Konu
:
Sebze Yemeklerini Nasıl Pişirmeli
Yalnız Mesajı Göster
Sebze Yemeklerini Nasıl Pişirmeli
11-04-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Sebze Yemeklerini Nasıl Pişirmeli
Sebze yemeklerini nasıl pişirmeli
Yiyecekleri alır, pişirir ve saklarken bazı noktalara dikkat ederseniz sağlıklı beslenirsiniz
Süt ve süt ürünleri ışıkta kalınca B2 vitamini yok olur
Yemeğin suyunu dökerseniz B1 vitaminini de dökmüş olursunuz ki B1 eksikliği depresyon nedenidir
Fazla protein de kalp ve damarları hasta eder
Besinlerin sahip oldukları zengin içeriğin ve sahip olduğu besin değerlerinin korunması vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin doğal yoldan karşılanmasında son derece önem taşır
Bu değer mutfağımızda yer alan besinlerin korunma ve kullanma yöntemlerini beraberinde getirir
Örneğin süt ve yoğurt B grubu vitamini olan vitamin B2 (Riboflavin)nin zengin kaynağıdır
Riboflavin ışığa karşı hayli duyarlı olduğu için riboflavin içerikli besinlerin ışığa maruz kalması kaybına neden olacaktır
Şişede bulunan süt ve yoğurt ve ayran gibi ürünlerde ışığa maruz kaldığından riboflavin kaybına uğrar
Yemekleri pişirirken dikkat edilmesi gerekenler
Yemeklerinizi pişirirken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar olduğunu unutmayın
l Sebze ve meyvelerin mevsimleri olduğunu hatırlayın
Hormonlu, vuruk ve çürük besinlerden uzak durun
l Sebzeleri yıkarken suyuna biraz sirke ilave edin ve fazla suda bekletmeyin
l Sebzeleri özellikle salataları bıçak yerine elinizle parçalayın hava ile temas etmemesini sağlayın
l Sebzelerinizi buharda pişirin suda haşladığınız sebzelerin suyunu dökmeyin ve az suda haşlayın
l Sebzeleri haşlarken tencerenin ağzını kapalı tutun
KURUYEMiŞLER
Kuruyemiş günde 30 gramı geçmemek kaydıyla tüketilmesi hatta diyetlere dahi ilave edilmesi besin değeri yüksek maddelerin ve işlenmemiş yağların alımına destek olması açısından önem taşır
Ancak bu besinlerin çiğ tüketilmesi önemlidir
B1 TiAMiN
Tiamin yani B1 vitamini karbonhidratların enerjiye çevrilmesinde görevlidir
Eksikliğinde iştahsızlık depresyon kas hastalıklarına rastlanır
Tiamin suda eriyen bir vitamindir ve yemek pişirirken suyunun dökülmemesi bu açıdan önem taşır
Kurubaklagilleri pişirirken suyunu değerlendirerek bu vitamini koruyabiliriz
FAZLA PROTEİNİN ZARARLARI
Proteinlerin fazlası yağa dönüşerek depo edilirler
Yüksek oranda proteinli besinlerin fazla oranda tüketimi ilerleyen yaşlarda kalp-damar hastalıkları riskini artırır
Protein bakımından zengin hayvansal kaynaklı besinlerin yapılarında katı yağ ve kolesteroldür
Yine fazla protein vücuttan kalsiyum atımını hızlandırır
Fazla protein alımı kadar yetersiz protein de sorun yaratır
Dr
İsmail Ağar
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul