Yalnız Mesajı Göster

At'a Senfoni ( Necip Fazıl Kısakürek )

Eski 11-04-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi

At'a Senfoni ( Necip Fazıl Kısakürek )

Üstadın Aynadaki Yalan isimli eserinde de yukarıdaki bölümün muhtevasına mütenasip düşen bir fasıl bulunmaktadır:

Bir gün bir imama sordu:

— Siz bu işi aylık karşılığında yapıyorsunuz, değil mi?

— Evet, ne olmuş? Geçinmeye mecburum!

— Zengin olsaydınız üste para verip yapar mıydınız?

— Bir şey söyleyemem!

Hangi imamdır o ki, sabah namazında mescide kimsenin gelmeyeceğini bildiği halde en erken saatte kalkar, abdestini alır, mescidi açar, mihraba geçer ve arkasında saf saf melek, tek başına namazını kılar?

Henüz şeriat bahsinde hemen hiçbir şey bilmediği halde, derinden derine seziyordu ki, böylelerinin başlarına kondurdukları sarık altında, küflü dişler ve karanlık kuyusu ağızlarla kesip biçtikleri hükümler, şeriat ruhuna uzaktır; ve böyleleri, «ham yobaz ve kaba softa» tabirinin bir nevi fabrika mamulü standard örnekleri

Ne arıyordu da bulamıyordu: Vecd, aşk, ihlâs

Yine bir camide, yine bir imama rastladı Güzel yüzlü, tatlı bakışlı, dik durmaktan bile utanan bir insan

Konuştular:

— Ben eski dini eserleri aslî harfleriyle eski kitaplardan okumak istiyorum; bilgim de yok Ne yapayım?

— İslâm harflerini öğrenin!

— Vakit ister İhtiyacım acele

Tatlı bakışlı imamın gözleri büsbütün tatlılaştı:

— Bir dost bulun; o okusun, siz dinleyin!

— Bu dost siz olamaz mısınız?

Gözlerdeki tatlılık acımtırak bir şefkat ve merhamete döndü:

—Memnuniyetle olurum, zevkle

— Ya beni irşad edebilecek bir velî Tanıdığınız biri var mı?

İmam, gözleri yaşlı, elini Naci'nin omuzuna koydu:

— Senin anlayacağın, iyi insanlar iyi atlara bindiler, gittiler

Ve hikâyesini anlattı:

— Bir gün cins at meraklısı bir adam, cins atlarıyla meşhur bir yere gidiyor Yıllarca önce o yere uğramış Sonra şöyle olmuş, böyle olmuş, bir daha gidememiş Tanıdıklarından kimi sorsa «öldü!» cevabını alıyor Ya su ağa, ya bu ağa? Göçtü! Ya filân atın soyu, ya falan kısrağın dölü? Kurudu! Sonunda at meraklısına şu karşılığı veriyorlar: «Senin anlayacağın, iyi insanlar, iyi atlara bindiler, gittiler»

Alıntı Yaparak Cevapla