Prof. Dr. Sinsi
|
Yaz Aylarında Sıvı Kayıplarının Önlenmesi Ve Zinde Kalabilmek İçin Beslenme Önerileri
Yaz aylarında sıvı kayıplarının önlenmesi ve zinde kalabilmek için beslenme önerileri
Yaz sıcakları yorgunluk ve halsizliği de beraberinde getirebiliyor Sıvı kayıpları ve düzensiz beslenme bireyleri hastalıkların eşiğine kadar götürüyor
Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt Berna Ertuğ, yaz aylarında sıvı kayıplarının önlenmesi ve zinde kalabilmek için beslenme önerilerinde bulundu
Saat başı bir bardak ılık su için
Günlük yaz beslenmesinde su tüketimi büyük önem taşımaktadır Gün boyu kaybedilen sıvı artmakta, vücudun dengelerini korumak için ise, bu kaybı telafi etmek gerekmektedir
Günlük su tüketimi en az 2-2,5 litre olmalıdır
Spor yapan ve ağır işte çalışan kişiler daha fazla sıvıya ihtiyaç duyar Bu nedenle, sıvı tüketimi kişinin günlük sıvı kaybına göre uyarlanmalıdır Örneğin yazın 1 saat spor yapan bir kişinin 1 litre su tüketmesi gerekmektedir
Yazın sıvı olarak suyun yanı sıra; süt, ayran, cacık, soda, limonata, bitki çayları, şekersiz kompostolar ve taze sıkılmış meyve suyu gibi içecekler doğru tercihler olacaktır
Salata ve meyve tüketimiyle sıvı kaybı telafi edilebilir
Sıcaklarda buzlu içecek tüketimi de artar Ancak, bu tür soğuk ve buzlu içecekler, anlık serinleme sağladığı unutulmamalıdır
İçecek ne kadar soğuk olursa olsun, vücuda girmesinin ardından, vücut ısısının da yükselmesine neden olmaktadır Öte yandan, toplumda yerleşmiş, sıcak meşrubatların harareti önlediği kanısı da doğru değildir
Yazın serinlemeye yardımcı olan içecekler, ılık olarak tüketilmelidir Kişinin sıvı tüketiminde sağlık açısından bir sınırlandırma getirilmemişse, serinlemek için her saat başı bir bardak ılık su tüketmek ideal olanıdır
Su tüketiminin yanı sıra; ana öğünlerde bol salata tüketimi de vücudun hararetini önlemeye yardımcı olmaktadır Ara öğünlerde ise meyve tüketimi susuzluğu hafifletecektir
Terle kaybedilen tuzu mineralli su ile dengeleyin!
Yazın ter yoluyla kaybedilen mineralin karşılanmasında mineralli su tüketimi etkin bir çözüm sunmaktadır Serinletme özelliğinin yanı sıra; sıvı ve mineral dengesi açısından son derece sağlıklı bir içecek olan mineralli suyun tüketimi de dengeli olmalıdır
Örneğin tansiyon hastalarının mineralli su tüketimine dikkat etmesi, miktarını doktoruna danışarak belirlemesi gerekmektedir
Yazın bu yiyeceklerden uzak durun!
Yağda kızartmalar, kavurmalar (Et, sebze, hamur işi), yağlı sos eklenmiş besinler
Aşırı tuz ve tuzlu besinler,
Sucuk, salam, sosis, pastırma
Sakatatlar(Karaciğer, böbrek, dalak, beyin,  )
Bütün yağlı yiyecekler(Yağlı etler, kaymak, krema, mayonez, tahin, yağlı soslar)
Kuyruk yağı, iç yağı, tereyağı, margarin
Şekerli meyve suları, şekerli-asitli içecekler
İçeriği bilinmeyen hazır gıdalar
Alkollü içki tüketimine dikkat ediniz - Tüketimde tercihinizi hafif alkollü içkilerden yana kullanınız, özellikle açken alkol tüketilmemesi gerekir
Yorgunluk ve bitkinliğe karşı C vitamini tüketin!
Yaz aylarında artan yorgunluk ve bitkinlik hissi, doğru besinler tüketilerek giderilebilmektedir
Havadaki artan nem oranı ve aşırı sıcaklarla gelen isteksizlik ve uyku haline karşı antioksidanlardan zengin besinlerin tüketimi önerilmektedir
Bağışıklık sistemini güçlendiren taze sebze ve meyve tüketimi, enerji vermekte, özellikle; C vitaminden zengin yeşilbiber, maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeler, kivi, çilek, erik gibi meyveler; A vitaminden zengin yumurta, havuç, kayısı, yeşil yapraklı sebzeler; E vitaminden zengin kuru baklagiller, ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar yorgunluk ve halsizlik şikayetlerinin önüne geçilmesinde yardımcı olacaktır
|