11-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Panik Atakları Engelleyen Beslenme Alışkınlıkları
Panik atakları engelleyen beslenme alışkınlıkları
Yeme-içme davranışları, panik ataklarla yakından ilgili  
Ataklar sırasındaki çarpıntı, terleme, ateş basması, tansiyon yükselmesi ve nefes darlığı, hormonların fizyolojik etkilerinden Ancak bu belirtiler, beyinde ciddi bir hastalık olarak algılanıyor
Yeme-içme davranışları, panik ataklarla yakından ilgili Örneğin uzun süre aç kalmak, kan şekerini düşürüyor Düşen şekeri normal seviyeye çıkarmak için böbreküstü bezlerinden adrenalin, kortizol ve büyüme hormonları salgılanıyor Bu hormonlar depolarımızdaki yağlardan, proteinlerden şeker üretmeye çalışıyor Bu arada çarpıntı, ağız kuruluğu, terleme, sinirlilik ortaya çıkıyor Kişi bu durumu, panik atak zannediyor
Korkuyla beraber adrenalin daha da yükseliyor ve gerçek panik başlıyor Öte yandan, yemek sonrası alınan gıdaların hazmı için mide fabrikasının daha çok enerjiye gereksinimi oluyor Bu enerji, kanla sağlanıyor İstirahat durumundaki çalışmasını terk eden kalp, hızlanmaya ve daha çok kan pompalamaya başlıyor Kalpteki çarpıntı, atak başladı olarak algılanıyor
Ayrıca doğrudan glikoz içeren yiyecekler kan şekerini aniden yükselttiğinden şekeri düşüren insülin hormonu, aşırı salgılanıyor ve kan şekerini aniden düşürüp paniğe sebep olabiliyor
Nasıl beslenmeli?
Panik atağı tetikleyici yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalı
Günde 3 öğün yerine 5 öğün ama az az yemek tercih edilmeli
Mevsime uygun beslenilmeli
Mevsiminde ıspanak, pırasa, muz, brokoli, kereviz, enginar yenmeli Özellikle sebze yemeklerini az pişirip vitaminlerinin azalmasına engel olunmalı
Günde toplam 8-10 bardak arası su, soda, taze sıkılmış meyve suyu içilmeli
Bitkisel çaylar ihmal edilmemeli Panik atak ve kaygı giderici özelliği olan melisa, papatya çaylarından günde üç fincan içilmeli
Çay tiryakileri günde 5-6 bardağı geçmemeli ve açık çay içmeli Panik ataklar kontrol altına alındıktan sonra günde bir tane kahve içilebilir
Günde 5 adet değişik ve özellikle mevsimindeki meyvelerden yenmeli
Meyve ve tatlılar, yemekten iki saat önce ya da sonra tüketilmeli Sütlü veya meyveli tatlıları tercih etmek daha doğru
Omega-3 ve Omega-6 bakımından zengin olan orkinos, somon balıklarından yenmeli Bunlar, sinir sistemi hücrelerinin zar yapısını güçlendirerek iletinin sağlıklı olmasını sağlar ve vücut direncini artırır Balık sevmeyen veya bulamayanlar her gün bir yemek kaşığı keten tohumu yiyebilir
B vitaminlerinin sinir sistemini güçlendirdiği ve beyindeki serotonini artırdığı, adet öncesi gerilimi azalttığı biliniyor Bu nedenle kepekli buğday ekmeği, mercimek, nohut, fasulye, bezelye yemekte fayda var
Atağı tetikleyen yiyecek veiçecekler
Koyu çay
Kahve
Kolalı içecekler
Alkol (başlangıçta rahatlatır, sonraları paniği artırır)
Sigara
Esrar, ecstasy, kokain
Aşırı yemek yemek
|
|
|