11-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
2011 Yılbaşı Diyeti
2011 Yılbaşı Diyeti
Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme Uzmanı İpek Cirit, beslenme tüyoları dışında yılbaşı için sağlıklı bir diyet programı da hazırladı Listeyi üç günde bir tekrar edin  

KAHVALTINIZ ZENGİN OLSUN
Dinlenmiş olan vücudunuzun enerji harcayabilmesi için güne karışık besin grubundan oluşan bir kahvaltıyla başlayın Çünkü poğaça ve simit gibi sadece karbonhidrat içeren bir kahvaltı vücudunuzun daha fazla yağlanmasına neden oluyor
AÇ KALMA
Sağlıklı beslenmenin ve ideal kiloda kalmanın en önemli koşullarından biri, düzenli beslenmek Çünkü uzun saatler aç kaldığınızda vücudunuz bunu bir tehdit olarak algılıyor ve ihtiyaç duyduğu enerjiyi yağ dokusundan almaya başlıyor Dolayısıyla kahvaltıyı uyandıktan sonra en geç 1 saat içinde yapın ve sonraki öğünleri 2-4 saat sonra olacak şekilde planlayın Bunun için hergün üçü ana öğün olmak üzere günde en az beş-altı kez yiyin
ÖNCE BİR BARDAK SU
Su metabolizmanızı hızlandırır Yaklaşık 2 litrelik suyu gün içine yayarak içmeniz şart Bu nedenle her öğün öncesinde mutlaka bir bardak su için Böylece açlık hissinizi bastırarak gereksiz atıştırmalardan korunur ve günde en az 6 bardak su içmeyi garantilemiş olursunuz
AKŞAM SOFRAYA GEÇ OTURMAYIN
Akşam yemeğini çok geç saatlere bırakmayın ve saat 19 00 gibi sofraya oturun Bu mümkün olamıyorsa ve saat 24 00 gibi yatağa girecekseniz, yatmadan en az dört saat önce akşam yemeğinizi yiyin
“SEBZE YEMEM, ET SEVERİM”
“Ben sebze yemem, et severim” demeyin Çünkü etler sadece proteinlerden değil, aynı zamanda yağlardan da oldukça zenginler
FIRINDA HAŞLA
Fazla kilolarınızdan kurtulmak için kızartmaları ayda bir veya iki kez ile sınırlamalı, bunun yerine haşlama veya fırında pişirme şekillerini tercih edin Patatesi baharatlarla birlikte fırında pişirin
YEMEK YERKEN ACELE ETMEYİN
Zamanınız olmasa bile tabaktaki yemekleri hızlı yemeyin Ana öğünleriniz en az 15-20 dakika sürmeli Çünkü beyin, tokum sinyalini vermesi için yaklaşık bu kadar süreye ihtiyaç duyuyor
BİR ÖĞÜN SEBZE OLSUN
Ana öğünlerinizden biri mutlaka sebze ağırlıklı olsun Böylelikle bağırsaklarınız daha hızlı çalışır ve daha az kalorili bir menüye sahip olursunuz Ana öğününüzde et ve makarna yerseniz sebzeden çok daha fazla enerji alabilirsiniz Fakat sebzeler de hemen hemen aynı derecede tokluk sağlıyorlar
YAĞ YASAĞI KOYMAYIN
Beslenmenizde yağdan vazgeçmeyin Çünkü yağlar sindirimi en uzun süren grup oldukları için yemeklere ilave etmezseniz tokluk süreniz kısalır, siz de kendinizi yine bir şeyler atıştırırken bulabilirsiniz Ancak çok hareketli bir yaşantınız yoksa, et, peynir ve yoğurt tüketirken zaten vücudunuzun ihtiyacı kadar yağ aldığınız için doymuş, yani katı yağlardan kaçının
UZMANA BAŞVUR
Günde 3-4 porsiyon sebzemeyve, 3-4 dilim tam tahıllı ekmek yemiyor, yeterince su içmiyor ve sık aralıklarla beslenmiyorsanız, bağırsaklarınızın düzenli çalışması için hiçbir şey yapmıyorsunuz demektir Tüm bunları yapmanıza rağmen barsaklarınız çalışmıyor veya fazla çalışıyorsa mutlaka bir uzmana başvurun
KAHVEYİ KISITLAYIN
Çay, kahve, asitli içecekler ve meyve suları vücudunuzun sıvı ihtiyacını karşılasa da, fazla alındıklarında su tüketiminizi azaltmak gibi önemli bir dezavantaja sahipler Kalori içeren içecekler de gereksiz yere karbonhidrat almanıza, dolayısıyla şişmanlamanıza yol açıyorlar
PORSİYONU KÜÇÜLTÜN
Bir porsiyon meyve derken, aklınıza dolu bir tabak gelmesin Bir porsiyon, 50 kaloriye eşit ki; bu da büyük bir mandalina, küçük bir elma, yarım muz veya ayvanın dörtte birine denk geliyor
MEYVE İLE BASTIRIN
Şeker gibi basit karbonhidrat grubunda yer alan besinleri haftada bir-iki kere tüketin Ara öğünlerde tatlı yemeyin Bunun yerine açlık krizlerinizi bastırmak için bol peynirli kepekli sandviç yerseniz yaklaşık üç saat boyunca tok kalabilirsiniz Gün içinde 2-3 porsiyon meyve yediğinizde de açlık veya tatlı krizinin önüne kilo ve kalori almadan rahatlıkla geçebilirsiniz
TATLISIZ DURUN
Karbonhidratı yemeklerinizde yeterince almazsanız kısa sürede acıkırsınız ve vücudunuz ihtiyaç duyduğu enerjiyi alabilmek için sizi tatlılara yönlendirir Çünkü en kısa yoldan enerji elde etmenin yolu, tatlılardan geçiyor Bu da kilo almak anlamına geliyor Dolayısıyla günlük enerji ihtiyacınızın yüzde 50sini, 60ını karbonhidrat kaynaklı besinlerden karşılayın Her öğünde karbonhidrat içeren besinleri sadece 3-4 yemek kaşığı ile sınırlandırmayı unutmayın
YEDİĞİNİZİ NOT EDİN
“Ben çok yemiyorum ama neden kilo alıyorum bilmiyorum” diyorsanız yediklerinizi en az üç gün not edin İçtiğiniz sıvılar dahil tüm tükettiğiniz besinleri alt alta yazın Uzun bir liste ortaya çıkıyorsa nerede hata yaptığınızı buldunuz demektir Eğer hâlâ sorunun ne olduğunu bulamıyorsanız bir diyet uzmanına başvurun
1 GÜN
Sabah aç karnına bir bardak ılık su için
Kahvaltı: 2 dilim tahıllı ekmek, 1 dilim yarım yağlı beyaz peynir, 4 adet zeytin, mevsime uygun taze sebzeler, yeşil çay
Ara öğün: 10 adet fındık
Öğle yemeği: Tavuklu akdeniz salatası, 1 su bardağı ayran, 2 dilim ekmek
Ara öğün: 2 farklı meyve
Akşam yemeği: 1 kase mercimek çorbası, buharda pişirilmiş ve 1 tatlı kaşığı zeytin yağı eklenmiş brokoli, brüksel lahanası ve havuç gibi sebzeler, 1 küçük kase yoğurt, 1 dilim tahıllı ekmek
Ara öğün: 2 farklı meyve
2 GÜN
Sabah aç karnına bir bardak ılık su için
Kahvaltı: 1 kase yulaf gevreği yanında 1 bardak yarım yağlı sütün içine 2 yemek kaşığı kuru meyve veya 1 taze meyve
Ara öğün: 1-2 kepekli bisküvi
Öğle yemeği: Somon ızgaranın yanında haşlanmış sebzeler, ayrıca 1 adet haşlanmış patates ve bol yeşil salata
Ara öğün: 1 dilim peynir ile yapılmış kepekli tost
Akşam yemeği: Zeytinyağlı sebze yemeği, 1 küçük kase yoğurt, 1 dilim tam tahıllı ekmek
Ara öğün: 2 adet meyve
3 GÜN
Sabah aç karnına bir bardak ılık su için
Kahvaltı: 1 yumurta ile yapılmış peynirli omlet, bol yeşillik veya sebze, 2 dilim tam tahıllı ekmek
Ara öğün: 1 porsiyon kuru meyve
Öğle yemeği: Kıymalı bir sebze yemeği, yanında 1 kase yoğurt ve 2 dilim tam tahıllı ekmek
Ara öğün: 1 su bardağı süt ile hazırlanmış hazır kahve (kahvesi az) ve 4-5 adet diyet bisküvi
Akşam yemeği: 1 kase çorba, 1 porsiyon ızgara veya fırında yapılmış biftek, bol salata (nar ekşili)
Ara öğün: 2 adet meyve
|
|
|