11-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Dondurma Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Dondurma hakkında bilinmesi gerekenler
Dondurma, sıcak Yaz aylarında 7 sinden yetmişine herkesin severek tükettiği bir tatlıdır Kimisi kilo aldırdığından yemekden çekinir kimisi de çocuğuna boğazı şişer diye Peki durum gerçekten öyle mi? Dondurma hakkında bilinmeyenleri Uzm Dyt Turgay KÖSE şu şekilde açıklıyor;

Çoğumuz yemekte tereddüt ederiz, kilo almaktan korkarız, bizi hasta edeceğini düşünürüz Ama biz diyetisyenlere göre diğer tatlılardan daha hafiftir  
Bunun yanında besin değeri de daha üstündür
Her şeyden önce kalsiyum içeriği yüksektir İçeriğindeki sütün bütün besleyiciliği onda da vardır; fosfor, çinko, magnezyum gibi mineraller, A, B2, B12, ve E vitaminlerini de içerir
Hayatta hiçbir besin tek başına kilo aldırmaz, sonuçta yaktığınız enerjiden daha fazla alıyor olmanız size kilo aldırır
Dondurmayı hamur tatlısı vb besinlere tercih ederiz Kıyasla besin örüntüsü de daha kalitelidir ve onlara göre kalorisi daha düşüktür
Dondurma çocukların severek tükettiği bir besindir Özellikle süt içmeyen, peynir, yoğurt vb besinlerin tüketiminde problem olan çocuklarda hoş bir besin alternatifi olabilir
Aslında sadece yaz aylarında değil tüm mevsimlerde rahat tüketilebilecek bir besindir
Sanılanın aksine kişinin hasta olmasını sağlamaz, yani soğuk algınlığı ve gribe yakalanmayı ya da boğaz ağrına sebebiyeti yoktur
Yalnız astım, alerjik rinit vb kronik problemi olan çocuklarda ateş ve boğaz enfeksiyonlarına yol açabilir
Bademcik ameliyatı sonrası çocuğa verilen ilk besindir
Sadece dikkat edilmesi gereken güvenilir bir marka veya yerden alınmasıdır
Aksi takdirde besin zehirlenmesi riskiyle karşı kaşıya kalabiliriz
En başata sütün alındığı ortam; sağılma şekli ve sağan kişinin sağlıklı olması ve kullanılan kapların ya da büyük endüstrilerde sağımda kullanılan aletlerin temizliği herhangi bir bulaşmayı engellemek için önemli
Süt pişirildikten sonra saklama koşulları ve ısısı uygun değilse bozulma riski yüksek bir besindir
Dolayısıyla sağlıksız bir koşulda üretilmiş dondurma besin zehirlenmesine yol açabilir
Pastörize sütle yapılan dondurmadan salmonella bulaşma şansı ortadan kalkar Bir de gıda boyaları ve katkı maddelerinin güvenilir koşullarda eklendiğinden emin olunmalıdır Sağlığı tehdit eden boyutlarda olmamalıdır
Her yaş grubu için günlük kalsiyum ihtiyacı 800 – 1200 mg, büyüme – gelişme çağındaki çocuklarda, menopoz dönemindeki kadınlarda ve yaşlılarda ise daha da fazladır
Yaklaşık 100 gr sade dondurma yendiğinde yaklaşık 1 büyük su bardağı sütün içerdiği kalsiyumu sağlamaktadır
Ancak dondurmanın şeker içeriği daha yüksektir Parça çikolatalı olanları daha da kalorilidir
Bir de üzerine eklenen soslar, fındık veya toz fıstık kaloriye biraz daha katkı sağlar
Kilo sorunumuz varsa daha çok sade ve meyve parçalı alıp soslardan uzak durmalıyız
Yalnız tüketileceği süreç önem kazanmakta; yemeklerden hemen önce yenilen dondurma çocukta iştahı kapatacaktır Geç saatlerde yendiğinde bir de hareketsiz kaldığımız saatlerse aldığımız enerjiyi fazla yakmamamıza ve kilo alma eğilimine bu koşulda yol açar
Şeker içeriği nedeniyle; tüketildikten sonra dişlerin iyi fırçalanmaması diş çürüklerine zemin hazırlar
Kilo problemimiz yoksa istenildiğinde yenebilir Ama kilolu isek haftada en fazla 2 kez yenebilir Günün hareketli olduğumuz saatlerinde yaz aylarının serin tadı olabilir
|
|
|