11-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ramazan'da Hangi Diyetle Form Korunur?
Özenle hazırlanmış Ramazan sofralarına oturduğumuzda yemeğe hangi yiyecekten başlayacağımıza karar veremeyiz İftariyelikler, çorba, pide, ana yemek, tatlı  Ve sonunda midede ağırlık, gaz, yanma, kabızlık ve mide öz suyunun yemek borusuna geri kaçması olarak adlandırdığımız 'reflü' gibi sorunlarla karşı karşıya kalırız Bireye özel beslenme planı ve doğru besin seçimi ile Ramazan ayı sonunda toksinlerden arınmış, daha sağlıklı ve daha zinde bir bedenle hayatımıza devam edebiliriz
Ramazan ayında ise öğün sayısını ikiye düşmektedir İftarda sofraya oturup bir anda yediğimiz yemekleri öğünlere dağıtmalı, çorba, ana yemek, tatlı ve meyve aralarında birer saat boşluklar bırakmalıyız
Hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlılar tüketin
Sütlü tatlılar, dondurma ve meyveler en düşük kalorili ve sağlıklı tatlılardır Tüm bunların yanında asıl önemli olan bu tatlıyı hangi zamanda tükettiğinizdir Tatlılar yemekten en az 1 saat sonra tüketilmeli ve mutlaka porsiyonlara özen gösterilmelidir
Bir porsiyon için tatlı kalorileri
Baklava : 350 kal
Künefe: 430 kal
Revani: 220 kal
Sütlaç: 180 kal
Kazandibi: 130 kal
Güllaç : 230 kal
Meyve tabağı: 100 kal
Metabolizma için lifli yiyecekler tüketin
Lif içeriği yani posa içeriği tüksek olan besinler tercih edilmelidir Özellikle sebzeli yemekleri tercih edip salatanızı asla sofranızdan eksik etmeyin Bol lif alımı kan şekerinizin ani yükselmesini engelleyecektir ve daha çabuk tokluk hissi yaşamanızı sağlayacaktır
Sağlıklı oruç için 8 pratik uygulama
Orucunuzu 2-3 adet hurma ve yarım su bardağı su (Mide hacmini fazla doldurmamak adına) ile açın
Orucunuzu açtıktan sonra 10 dakika bekleyin, dinlenin Daha sonra çorba ile devam edin
Mutlaka sahura kalkın Ramazan'ın ikinci haftasından sonra yavaşlayacak olan metabolizmanızı öğün atlayarak daha da yavaşlatmayın Bir bardak su içip niyetlenmeyin, sahuru erken kahvaltı gibi düşünüp sağlıklı doğru besinlerle hazırlanmış kahvaltınızı yapın
Tüketeceğiniz besinleri iftar – sahur arasında 4-5 öğüne yayın
Çay kahve tüketimini yemekten 1 saat sonraya bırakın
İftar
2-3 adet hurma
1 su bardağı su ile orucunuzu açınız
Orucunuzu açtıktan 5-10 dk sonra;
1 kase ıspanak çorba (posa alımı ve sindirimi kolaylaştırmak açısından önemli )
1 ince dilim tam buğday ekmeği
Bol yeşillikli az yağlı salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile) (limon – balsamico sirke/meyve sirkesi eklenebilir)
Çorbanızı içtikten 10-15 dk sonra;
2 köfte büyüklüğünde ızgara tavuk/balık/hindi eti veya kırmızı et
Bol yeşillikli az yağlı salata ( 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile ) ( limon – sirke eklenebilir )
1 kase yoğurt veya 1 su bardağı ayran veya 1 kase cacık
6 yemek kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği
1 ince dilim tam buğday ekmeği veya 1/8 dilim pide
İftardan 1 saat sonra
1 top böğürtlenli / çilekli dondurma ile sütlü tatlı
( kazandibi / sütlaç / tavuk göğsü gibi )
( tatlınızı toz tarçın ve karanfil ile lezzetlendirebilirsiniz ) + bitki çayı
Tatlınızı yedikten 1 saat sonra (22 30 gibi);
1 su bardağı süt + 5-6 adet fındık / badem veya 1 tam ceviz içi
Sahur
1 adet yumurta ve 1 ince dilim beyaz peynir ile hazırlanmış peynirli menemen veya peynirli omlet
2-3 ince dilim tam buğday ekmeği
1 karper büyüklüğünde beyaz peynir
Domates – salatalık – yeşillik söğüş (yağsız )
1 porsiyon meyve ( 1 orta boy şeftali tercih edilebilir )
1 su bardağı süt
|
|
|