11-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Anne Adayları Nasıl Beslenmeli?
Anne adayları nasıl beslenmeli?
Anne adaylarının beslenmesinde yeterli kalori yanında tüm besin gruplarının dengeli tüketilmesi gerektiğini belirten Dr Sokullu, anne adaylarının beslenmesiyle ilgili olarak şu bilgileri veriyor:
“Sebze ve meyveler, tahıllar, et-balık-tavuk, yumurta, kuru baklagillerden oluşan proteinler, süt ve süt ürünleri, yağların dengeli alınması önem taşıyor Gebelik boyunca anne adayı boyuna göre değişmekle birlikte 9-12 kilo almalıdır Bu ağırlığın yarısı bebek ve plasenta, rahim büyümesi gibi eklere kullanılıyor Diğer yarısı ise emzirme dönemi için depo ediliyor Bebeğin büyümesi için yaklaşık 900-950 gr proteinin depo edilmesi gerekiyor Bu nedenle anne adayı normal günlük gıdasına 15 gr kadar protein daha eklemeli
DEMİR VE FOLİK ASİT ÖNEMLİ ROL OYNUYOR
Gebelikte demir mineralinin eksikliği çok sık görülür Demir kan yapımında kullanılır Bu açıdan anne ve bebeğin demire çok ihtiyacı vardır Anne adayları günde 20 mg demir almalıdır Demir eksikliği bebeğin anne karnında hem fiziksel hem de zihinsel gelişimini kötü etkileyebilir Bu sebeple gerekli kontrollerin yapılması önemlidir
Folik asit eksikliğindeyse sinir sistemi gelişimi geri kalıyor ve nöral tüp defekti adı verilen anomaliler ortaya çıkabiliyor Özellikle gebelik öncesi folik asit alımı yeterli olmalıdır Çocuk sahibi olmayı planlayan kadınların gıdalarını folik asit açısından zengin hale getirmeleri veya folik asit tabletlerini gebelik öncesi 4-8 hafta boyunca kullanmaları önerilir Koyu yeşil yapraklı sebzeler tüm tahıllar ve kuru baklagillerde folik asit bulunur Ancak, ışık, ısı ve gıda işleme onu kolayca yok edebilir Dolayısıyla, azami yararı sağlayabilmek için sebze ve meyveleri taze olarak veya mümkün olduğu kadar az pişirilmiş şekilde tüketmek en iyisidir Fasulye, fındık, ceviz, yumurta sarısı, portakal da folik asit bulunan gıdalar arasındadır Alkol kullanımı vücutta folik asiti tüketir
KALSİYUM YETERLİ MİKTARDA ALINMALI
Bebekteki kalsiyum ihtiyacı için annenin günlük gıdasına 500 mg daha kalsiyum eklemesi gerekiyor Bu miktar ekstra bir bardak süt ya da eşdeğer süt ürünleri ile karşılanabiliyor Özellikle çok çocuklu annelerde görülen saç ve diş kayıpları, tekrarlı gebeliklerde kalsiyum ihtiyacının yeterli karşılanamamasına bağlı olarak yaşanıyor
|
|
|