11-04-2012
|
#3
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Çin'e Nasıl Gidilir Ne Yenir Ne İcilir
ÇİN' DE EGLENCE
Çin'e gitmek bir nevi dansın merkezine seyahat anlamı taşıyor Pekin Uluslar arası Sanat Koleji ve ünlü Dans Akademi'si Çin'in en ünlü dans ve akrobasi okullarından Bu okullarda, Çin insanının inanılmaz sabrı, disip lini ve üstün yeteneğiyle tanışmanız mümkün
Pekin Uluslar arası Sanat Koleji'nde, hepsi yatılı olmak üzere 300 öğrenci eğitim görüyor Öğrenciler, öğretmenler tarafından Çin'in değişik bölgelerindeki okullardan seçiliyor 10 yaşında başlayan eğitim 7 yıl hiç tatilsiz devam ediyor Ulusal ya da uluslararası gösteri grupları, mezun olan öğrencilerle hemen sözleşme yapıyor ve mezunların hiçbiri işsiz kalmıyor
Okul, akrobatlar, dansçılar, tiyatrocular ve Kung Fu'cular yetiştiriyor Son yıllarda yurtdışından da öğrenci almaya başlayan okulda şu an 20 Rus öğrenci eğitim görüyor Yöneticiler, talep gelmesi halinde Türkiye'den de öğrenci alabileceklerini söylüyor Çin'in en önemli sanat okulu sayılan Dans Akademisi ise geleneksel danslardan baleye kadar, dansın her alanında öğrenci yetiştiriyor
Dansın yanısıra Çin kültürü ve edebiyatı konusunda akademik eğitimin de verildiği okulun 350 öğretmeni var Şehrin içinde oldukça geniş bir alana kurulu akademinin ana binasının 7 katında da geniş dans sahneleri bulunuyor
Çin aynı zamanda çok çeşitli festivallere de konu olan bir ülke Örneğin Ocak sonu ile Şubat başı arasına denk gelen ulusal İlkbahar festivali bunlardan biri Burada genellikle ateşler yakılır, dans edilir, folklor gösterileri sahne alır Fener festivail ise ay takvinin ilk ayı gerçekleşir
Bahçe partileri ve folklorik danslarla kutlanır Bunların dışında Saf Aydınlık, Sonbahar ve Dragon bot festivalleri Çinlilerce kutlanan ulusal festivallerdendir Ulusal festivallerin dışında azınlıklarca düzenlenenler ve devletin desteklediği turizm festivalleri de görülmeye değer nitelikler taşımaktadırlar
Şanghay'a gece indiğinizde bir anda kendinizi rüyada hissedebilirsiniz Mükemmel ışıklandırması, gökdelenleri, köprüleri, otoyollarıyla sanki bambaşka bir dünya Liman ve sanayii kenti olan Şanghay'da şehirleşme; alt yapı sistemlerinin en iyi şekilde planlanması ile mükemmel bir hal almış
Ne Yenir
Çin'e gidenler yıllardır söyler durur: 'Çin'de Çin yemeği yenilmez' Aslında Çin yemeği, Batı ülkelerinde, o ülkelerin damak tadına adapte edildiği için güzelmiş, Çinde susam yağı kullanıldığı için ağırmış ve kokarmış  Hepsi yalan Yemekler olağanüstü güzel Susam yağı ise bildiğimiz bitkisel yağlara sadece bir damla karıştırılıyormuş
Ancak bilindiği üzere, Çin'de çayın apayrı bir anlamı vardır Batılılar çayı daha çok susuzluklarını gidermek için tüketmekte Oysa Çin ve Japonya'da çay Budist inancın bir uzantısı Çay bundan beş bin yıl önce ilk kez Çin'de içilmiş Çin çayı, 2 75 mt'ye kadar uzayabilen bir çeşit Soğuk kış koşullarına dayanıklı olup ekonomik olarak en azından 100 yıl kadar verim vermekte Darjeeling ve Sri Lanka enlemlerinde yetiştiriliyor İkinci sürümdeki yaprakları gerçekten nefis bir tat ve içime sahip Zaten Çinliler iki bin yıldır da çay üzerine yazıp çizmekte Bunların bir kısmı elbette çayın yetiştirilmesi, türleri, hazırlanması üzerine teknik bilgileri içeren yazılar Ama bence daha etkilisi, Çinlilerin çaya yükledikleri mistik anlamları içeren yazılar
5000 yıllık bir mutfak olan Çin mutfağının özellikle son zamanlarda dünyada olduça popular olduğu bir gerçek Bu bir tesadüften çok, Çin'in kendine özgü etnik tarzda hazırlanmış, lezzetli ve hoş görünümlü yemeklerinden kaynaklanıyor Yemeklerde bolca bulunan renk, baharat ve aromada kesinlikle sınır yok
Sarmısak, acı biber, tarçın, zencefil, soya sosu, susam yağı, turşu, sirke ise en çok kullanılanlardan Öyleki Çin'de yemekler sadece damak tadına değil, göze ve ruha da hitap ediyor Kokular ise başlı başına bir macera
Çin yemeklerinin ana malzemesi pirinç olmakla birlikte, en basit malzemelerden biri soya fasülyesidir Yemeklerde soya yağı kullanıldığı ve genelde sebze ağırlıklı olduğu için salığa en faydalı mutfaklardan biridir Çin mutfağında ekmek yoktur, ekmek yerine yemeklere buharda pişmiş pirinç eşlik eder
Pişirme teknikleri olarak buharda, haşlama ve stir fry'dır Çin mutfağında kullanılan pişirme teknikleri genellikle iki aşamalıdır En büyük özelliği yemeklerin çabuk pişirinmesidir Çok yüksek ateşte ve Wok denilen tavalarda pişirilir Çin yemekleri genellikle lokma büyüklüğündedir Yemek çabuk pişirildiği için besin değerleri ölmez ve sebzeler gevrek kalır
Çin'de kahvaltılar bizim Anadolu kültürüne benzer bir biçimde çorbayla yapılıyor Çorbanın yanı sıra her zevke hitap edebilecek kadar çok çeşitli omlet ve domuz salamı, kahvaltılık sosis bulmak mümkün olsa da Çin'de peynir yok Sadece birkaç büyük mağazada özelikle yabancılar için satışa sunulmuş çok pahalı fiyatlarla peynir alabirsiniz Zaten Çin'de süt de pek yaygın değil
Tatlı çeşitleri de oldukça fazladır Tatlılar alışık olduğunuz gibi değil, meyveyle hazırlanmış hafif tatlılar şeklindedir
Çin'de kolaların tadı çok farklı İçinde daha çok şeker var Bildiğimiz markalar bile nedense alıştığımız tadın çok daha ötesindeydi Ayrıca her ne kadar sıcak bir ülkede olsa, Çinlilerde buz kullanmama alışkanlıkları var Yemeklerde genellikle pirinç şarabi içilir Yemeklerden sonra ise yasemin çayi veya yeşil çay içilir Çayın tarihi ise M Ö 2000 yıllarına kadar uzanır
Yeme İçme Olanakları
A Beijing Restaurant
Yerel tatlar sunuyor
DongDaQiao Yolu, Chaoyang Bölgesi
tel : 86 10 65063961
Dong Lai Jhun
Dünya mutfağı (Müslümanlara yönelik yemek çeşitleri mevcut )
5/F Xin Dongan Plaza Wangfujing Dajie
tel : 86 10 65280932
Jing
Noodle çeşitlerini bulabilirsiniz
The Peninsula Beijing Hotel 8 Jinyu Hutong
tel : 86 10 65230175
La Dolce Vita
İtalyan mutfağına özgü tatlar…
8 Xindong Lu North
tel : 86 10 64682894
|
|
|