü çikolata, daha az yağ içeren bitter çikolataya oranla daha tehlikeli olduğundan çikolata sevenler genelde sütsüz olanını tercih etmeli
Kafeinli içecekler mide için çok zararlı Kahve, çay ve kola gibi içecekler hassas mideyi yorar Eğer mide yanmasından şikayet ediyorsanız ve kahve içmeden yapamıyorsanız kafeinsiz kahveyi tercih edin
Gazozlu içecekler ve asitli meyve sularını az için Domates ya da portakal suyu asitli olduğu için mide yanmasını şiddetlendirebilir Bu sebeple sulandırarak ve balla tatlandırarak için
Et suyu ile hazırlanmış çorbalardan uzak durun Diğer çorbaları ise çok sıcak içmeyin Ilınmasını bekleyin
Alkol midedeki yanma hissini artırır Hele mide boşken alkol sakın almayın
Çiğ soğan ve çiğ meyve de mide asidini artıran etkenlerdendir
Şeker yemeyi seviyorsanız naneli olanları seçmeyin

Mide ağrılarınıza son verecek sağlıklı ve dost besinlerle yemek yemenin keyfini çıkartabilirsiniz…

Karnabahar : Haşlanmış karnabahar, mideyi asit saldırılarından koruyarak tüm sorunları giderebilir İçeriğinde bulunan gefarnato maddesi ülser ilacının hammadesi olarak kullanılıyor

Lahana : Lahanayı çiğ şekilde yiyin İnce şeritler halinde doğrayıp salata yapın Meyve presinde lahananın suyunu sıkıp aynı miktarda elma suyuyla karıştırın ve bunu için Lahana, doğal ülser ve gastrit ilacı olarak tanınır 4′te bir lahanayı yıkayıp kalın şeritler biçiminde doğrayın Bir kerevizi soyarak doğrayın Bir havucu temizleyip ince ince dilimleyin Lahana, kereviz ve havucu katı meyve presinde sıkıp sabah akşam suyunu için

Patates : Çiğ patates suyu mide yanmasının doğal ilacıdır Patatesi soyup katı meyve presinde suyunu sıkın Su,havuç suyu veya kereviz suyuyla karıştırarak için

Elma sirkesi : Salatalarda veya mezelerde elma sirkesi kullanın

Maden suyu : Mide asidinin büyük bir bölümünü etkisiz hale getiriyor Yemeklerden sonra için

Ispanak : Ispanağı buharda pişirin veya haşlayarak tüketin Taze yapraklarını salata olarak yiyin

Zeytinyağı : Çiğ olarak kullanıldığında besinlerin midede kalma süresini azaltıyor ve yağların sindirimi için safra salgısını artırıyor

Baklagil : Fasulye, bezelye ve mercimekte var olan bioflavionid maddesi, midenin koruma görevini artırıyor

Muz : Mideyi seven meyvelerin en başında geliyor Ara öğünlerde birer muz yemek, midedeki yanma hissini ortadan kaldırabilir Muz, mide enzimleri ve hücrelerinin üretimini de artırıyor

Kızarmış ekmek : Midenin salgıladığı aşırı asidi kurutarak yanma hissini gideriyor

Meyankökü : Güçlü bir mide koruyucusu ve dostu Yapılan son incelemelere göre midedeki çok fazla olan asitlenmeyi azaltıyor

Alıntı Yaparak Cevapla