11-03-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Küçük Prens Kitabıyla Üç Boyutlu Yolculuk
Küçük Prens kitabıyla üç boyutlu yolculuk
"O kadar keyifle okudum, okudum ki, hiç bitmesin istedim ", "Okuduktan sonra farkına vardım birçok şeyin  

İçimdeki çocuğu kaybetmekten korktum ", "Çocukluk anılarım arasında en güzel yeri tutan kitap Bitmesin diye yavaş yavaş okumuş ve çok etkilenmiştim Tüm çocukların ve çocukluğunda okumamış tüm büyüklerin bu kitabı okumasını tavsiye ederim  " Bu yorumları okuduğunuzda aklınıza gelebilecek kitap sayısı pek fazla olmasa gerek Heidi, Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler, Kırmızı Başlıklı Kız, Keloğlan Masalları, Fareli Köyün Kavalcısı ya da Başını Vermeyen Şehit  Bu kitaplardan bir tanesi de, her ne kadar bir çocuk kitabı olmasa da hiç şüphesiz Antoine de Saint-Exupéry'nin Küçük Prens adlı romanı
Bugüne kadar yerli yabancı pek çok yayınevinden çıkan Küçük Prens, Mavibulut Yayıncılık tarafından büyük boy ve üç boyutlu olarak yayımlandı Bir çocuğun gözünden büyüklerin dünyasını anlatan kitapta, sayfaları çevirdikçe, kitabın yazarı tarafından yapılan suluboya resimler de Küçük Prens'in maceralarına eşlik eder Bilenler bilir, ama biz daha önce bir yerlerde 'Küçük Prens'le karşılaşmayanlar için anlatalım Kahramanımızın hikâyesi, bir kitapta gördüğü, kocaman bir fili yutmuş boa yılanının resmini çizmesiyle başlar Büyükler tarafından bir türlü anlaşılmaz Resim yapmaktan vazgeçer ve pilot olmaya karar verir Artık uçmaya başlamıştır Bir gün Büyük Sahra Çölü'nden geçerken bir kaza geçirir ve uçağı düşer Çölde bir başına gezerken yorgunluktan uyuyakalır  Bir ses uykusundan bir anda ayağa fırlatır onu: "Lütfen, bana bir koyun çizin " Küçük Prens'le böylece tanışır pilotumuz Ve macera başlar 
Hem çocuklara hem büyüklere
Fransız yazar ve pilot Antoine de Saint-Exupéry'nin en ünlü romanı olan Küçük Prens (Le Petit Prince), ilk 1943'te Fransızca olarak yayımlanır Ardından pek çok dile çevrilir Mavibulut Yayıncılık'ın kurucusu ve sahibi Fatih Erdoğan, kitabın üç boyutlu (pop-up) baskısının da ilk Fransa'da yapıldığını söylüyor 1987'den beri yasal yayın hakları kendilerinde olduğu için bu uygulama onlara da önerilmiş Kitapla ilgili daha önce de öneriler gelmiş Kitabın aslındaki havayı ve ruhu zedeleyeceğini düşündükleri için kabul etmemişler Erdoğan, "Bu baskının özelliği, tasarımcıların kitabın resimlerini üç boyuta taşırken, Exupéry'nin orijinal resimlerini hiçbir biçimde bozmamış olmaları " diyor
Kitapta, ağaçlar, dağlar, yıldızlar, gezegenler ve bu gezegenlerde Küçük Prens'in karşılaştığı kahramanlar, sayfaları çevirdikçe boyut kazanıyor Sadece sayfa çevirmekle de bitmiyor hareketlilik Okur da resimlerdeki ok işaretlerini kullanarak nesneleri hareket ettiriyor ve maceraya dâhil oluyor Çocuklarla büyüklerin olaylara ve meselelere apayrı pencerelerden bakan kitap, belki de çocuklar da, büyükler de kendini bulabildiği için her yaştan okura sahip Fatih Erdoğan kitabın, karmaşık yapısıyla lise ve üstü okurlar için daha anlamlı olacağını söylese de çocukların da okumasında bir sakınca yok Çünkü kitap her iki durumda okurda bir iz bırakıyor Küçük Prens'in bu üç boyutlu baskısı da çocuk kitabı olmakla yetişkinlere görelik arasında gidip geliyor Üç boyutlu, oyuncağımsı tasarımı ile daha çok çocuklara hitap eden kitap, yetişkin 'Küçük Prens' meraklılarını da cezbedecek
Dilerseniz kitaptan bir bölüm 
"Hoşça kal," dedi tilki "İşte sana bir sır, çok basit bir şey: İnsan yalnız yüreğiyle doğruyu görebilir Asıl görülmesi gerekeni gözler göremez "
"Asıl görülmesi gerekeni gözler göremez," diye yineledi Küçük Prens; unutmamalıydı bunu
"Gülünü senin için önemli kılan, onun için harcamış olduğun zamandır "
"Onun için harcamış olduğum zaman  " diye yineledi Küçük Prens Unutmamalıydı bunu
"İnsanlar unuttular bunu," dedi tilki "Ama sen unutmamalısın Evcilleştirdiğimiz şeyden sorumlu oluruz Sen gülünden sorumlusu
n  "
"Ben gülümden sorumluyum," diye yineledi Küçük Prens Bunu da unutmamalıydı
YAVUZ ULUTÜRK
|
|
|