Yalnız Mesajı Göster

Posalı Gıdaların Gaz Yapmaması İçin Yapılması Gerekenler

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Posalı Gıdaların Gaz Yapmaması İçin Yapılması Gerekenler



Posalı Gıdaların Gaz Yapmaması İçin Yapılması Gerekenler

Prof Dr Ayhan Kuzu, posalı gıdaların gaz yapmaması için suyla birlikte alınması, kurubaklagillerin de ıslatılmadan tüketilmemesini önerdi

Posalı gıda alınmasının bağırsakların çalışmasına büyük yardımı olacağını, yeterli posa almanın sırrının ise iyi dengelenmiş, yüksek posa içeren besinlerin tüketilmesinde yattığını kaydeden Kuzu, posayı artırmak için şu tavsiyelerde bulundu:

Kepek ekmeği, kahverengi pirinç, meyve-sebze gibi yüksek posalı gıdaları; beyaz ekmek, beyaz pirinç ve cips-şekerleme gibi düşük posalı gıdalara tercih edin

Daha fazla çiğ sebze ve kabuğu soyulmamış meyve yemeye çalışın

Sebzeleri pişirmek, içlerindeki posa miktarını düşürür Yenebilen kabuklar da iyi birer posa kaynağıdır
Her öğünde yüksek posalı gıda alın

Posalı diyet ve gaz sorunu
Yüksek posalı diyet alınmasının beklenen yan etkisinin bağırsak gazı ve şişkinlik olduğuna işaret eden Kuzu, kabızlığı önlemek için posalı gıdalarla birlikte su alınmasını tavsiye etti Kuzu, şunlara dikkati çekti:

“Genellikle baklagillerden ve lahana türü sebzelerden gaz yaptığı için şikâyet edilir Bağırsak duvarında bazı karbonhidratların sindirimi için gerekli enzimlerin vücut tarafından üretilememesi, sindirim işlevini bozar ve gaz oluşumu meydana gelir Bu durum şişkinlik yapar

Kuzu, ayrıca baklagillerin neden olduğu gazın zararsız hale gelmesi için şunları önerdi:

Kurubaklagiller hazırlanırken akşamdan suda ıslatılmalı, yemek başka temiz su ile hazırlanmalı Gaz yapıcı bazı karbonhidratları emdiği için ıslatma suyu kullanılmamalıdır

Kurubaklagillerin pişirilmesi için yeteri kadar zaman ayrılmalıdır Böylece kolay sindirilir

Baklagiller veya benzeri rahatsızlık veren besinlerden daha küçük porsiyonlar alınmalıdır

Konserve edilmiş baklagillerin suyu boşaltılmalı ve temiz su ile yıkanmalıdır

Alıntı Yaparak Cevapla