11-04-2012
|
#6
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Rize Nasıl Gidilir Ne Yenir
Rize'de rafting
Türkiyenin eko turizmdeki gözdelerinden olan doğu karadeniz bölgesinde son yıllarda bölgeye olan ilginin artması ile su sporlarını da ilgi gün geçtikçe artmakta bu ilgi ve talebe cevap vermek için ise yeni turistlik tesisler turizmcilerin hizmetine sunulmakta 
bölgenin ekolojik yapısı ve coğrafi konumu da tartışmasız eko turizmi vazgeçilmez kılan unsurlar öyleki rakımı 3932 metre yükseklikte olan kaçkarların eteklerinden vadilerin arasına dağılan mistik sular ayder, çat ve bunun gibi bir çok önemli turistik yaylaların arasından geçerek Rize nin ardeşen ilçesinde özgürlüğüne kavuşur fırtına deresi adından da anlaşılacağı gibi fırtına gibi akan suları bölgeye gelen turistleriheyecanlandırır korkutur ama asla insanlara zarar vermez sadece biraz onu dinlerseniz ne anlatmak istediğini anlarsınız  
eğer ki biraz heyecan meraklısıysanız o zaman raft denilen botlarla kendinizi onun serin sularına bırakır ve fırtınanın daha anlatacağı çok şeyin olduğunu anlarsınız  
Pepeçura

Karadenize özgü kokulu üzümden yapılan mayhoş bir muhallebi ,ama aslında muhallebiyle hiç alakası yok
2kg kara üzüm,1 su bardaği su eklenerek kaynatılır,süzgeçte ezilir,kabukları bırakılır meyva suyunun yarısı
ateşe konur,diğer yarısına 1,5 su bardaği misir unu +1/2 su bardaği nişasta katılıp iyice yedirilir,
kaynayan üzüm suyuna eklenir,kaynamasına yakın tadına bakılır isteğe göre şeker eklenebilir Kaselere alınır,
afiyet olsun   
crazylaz:
Yöresel bir tatlıdır  Karadenize özel değil Rizeye ait Kokulu üzümden yapılır  Sadece Rizede yapılır ve her Rizelide yapmasını biliyorum der ama yapamaz,kıvamı çok önemlidir,rengi çok önemlidir,rengi mor olmalıdır  Pepeçura içine pelte kıvamını kazandıran mısır unudur ve bu her mısır unundan yapılmaz,buğday unu ise pepeçuraya konulmaz  Eğer yemek isterseniz bunu en güzel yapan yeri bulmak zorundasınız  Bu da sizin için kolay olmayacaktır  
|
|
|