11-04-2012
|
#2
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Dondurma Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz
Dondurma alırken nelere dikkat etmeli
Dondurmanın üretimi ve hazırlanmasıyla ilgili Türk Gıda Kodeksi'nin tebliğ ve yönetmelikleri olduğunu hatırlatan Saraçoğlu, buna göre dondurmanın ancak pastorize, UHT veya sterilize sütten üretilebileceğini ifade etti Saraçoğlu, şunları kaydetti:
''Dondurmada, uygun ambalajlama ve saklama önemli Dışarıdan sıcaklık veya bakteri almayacak şekilde soğutucuda saklanmalı Ambalajı kolay yırtılmayan ve nemden kolay etkilenmeyen bir maddeden yapılmalı
Dondurma alırken, tarihine, soğutucuya ve ambalaja dikkat etmeliler Açıkta satılan dondurmalarda ise ambalaj olmadığından çevreyle çok daha fazla yüz yüze kalıyor ve çapraz kirlenme riski artıyor Bu nedenle ambalajlı dondurmalarda mikroplanma riski daha az ''
Bozuk dondurma tüketmenin ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirten Saraçoğlu, bozuk dondurma tüketen kişilerde ishal, kusma, ateş ve eklem ağrıları görülebileceğini söyledi
Diyabet hastalarının ve kilo problemi olanlara diyet dondurmaları öneren Saraçoğlu, ''Sağlıklı ortamda üretilmiş dondurma, her mevsim tüketilebilir Herhangi bir hastalığa neden olmaz'' diye konuştu
|
|
|