11-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Etin Faydaları Yararları
Etin faydası yararı
Besin değeri yüksek bir gıda maddesidir 100 gram ette 15 ila 20 gram protein bulunur Etin içinde ayrıca fosfor, demir ye bakır gibi madensel tuzlar, A, D vitaminleri ve B vitamini bileşikleri vardır

Özellikle karaciğer demir ve bakır mineralleri, A ve D vitaminleri yönünden daha zengindir
Et kan yapar ve kansızlığı önler Bedeni canlı ve güçlü kılar
Zihinsel gelişmeyi sağlar
Şişmanlığı önler
Bu özellikleriyle et soframızın baş tacı olmuştur
Beslenmede etle ilgili şu özelliklerin de bilinmesi gerekir
Dana, piliç ve tavşan etinin, karaciğer ve beyinin sindirimi kolaydır
Bunlara hafif etler adı verilir
Koyun etine ve sığır etinin bazı parçalarına yarı hafif ya da yarı yağlı etler denir
Bunların sindirimi beyaz etin (hafif etin-yağsız etin) sindiriminden biraz daha zordur
Kaz ve ördek etine, koyunun ve sığırın yağlı kısımlarına ağır et ismi verilir Adından da anlaşıldığı üzere bunların sindirimi daha zordur En ağır et domuz etidir
Zengin gelişmiş ülkelerde hastalıkların pek çoğuna yağlı domuz eti neden oluyor Et tüketiminde ölçüyü kaçırmamak gerekir Gut, damar sertliği, kalp hastalıkları, sinir bozukluğu ve sindirim rahatsızlıklarının kaynağında aşın et tüketimi vardır
|
|
|