Prof. Dr. Sinsi
|
Mutfakta Bulundurulması Gereken Besinler
Mutfakta olması gereken besinler
Diyetisyen Berrin Yiğit, sağlıklı beslenmek ve ideal kilonuzu korumak için mutfağınızda bulundurmanız gereken gıdalarla ilgili pratik bilgiler verdi  

Çikolatalı, tatlılı dondurma yerine meyveli yoğurt yapabilirsiz Mevsim meyvesini rendeleyip, az yağlı 2 yemek kaşığı yoğurda 1 tatlı kaşığı dut pekmezi karıştırıp derin dondurucuya atın 1 gün bekledikten sonra harika bir tat yakalayacaksınız Dondurma alacaksanız da tek porsiyonluk kaplarda ya da az alın, stokcu olmayın Yine kırmızı veya beyaz üzümü derin dondurucuya atılır, donmuş üzüm dondurma alternatifi olabilir
Milföy hamur yerine kepekli lavaş veya yufka kullanılabilir Pratik olsun derseniz yufka böreklerini tek porsiyonluk bohçalar halinde hazırlayın, dondurucudan çıkarıp suya sokup fırınlayın
Yağlı et, derili tavuk but,hazır köfte, kanat , nuggets, şinitzel, fish fingers (bunlar Türk mutfağına yeni, çocuklarımıza büyük tehdit) Bunlar yerine yağsız kırmızı et ve beyaz et (hindi, tavuk )
Yağsız etten çekme kıymayı sebze rende ile yoğurun Kesinlikle yapay soya kıymaları ile hazırlanmış hazır köfteleri tercih etmeyin Önceden alınmış, yağsız kırmızı etten çekilmiş kıymayı küçük porsiyonlar halinde bölüştürün Ayrıca kuru soğan, ekmek içi, mevsim sebzeleri, küçük parça etler, haşlanmış kuru baklagiller hazır halde edilirse daha lezzetli ve sağlıklı yemekler hazırlayabilirsiniz
Dondurulmuş patates yerine patatesleri soyup zeytinyağı, kekik pul biber ile soslayıp fırınlayın Yağlı fırın kağıdına soslanmış, dilim patatesleri yayıp önceden ısıtılmış fırında buharda pişirin
KAHVALTILIKLAR:
Tam yağlı peynir yerine az yağlı beyaz, lor, labne light kullanın
Salam, sosis yerine hindi füme veya sucuk kullanın Hafif sucuk için dilimleyip haşlayın böylece fazla yağdan kurtulmuş olursunuz
Reçel, kakaolu fındık ezmeleri yerine doğal bal, şekersiz reçel, doğal pekmez, şekersiz fıstık ezmesi kullanın Vişne, elma rendesi, çilek karıştırıp kendi meyve şekeriyle marmelat yapın
Margarin yerine doğal tereyağ veya zeytinyağı tercih edin Sağlıklı da olsa miktarı arttırmayın
ANA BÖLME:
Tam yağlı yoğurt yerine az yağlı olanlar seçin, kaymağını yemeyin
Krema yerine az yağlı süt, light labne veya light krem peyniri ile yemekleri lezzetlendirin
Hazır mısır yerine koçan mısır alıp haşlayın, bıçakla mısırları ayırın derin dondurucuya koyun
Gazlı içecekler ve hazır meyve suları yerine sodanın içine meyve suyu, şekersiz komposto, ice tea light, doğal meyve suyu (vişne ağırlıklı mevsim meyveleri az suda kaynatılıp süzgeçten geçirilir) Light maden suyuna limon sıkıp tatlandırıcı karıştırarak light gazoz elde edin
ICE TEA LIGH:
2 POŞET YEŞİL ÇAY, 2 BARDAK SUDA DEMLENİR, SOĞUTULUR ÖNCEDEN SUYUNA LİMON DİLİMİ, NANE YAPRAK TOZ TATLANDIRICI KONUP YEŞİL ÇAY KARIŞTIRILIR SOĞUK BUZLU YEŞİL ÇAYINIZ HAZIR
Mayonez yerine süzme yoğurt ya da limonla ezilmiş avokado ya da tahin kullanın
Baklava, şerbetli tatlılar, pasta yerine sütlü tatlılar, tahıllı kekler, dondurmalı kabak tatlısı tüketin Koyu turuncu renkli balkabaklarını fırın poşetine koyup fırınlayın Yine ayva, elma veya armut tatlısı az suda, göbeğine elma rendesi ekleyip tarçın serpip, pişirilebilir
İNCİR UYUTMASI :
15 kuru inciri doğrayıp suda yumuşatın Süt ve tatlandırıcıyı hafif el dokunacak ısıya kadar pişirin İçine incir katıp blender edin Taslara döküp 3-4 saat mayalanmasını bekleyin buzdolabına koyun ve 1 gün bekletin
Makarna, pilav yerine kepekli olanları ya da bulgur ya da fırında sebzeli yufkalı mücver pişirin ( tarifi aşçı kilossda)
Kremalı, çorbalar yerine sütlü, peynirli, çorbalar unlu çorbalar yerine bulgurlu, yulaflı çorbalar kullanın  
AKŞAM YEMEĞİ SONRASI EĞLENCELİK ATIŞTIRMALIKLAR TUZAĞINA MI DÜŞÜYORSUN
Masum gece atıştırmalıkları :
Kuruyemişler yerine kavurga, yağsız patlamış mısır, tatlılar yerine meyve salataları, salatalık bulundurun Cips yerine fırınlanmış yufka kıtırları yapılabilir
|