Yalnız Mesajı Göster

Balı İsıtarak Eritmeyin

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Balı İsıtarak Eritmeyin



Balı ısıtarak eritmeyin
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Yrd Doç Dr Recep Sıralı, ''Şekerlenmiş bal bozulmuş bal değildir, kimse balı ısıtarak eritmeye kalkmasın, bu haliyle tüketilmesi sağlanmalıdır'' dedi

Sıralı, yaptığı açıklamada, genellikle bal hasadının sona erdiği sonbahar aylarında ve sonrasında, havaların soğumaya başlamasıyla balın alındığı çiçeğin içeriğine bağlı olarak şekerlenme oluştuğunu söyledi

Şekerlenmenin ballarda oldukça doğal bir olay olup, balın kimyasal içeriğiyle ilgili değil fiziki görünümüyle ilgili olduğunu dile getiren Sıralı, şöyle devam etti:

''Dolayısıyla şekerlenme, balın içeriğini değiştiren bir özellik değildir Şekerlenmeyi balda bozulma sanan bazı tüketicilerimiz balı atmakta ya da başka yöntemlere başvurmaktadır Bilinen yöntemlerin en başında ise balın ısıtılarak eritilmesi gelmekte Ancak balın ısıtılması bir takım sorunu da beraberinde getirmekte''

''Enzimler, asitler, proteinler, vitaminler ve mineral maddeleri yok edilmekte"
Balın yaklaşık olarak yüzde 18 su, yüzde 80 oranında şeker ve yüzde 2 oranında da protein, vitamin, mineral, asit ve enzim gibi hayati öneme sahip maddelerden oluştuğunu anlatan Sıralı, ''Isıtma sırasında balın içeriğindeki su ve şeker miktarı değişmemekte ancak yüzde 2 oranındaki enzimler, asitler, proteinler, vitaminler ve mineral maddeleri yok edilmekte'' diye konuştu

Sıralı, insan sağlığı için önemli olanın, balın içeriğinde yer alan su ve şeker oranı değil protein, vitamin, mineral, asit ve enzimler olduğuna dikkati çekerek, ''Bu nedenle tüketicilerimize şunu tavsiye ediyoruz, şekerlenmiş bal bozulmuş bal değildir, kimse balı ısıtarak eritmeye kalkmasın, bu haliyle tüketilmesi sağlanmalıdır''dedi

Alıntı Yaparak Cevapla