Prof. Dr. Sinsi
|
Kilo Almak İsteyenlere Uzman Tavsiyeleri
Kilo Almak İsteyenlere Uzman Tavsiyeleri
Zayıflık, uzun süren enerji dengesizliği sonucu vücut ağırlığının boy uzunluğuna oranla olması gereken kilonun altında olmasıdır
Enerji tüketiminin enerji harcamasından az olduğu durumlarda kilo alamama durumu ile karşılaşılmaktadır Diyetin kalite ve miktar yönünden yetersiz oluşunun yanı sıra kilo alamamanın birkaç sebebi olabilir: Kişi sigara içiyorsa bu durum besinlerin gerçek kokusunu ve tadını algılamasına mani olarak iştahını baskılar
Enfeksiyonlar, dolaşım ve sindirim bozuklukları ile parazitlere bağlı olarak besinlerin vücutta kullanılması engellenebilir
Bağırsak kurtları ve asalaklar tüketilen besinleri kişiyle paylaşır Gaita (dışkı) testi ile bağırsaklarda parazit olup olmadığı test edilmelidir Kanser, kronik bağırsak enfeksiyonları ile bazen şeker hastalığı zayıflığa yol açar Bir de hormonal nedenlere bağlı olarak kilo alamama durumu gerçekleşebilir Örnek olarak; tiroit hormonları ve böbreküstü bezlerinin çalışma durumu bu soruna yol açabilir
Fazla kilo nasıl kalp damar hastalıklarına yol açıyorsa; aşırı zayıflık da böylesi bir sonuca, adet düzensizliklerine, kansızlığa, sinirliliğe, depresyona, enfeksiyonlara karşı dirençsizliğe, osteoporoza (kemiklerin kırılgan hale gelmesine) vs yol açabilir
Çalışma verimini düşürür, hastalıklar zor iyileşir, vücut ısısının denetimi zor olur, çabuk yorulmaya neden olabilir Çocukluk ve gençlik yıllarındaki zayıflık, büyüme ve gelişmeyi etkiler
Dünya Sağlık Örgütü tarafından hazırlanan Beden Kitle İndeksi (BKİ) ideal ağırlığın hesaplanmasında en çok kullanılan yöntemdir Bu değer, kişinin kilogram (kg) cinsinden vücut ağırlığının metre (m) cinsinden boy uzunluğunun karesine bölünmesi ile elde edilir Çıkan değer 20 - 25 kg / m² arasında ise kişinin vücut ağırlığı normal kabul edilir 25 - 30 kg / m² arasında hafif şişman; > 30 kg / m² üzerinde ise şişman olarak tanımlanır Eğer ki 18,5 kg / m² değerinden düşükse zayıflık olarak tanımlanır
Örnek olarak 48 kg ağırlığında 1 68 m uzunluğunda bir birey için;
Beden Kitle İndeksi (BKİ) : 48 / (1 68)² = 17 kg / m² olarak hesaplanır Yani ZAYIFLIK
Aşırı zayıflık, aşırı şişmanlık kadar yaşam süresini kısaltmaktadır Yapılan bilimsel araştırmalar BKİ değerinin 16 kg / m² den düşük olduğu durumlarda mortalite (ölüm) riskinin 3 kat arttığını göstermektedir O nedenle kilo almak için aşağıdaki önerilere dikkat etmekte yarar vardır:
Uyku sürelerinin ve beslenme saatlerinin düzenli olmasına dikkat edilmelidir
Asla öğün atlanmamalı, günde 6 öğün beslenilmelidir
Öğünler 3 ana, 3 ara öğün şeklinde olmalıdır Öğün araları 2,5 saat kadar olmalıdır
Yemekler ne çok hızlı ne de çok yavaş bir şekilde yenilmelidir
Ana öğünlerinizde besin çeşitliliğine önem veriniz 4 temel besin grubunu mutlaka bir arada tüketmeye çalışınız
Mümkünse süt - yoğurt miktarı artırınız
Süte nesquik, şeker, bal veya tercihen pekmez ilave edebilirsiniz
Yoğurda toz şeker veya pudra şekeri ekleyebilirsiniz
Aralarda hamburger yenilmesi de uygun olabilmektedir Ayrıca yağlı tohumlar (fındık, yerfıstığı, badem, ceviz) ve kuru meyveler de kilo almaya yardımcı olurlar
Şekerli limonata ve taze sıkılmış meyve suları da kilo almaya yardımcı olmaktadır
Muhallebi üzerine 1 - 2 kaşık fındık veya ceviz içi konulması hacim olarak bir artış sağlamazken besin içeriği ve enerji açısından önemli bir artış sağlamaktadır
Ayrıca kabak tatlısı, meyve jölesi, komposto, hoşaf, sütlü tatlılar (dondurma, sütlaç, muhallebi, kazandibi, puding), tahin - pekmez gibi tatlılar da sağlıklı bir şekilde kilo almanızı sağlayacaktır
Makarnanın üzerine sos, peynir, yoğurt, kıyma gibi ilaveler yapılması kilo almaya yardımcı olabilmektedir
Şeker, kolesterol, tansiyon yüksekliği, karaciğer yağlanması veya safra kesenizin alınması gibi bir probleminiz yoksa her gün bir adet haşlanmış yumurtanın beslenmenize eklenmesi faydalı olacaktır
Öğünlerde yağda kızartılmış, çok yağlı yemekler yer almamalıdır
Yiyeceklerinizi haşlama, ızgara yapma, buğulama veya fırında pişirme yöntemleri ile hazırlayınız
Mümkünse katı margarinlerden ve tereyağından uzak durulması gerekmektedir Tercihen zeytinyağı, mısırözü yağı, soya yağı, kanola, bitkisel karışım yağlar veya fındık yağı gibi bitkisel sıvı yağlar kullanılmalıdır
Zayıflığın bir nedeni de psikolojik olduğu için ferah, rahat ve temiz bir ortamda yemek yenilmesi gerekmektedir
Sadece yaşamak için yemeyin, biraz da yemek için yaşayınız
Tıkanmanıza yol açmaması adına yemekle birlikte çok fazla sıvı alınmamalıdır
Sigarayı içiyorsanız mutlaka bırakmalısınız
İştahı artırmak veya günlük enerji alımını artırmak adına diyete ilave olarak doktor ve/veya diyetisyen kontrolünde bazı beslenme destek ürünleri de kullanılabilir Gerektiğinde uzmanınıza danışabilirsiniz…
|