Konu
:
Bal Hakkında Yanlış Bildiklerimiz
Yalnız Mesajı Göster
Bal Hakkında Yanlış Bildiklerimiz
11-04-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Bal Hakkında Yanlış Bildiklerimiz
Bal Hakkında Yanlış Bildiklerimiz
Yaygın olarak bilinen kristalleşen bal şekerli bal yargısının tamamen yanlış olduğu bildirildi
Engin Derebaşı yaptığı açıklamada, bal konusunda kamuoyunda çok sayıda doğru bilinen yanlış olduğunu belirtti
Özellikle kristalleşen ballardaki bilinen yanlışın aksine şeker şurubu verilerek elde edilen balın daha geç kristalize olduğunu ifade eden Derebaşı, "Kristalize olan balların kimyasal özelliklerinde herhangi bir değişim gerçekleşmez
Hatta batı ülkelerinde sevilen tüketim şekillerinden biridir
Özellikle ABD ve Avrupa ülkelerinde kontrollü şekilde kristalleştirilerek elde edilen krem bal formu en çok tüketilme biçimlerinden biridir" dedi
Kristalize olmaya başlayan balı ev şartlarında tekrar eski haline döndürmek için 45-50 derecelik su banyosuyla muamele edilmesinin yeterli olacağını belirten Derebaşı,"Bu pratik metotta dikkat edilmesi gereken en önemli husus balın kendine has özelliklerini kaybetmemesi için direkt olarak ateşle muamele edilmemesidir
Üreticilerin ellerinde bulunan kristalize olmuş balların çözülmesi için ise ısı ayarlı ısı odaları kullanılabilir
Balın kaynağına göre değişmemekle birlikte çözülme işlemi 45-50 derecede birkaç gün sürebilir
Unutulmamalıdır ki, amacımız balda kristalizasyonu önlemek isterse kristalize olan balı çözmek olsun, belirtilen ısı değerlerinin üzerine çıkılması durumunda bal içindeki şekerlerin yapısı bozulur
Böylece HMF yükselecek ve dolayısıyla bal yenildiği zannedilirken sağlık için zararlı bir besin tüketilmiş olacaktır" diye konuştu
Yine kristalizasyonda yanlış olarak bilinen diğer bir konunun da soğuklukla kristalizasyon arasında doğru bir orantı düşüncesi olduğunu dile getiren Derebaşı, "Kristalizasyon 5-7 derecede başlamakta ve bu derecelerin altında saklandıklarında kristalleşme gecikmektedir
Ballar 14 derecede en fazla kristalize olmaktadır
İşlenmiş bal 18 -24 derecede işlenmemiş bal ise 10 derecenin altındaki sıcaklıkta depolanması daha uygundur
Petekli ballar süzme ballara nazaran daha geç kristalize olurlar
Yine asıl işleme tutulan ballar uzun süre kristalize olmamaktadırlar" şeklinde konuştu
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul