Yalnız Mesajı Göster

Patetes Seçiminde Dikkat

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Patetes Seçiminde Dikkat



Çimlenmiş patatese dikkat

Çimlenmiş patates gıda zehirlenmesine neden oluyor

Çimlenmiş patatesteki ''solanin'' adlı toksin maddenin gıda zehirlenmelerine neden olabileceği bildirildi

Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Diyetisyen Doç Dr Nurten Budak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havaların ısındığı bu günlerde, kış aylarında stoklanan patates ve soğanların, uygun nem ve ışık bulunca çimlenmeye başladıklarını belirtti

Patateste çimlenmeyle ortaya çıkan yeşilimsi tabakanın insan sağlığı için son derece zararlı olduğunu bildiren Budak, şu bilgileri verdi:

''Bu yeşillenmeyle birlikte 'Solanin' adı verilen toksin madde ortaya çıkarır Solanin içeren patatesin tüketilmesi de besin zehirlenmesine neden olur Solanin adlı toksininin neden olduğu besin zehirlenmesi, patates tüketiminden birkaç saat sonra kendisini göstermeye başlar Bu durumda baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, kusma, karın ağrısı ile ishal gibi belirtiler görülebilir Zehirlenen kişi en yakın sağlık kuruluşuna götürülmeli''

Patatesin, hangi ortamda saklanırsa saklansın, çok uzun süre bekletildiği zaman yapısı gereği çimlendiğine dikkati çeken Doç Dr Budak, özellikle havaların ısındığı bu mevsimde, patates için uygun saklama ortamları bulmanın zorlaştığını kaydetti

Çimlenmenin neden olduğu sorunların önlenmesi için patatesin saklama süresinin kısa tutulması gerektiğini vurgulayan Budak, ''Patates ne kadar soğuk, nemsiz ve ışıksız ortamda kalırsa o kadar süre çimlenmeden kalabilir, ancak yapısı gereği bir süre sonra çimlenmeye başlar Şartlar ne olursa olsun patates bahar aylarında çimlenmeye başlar Herşeye rağmen çimlenen patates tüketilecekse, patatesin mutlaka çimlenen bölümleri ve yeşilimsi tabaka iyice kesilmeli, soyulan patatesten dikkatlice ayrılmalıdır'' diye konuştu

Alıntı Yaparak Cevapla