Konu
:
Bıttım Sabunu Hakkında
Yalnız Mesajı Göster
Bıttım Sabunu Hakkında
10-29-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Bıttım Sabunu Hakkında
Bıttım Sabunu Hakkında
Siirt yöresinde üretilen bıttım sabununun kepeklenme ve saç dökülmeleri sorununu giderdiği yolundaki iddialar bilimadamlarının dikkatini çekti
Sabun bilimsel araştırmaya konu oluyor
Saç dökülmesi ve cilt sorunlarını gidermede olumlu etkileri olduğuna inanılan bıttım sabununu bilimsel olarak araştırılacak
saç dökülmesi sorunu yaşadığı için bıttım sabununu tercih eden kişiler, bıttım sabununun kepeklenme ve saç dökülmeleri sorununu giderdiğini, ayrıca cildi güzelleştirdiğini ifade etti
Bugüne kadar bıttım sabunu konusunda bilimsel bir araştırmaya rastlamadı
Sabunda bol miktarda organo selenyum bileşiği olduğu, Selenyum, saçları güçlendirmek ve dökülmelerini önlemek amacıyla şampuanlara katılıyor
Şampuanlara selenyum bileşiği katılırken, bıttım sabununda ise organo selenyum bileşiği zaten mevcut
Bıttım nasıl üretiliyor?
Halk arasında çitlembik olarak da adlandırılan menengiç ve onun biraz daha büyüğü olan bıttımın ezilerek yağının çıkarılmasından elde edilmektedir
Menengiç ağacının yörede çok sıkça rastlanılan bir orman ağacıdır
Ufak yeşil renkli meyvesi sonbaharda toplanıyor
Daha sonra evlerde veya değirmenlerde öğütülerek yağı çıkarılıyor
Daha sonra da bu yağ yine ev ortamında tamamen doğal bir şekilde sabuna dönüştürülüyor
Ev üretimi olduğu için sabun belli kalıplara değil de yuvarlak geniş kaplara dökülüyor
Bu yüzden sabun kalıpları kaşar tekerlerine benziyor
Daha sonra telle kesilerek satışa sunuluyor
Siirt'te yılda 200 ton civarında üretilen bıttım sabununun kilosunun 13-15 lira arasında satılmaktadır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul