Yalnız Mesajı Göster

Çin'e Nasıl Gidilir Ne Yenir Ne İcilir

Eski 11-04-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Çin'e Nasıl Gidilir Ne Yenir Ne İcilir



ÇİN' DE EGLENCE

Çin'e gitmek bir nevi dansın merkezine seyahat anlamı taşıyor Pekin Uluslar arası Sanat Koleji ve ünlü Dans Akademi'si Çin'in en ünlü dans ve akrobasi okullarından Bu okullarda, Çin insanının inanılmaz sabrı, disip lini ve üstün yeteneğiyle tanışmanız mümkün

Pekin Uluslar arası Sanat Koleji'nde, hepsi yatılı olmak üzere 300 öğrenci eğitim görüyor Öğrenciler, öğretmenler tarafından Çin'in değişik bölgelerindeki okullardan seçiliyor 10 yaşında başlayan eğitim 7 yıl hiç tatilsiz devam ediyor Ulusal ya da uluslararası gösteri grupları, mezun olan öğrencilerle hemen sözleşme yapıyor ve mezunların hiçbiri işsiz kalmıyor

Okul, akrobatlar, dansçılar, tiyatrocular ve Kung Fu'cular yetiştiriyorSon yıllarda yurtdışından da öğrenci almaya başlayan okulda şu an 20 Rus öğrenci eğitim görüyor Yöneticiler, talep gelmesi halinde Türkiye'den de öğrenci alabileceklerini söylüyor Çin'in en önemli sanat okulu sayılan Dans Akademisi ise geleneksel danslardan baleye kadar, dansın her alanında öğrenci yetiştiriyor

Dansın yanısıra Çin kültürü ve edebiyatı konusunda akademik eğitimin de verildiği okulun 350 öğretmeni var Şehrin içinde oldukça geniş bir alana kurulu akademinin ana binasının 7 katında da geniş dans sahneleri bulunuyor

Çin aynı zamanda çok çeşitli festivallere de konu olan bir ülke Örneğin Ocak sonu ile Şubat başı arasına denk gelen ulusal İlkbahar festivali bunlardan biri Burada genellikle ateşler yakılır, dans edilir, folklor gösterileri sahne alır Fener festivail ise ay takvinin ilk ayı gerçekleşir

Bahçe partileri ve folklorik danslarla kutlanır Bunların dışında Saf Aydınlık, Sonbahar ve Dragon bot festivalleri Çinlilerce kutlanan ulusal festivallerdendir Ulusal festivallerin dışında azınlıklarca düzenlenenler ve devletin desteklediği turizm festivalleri de görülmeye değer nitelikler taşımaktadırlar

Şanghay'a gece indiğinizde bir anda kendinizi rüyada hissedebilirsiniz Mükemmel ışıklandırması, gökdelenleri, köprüleri, otoyollarıyla sanki bambaşka bir dünya Liman ve sanayii kenti olan Şanghay'da şehirleşme; alt yapı sistemlerinin en iyi şekilde planlanması ile mükemmel bir hal almış

Ne Yenir

Çin'e gidenler yıllardır söyler durur: 'Çin'de Çin yemeği yenilmez' Aslında Çin yemeği, Batı ülkelerinde, o ülkelerin damak tadına adapte edildiği için güzelmiş, Çinde susam yağı kullanıldığı için ağırmış ve kokarmış Hepsi yalan Yemekler olağanüstü güzel Susam yağı ise bildiğimiz bitkisel yağlara sadece bir damla karıştırılıyormuş

Ancak bilindiği üzere, Çin'de çayın apayrı bir anlamı vardır Batılılar çayı daha çok susuzluklarını gidermek için tüketmekte Oysa Çin ve Japonya'da çay Budist inancın bir uzantısı Çay bundan beş bin yıl önce ilk kez Çin'de içilmiş Çin çayı, 275 mt'ye kadar uzayabilen bir çeşit Soğuk kış koşullarına dayanıklı olup ekonomik olarak en azından 100 yıl kadar verim vermekte Darjeeling ve Sri Lanka enlemlerinde yetiştiriliyor İkinci sürümdeki yaprakları gerçekten nefis bir tat ve içime sahip Zaten Çinliler iki bin yıldır da çay üzerine yazıp çizmekte Bunların bir kısmı elbette çayın yetiştirilmesi, türleri, hazırlanması üzerine teknik bilgileri içeren yazılar Ama bence daha etkilisi, Çinlilerin çaya yükledikleri mistik anlamları içeren yazılar

5000 yıllık bir mutfak olan Çin mutfağının özellikle son zamanlarda dünyada olduça popular olduğu bir gerçek Bu bir tesadüften çok, Çin'in kendine özgü etnik tarzda hazırlanmış, lezzetli ve hoş görünümlü yemeklerinden kaynaklanıyor Yemeklerde bolca bulunan renk, baharat ve aromada kesinlikle sınır yok

Sarmısak, acı biber, tarçın, zencefil, soya sosu, susam yağı, turşu, sirke ise en çok kullanılanlardan Öyleki Çin'de yemekler sadece damak tadına değil, göze ve ruha da hitap ediyor Kokular ise başlı başına bir macera

Çin yemeklerinin ana malzemesi pirinç olmakla birlikte, en basit malzemelerden biri soya fasülyesidir Yemeklerde soya yağı kullanıldığı ve genelde sebze ağırlıklı olduğu için salığa en faydalı mutfaklardan biridir Çin mutfağında ekmek yoktur, ekmek yerine yemeklere buharda pişmiş pirinç eşlik eder

Pişirme teknikleri olarak buharda, haşlama ve stir fry'dır Çin mutfağında kullanılan pişirme teknikleri genellikle iki aşamalıdır En büyük özelliği yemeklerin çabuk pişirinmesidirÇok yüksek ateşte ve Wok denilen tavalarda pişirilir Çin yemekleri genellikle lokma büyüklüğündedir Yemek çabuk pişirildiği için besin değerleri ölmez ve sebzeler gevrek kalır

Çin'de kahvaltılar bizim Anadolu kültürüne benzer bir biçimde çorbayla yapılıyor Çorbanın yanı sıra her zevke hitap edebilecek kadar çok çeşitli omlet ve domuz salamı, kahvaltılık sosis bulmak mümkün olsa da Çin'de peynir yok Sadece birkaç büyük mağazada özelikle yabancılar için satışa sunulmuş çok pahalı fiyatlarla peynir alabirsiniz Zaten Çin'de süt de pek yaygın değil

Tatlı çeşitleri de oldukça fazladır Tatlılar alışık olduğunuz gibi değil, meyveyle hazırlanmış hafif tatlılar şeklindedir
Çin'de kolaların tadı çok farklı İçinde daha çok şeker var Bildiğimiz markalar bile nedense alıştığımız tadın çok daha ötesindeydi Ayrıca her ne kadar sıcak bir ülkede olsa, Çinlilerde buz kullanmama alışkanlıkları var Yemeklerde genellikle pirinç şarabi içilir Yemeklerden sonra ise yasemin çayi veya yeşil çay içilir Çayın tarihi ise MÖ 2000 yıllarına kadar uzanır

Yeme İçme Olanakları

A Beijing Restaurant

Yerel tatlar sunuyor

DongDaQiao Yolu, Chaoyang Bölgesi
tel : 86 10 65063961

Dong Lai Jhun

Dünya mutfağı (Müslümanlara yönelik yemek çeşitleri mevcut)

5/F Xin Dongan Plaza Wangfujing Dajie
tel : 86 10 65280932

Jing

Noodle çeşitlerini bulabilirsiniz

The Peninsula Beijing Hotel 8 Jinyu Hutong
tel : 86 10 65230175

La Dolce Vita

İtalyan mutfağına özgü tatlar…

8 Xindong Lu North
tel : 86 10 64682894

Alıntı Yaparak Cevapla