11-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Gıda Güvenliği İçin Öneriler
Gıda güvenliği için öneriler
Yaz aylarında aşırı sıcak ve nem nedeniyle hızla bozulan gıdalar, zehirlenmeye varan pek çok sağlık sorununa yol açabiliyor Bu durumun önüne geçmenin tek yolu ise gıdaları satın alırken ve saklarken çok dikkatli olmak
Aşırı sıcağın etkisiyle gıdalar, uygun koşullarda hazırlanmadıkları ve saklanmadıkları zaman çeşitli sağlık sorunlarına neden olabiliyor Yaz aylarında gıda güvenliğine dikkat edilmediği takdirde başta 'gıda zehirlenmeleri' olmak üzere ishal, sindirim sistemi bozuklukları ve soğuk algınlığı belirtileri gibi çeşitli sorunlarla karşılaşılıyor Aslında basit kurallara uyarak gıda zehirlenmelerinin önüne geçmek ya da bu riskleri en aza indirmek mümkün Acıbadem Labvital Gıda Kontrol Laboratuvarı Mesul Müdürü Veteriner Hekim Işıl Selmin Ünsal, gıda güvenliğinin nasıl sağlanması gerektiğini anlattı
ETİKETLERİ OKUYUN
Etiket bilgilerini kontrol edin: Gıdaları satın alırken etiket bilgilerini okuyarak ürünün içeriğini inceleyin Ayrıca örneğin, meyveli bir içecek aroma ve şekerden mi oluşuyor, yoksa gerçek meyve suyu mu içeriyor, bunu bilerek alın
Son tüketim tarihine bakın: Son tüketim tarihi geçmiş bir ürüne rastlarsanız, bu ürünü satın almayın ve satış yerini de uyarın Çünkü ürünün lezzeti değişip, besin değeri kaybolmuş, hatta bozulmuş da olabilir ki bu da gıda zehirlenmesi başta olmak üzere birçok sağlık sorununa yol açabilir
Ambalajı bozulmuş ürünleri almayın: Şişmiş, sızıntı yapmış, delinmiş veya bozulmuş ambalajlı ürünlerde, gıdanın içinde mikroorganizmalar üreyip sağlığınızı tehdit edebilir
Soğutuculardaki sıcaklığı kontrol edin: Balık, tavuk, kırmızı et, süt ve peynir gibi soğukta saklanan besin maddelerinin uygun şartlarda soğutulduğundan emin olun
Kapalı kaplarda muhafaza edin: Buzdolabında meyve de dahil hiçbir besini açık olarak saklamayın Besinleri mutlaka yıkanmış ve süzülmüş olarak, ağzı kapatılmış bir kapta muhafaza edin
BUZDOLABINIZ SOĞUK OLSUN
Pişmiş gıdaları üst, çiğ olanları ise alt raflarda tutun: Çiğ tavuğu açık ya da ambalajı bozulmuş bir şekilde üst raflarda saklarsanız, üzerinde çeşitli zararlı mikroorganizmalar üreyebilir, daha kötüsü yerçekiminin etkisi nedeniyle alt rafta bulunan besinlere de bulaşabilir
Buzdolabınızın derecesini ayarla yın: Besinlerin hızla bozulmamaları için buzdolabının serinliği +4 derece olmalı Yaz mevsiminde buzdolabının kapağını daha sık açıp kapatacağınız için dereceyi düşürerek buzdolabınızın soğutma kapasitesini artırın Buzdolabınızı fazla besinlerle doldurmamaya ve kapların arasında hava akımı olmasına da özen gösterin
Derin dondurucuda en fazla altı ay saklayın: Sıcaklığı ne olursa olsun, gıdaların bozulmasındaki en önemli faktör zamandır Bu nedenle -18 derece ve altında bile olsa, önerilen süre kadar saklamalısınız Bu nedenle deniz ürünlerini en fazla 20 gün, kırmızı eti de maksimum iki ay içinde tüketmeye özen gösterin Gıdaları derin dondurucuda hava ile temas etmeyecek şekilde sardığınız ambalajın içinde en fazla altı ay saklamayı da ihmal etmeyin
Gıdaları çözüldükten sonra tekrar dondurmayın: Eğer artan besinleri tüketmeyecekseniz çiğ olarak değil, pişirdikten sonra tekrar dondurun Örneğin dışarı çıkardığınız kıymayı, tekrar derin dondurucuya koymadan önce kavurun
|
|
|