11-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kanserden Menapoza Birçok Etkisi Olan Sorunu Hafifleten Gıdalar
Kanserden Menapoza Birçok Etkisi Olan Sorunu Hafifleten Gıdalar
Son yıllarda bir ANTİOKSİDAN kelimesi hayatımıza girdi Sağlıklı uzun bir ömrün bilinen olmazsa olmazı haline geldi Peki nedir bu antioksidan, gerçekten yaşamak istediğimiz sağlıklı ve kaliteli bir hayatın yapı taşları mı ?
ANTİ-OKSİDAN kelimesini açmadan önce onun zıt anlamını belirtmekte yarar görüyorum Anti oksidan kelimesinin karşıtı olan oksidan ile antioksidanların karşıtı olan oksidanlar nelerdir Okside olmuş maddeleri paslanmış olarak tanımlarız Bunun kimyasal nedeni ise oldukça basittir
Oksijenle temas eden her madde okside olur Örneğin demirin paslanması ya da balıkları sudan çıktıktan sonra ölmesi, oksijenin zararlı etkileridir Soluduğumuz havadaki oksijen, vücut içinde serbest radikaller adı verilen ve toksik (zehirli) bazı maddelerin oluşmasına neden olur Bunun dışında vücudumuzda da sürekli olarak oksidan maddeler oluşur
Bu maddelerin kaynağı çoğunlukla besinlerden enerji üretimi ve tüketimi sırasında meydana gelen kimyasal olaylardır Çevre kirliliği, stres yorgunluk, depresyon, ultraviyole ışınlar,sigara vs gibi pek çok olumsuz etmen insan vücudunda oluşan oksidanların dışında oksidan oluşumuna zemin hazırlar Bu etmenlerin oluşturduğu ve bizim serbest radikaller olarak tanımladığımız zararlı maddeler zaman içinde hücrelerimizi ve organlarımızın paslanmasına neden olur İnsan vücudu oksidanlara karşı kendi ürettiği vitaminler ve salgıladığı enzimlerle yani doğal antioksidanlarla başa çıkamaya ve bunları zararsız hale getirmeye çalışır Ancak bazen yetersiz kalabilir
KALP HASTALIKLARINDA KANSERE KADAR ETKİLİ
Yüksek tansiyon, yüksek kolesterol seviyelerinin düşürülmesinde
Kalp krizi ve felce karşı korunmada
Her çeşit kanser riskinin önlenmesinde
Yaşlanma sürecinin ve ciltte kırışıklığın geciktirilmesinde
Romatizmal hastalıklarda
Kanser hücrelerinin büyümelerinin durdurulması ve geriletilmesinde
Sigaranın vücuda verdiği zararların azaltılması
Kilo problemlerinin kontrol altına alınması allerjik hastalıkların önlenmesinde, antioksidanlar destekleyici olarak kullanılır
BESLENME YOLUYLA ALIN
Antioksidanlar; serbest radikalleri yok eden kimyasal maddelerdir Bunu vücudumuz gerektiğinde kendisi üretir Yani antioksidanlar, vücut hücreleri tarafından üretildiği gibi, gıdalarla da alınan bir grup kimyasal madde
Antioksidanların vücutta gerekli seviyelerde bulunabilmesi için, yüksek oranda antioksidan içeren çay, meyve ve sebze gibi besinler alınmasına dikkat edilmelidir Bugün dışarıdan temin edilecek pek çok antioksidan bulmak mümkün ancak antioksidanların doğal yol olan beslenme yoluyla alınması daha etkilidir
Asetilsistein
Alfa Lipoik Asid
Beta Karoten
Katalaz
CLA (konjuge linoleik asit)
Koenzim Q10
Ginkgo Biloba
Üzüm Çekirdeği (Grape Seed)
Yeşil Çay
Glutamin
Lutein
Likopen
Melatonin
Metiyonin
Selenyum
Superoksit Dismütaz
B6 ve B12 Vitaminleri
C Vitamini
Folik asit
E Vitamini
Magnezyum
Çinko
Glutatyon'dur Dışarıda temin edilebilecek pek çok antioksidan ürün bulunmaktadır
Ancak çalışmaların da gösterdiği gibi antioksidanların doğal yolla yani beslenme yoluyla alınması en etkili yoldur Çünkü hücrelerimiz ve sindirim sistemi doğal yolla alınan antioksidanları daha doğru ve etkili kullanabilmektedir Bunun dışında:
YiNE SAĞLIKLI BESLENME
Hücrelerimiz ve sindirim sistemi doğal yolla alınan antioksidanları daha doğru ve etkili kullanabilmektedir Vücudunuzun ihtiyacı olan antioksidanı alabilmesi için, sebze-meyve ağırlıklı beslenmek büyük önem taşımaktadır Beslenme yoluyla daha zengin antioksidanlar alınmaktadır
SERBEST RADiKALLERiN ZARARLARI
Yapılan çalışmalar serbest radikallerin vereceği zararların çeşitli hastalıklara neden olabileceğini göstermiştir Kalp damar hastalıkları, şeker hastalığı (diyabet), kanser, karaciğer hastalıkları, romatizmal hastalıklar, sinir sistemi hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları, cilt hastalıkları, kırışıklıklar ve cinsel işlev bozukluğu bu hastalıklardan bazılarıdır
MENOPOZDA ÇOK ÖNEMLİ
Menopoz dönemine adım atan kadınların antioksidan zengini besinlere de ağırlık vermeleri önerilir Koyu renkli sebze ve meyveler bu ihtiyacı önemli bir ölçüde karşılayacaktır Yine günde 1-2 bardak yeşil çay tüketmeleri bu konuda fayda sağlayacaktır 
|
|
|