Prof. Dr. Sinsi
|
Çorbaların Faydaları
Pirinç Çorbası
Nişasta açısından zengin bir besin olan pirinç, içerdiği kalori ile miktarı ile çok iyi bir enerji kaynağıdır 100 gr kuru pirinç yaklaşık 360 kalori içerir Ayrıca, B1, B2, C ve E vitaminleri ile sodyum, magnezyum, potasyum, kalsiyum, demir ve fosfor minerallerini içerir Pirincin besin değeri kabuğu alındığında azalır Bu nedenle besin değerlerini koruması ve daha yararlı olması için kepekli pirinç tercih edilmelidir
* Vücut gelişimini destekler
* Vücuda enerji verir ve vücudu kuvvetlendirir
* Doyurucudur
* Zihni açar
* Yüksek tansiyonu düşürür
* Hazmı kolaylaştırır
* Vücuttaki fazla suyu çekerek vücudun toksit maddeleri uzaklaştırmasına yardımcı olur ve ishali de keser
* İçeriğinde bulunan kanser önleyici maddeler sayesinde başta bağırsak kanseri olmak üzere kansere koruyucudur
* Kandaki kolesterol oranını azaltıcı etkisi ile kalp ve damar hastalıklarına karşı da koruyucudur
* Ayrıca, böbreklere faydalıdır
Ispanak Çorbası
A, C, E ve B grubu vitaminleri ile demir, magnezyum, fosfor ve iyot mineralleri ve protein açısından oldukça zengin bir besindir
* Vücudun dayanıklılığını arttırır ve vücuda kuvvet verir
* Yorgunluğu giderir
* Zihni kuvvetlendirir
* Yaşlılığa bağlı öğrenme güçlüklerini giderir
* Ispanak, kansızlığa iyi gelmesinin yanında kanser, kalp ve damar hastalıkları ile soğuk algınlığı, ağız, boğaz ve göğüs hastalıklarına karşı da faydalıdır
* Yüksek tansiyona, felce ve özellikle yaşlanmaya bağlı görme bozukluklarına iyi gelir
* Hamilelere ve doğacak çocuğa güç verir
* Sinirleri yatıştırır ve sakinlik verir
* Sindirimi kolaylaştırır
* İdrar söktürücüdür
* Hemoroite (Basur) iyi gelir
* Yara ve yanıkların iyileşmelerini hızlandırır
* Kemikleri ve dişleri güçlendirir
* Diş çürümelerini önler
* Kolesterolü düşürür
* Şeker hastalarına yararlıdır
Kereviz Çorbası
Oldukça besleyici bir sebze olan kereviz A, B ve C vitaminleri ile başta fosfor olmak üzere çinko, bakır, mangan ve selenyum minerallerini içerir Besin değeri ve faydası bakımından Allahın bir lütfü olan bu bitki pek çok hastalığa iyi gelir
* Uyarıcıdır
* Kandaki stresi hormonlarını azaltır ve sinir yorgunluğunu giderir
* Vücudu kuvvetlendirir Cinsel gücü ve isteği arttırır, iktidarsızlığı giderir
* İştah açıcıdır
* Ağız kokusunu giderir
* Öksürüğü keser
* Kanı temizler
* Karaciğer şişliğini ve sarılığı giderir
* Sivilceleri azaltır Gaz söktürücüdür
* Böbrek kumunun ve taşlarının dökülmesine yardımcı olur
* Yüksek tansiyon, şeker ve prostat hastalarına faydalıdır
* Hipertansiyonu ve kolesterolü düşürür
* Mideyi kuvvetlendirir
* Ağrıları giderir
* Cilde tazelik ve parlaklık verir
* Unutkanlığa karşı faydalıdır
* Anne sütünü arttırır
* Romatizma ve gut şikâyetlerini azaltır
Kremalı Kabak Çorbası
Sarı renkte çiçekler açan sürüngen bir bitki olan kabak oldukça besleyicidir Özellikle B1 ve C vitaminleri ile potasyum ve fosfor mineralleri açısından zengindir Ayrıca, bitkisel protein, nişasta ve çinko içerir Kabak lif açısından da zengin bir besindir
* İdrar söktürür ve kabızlığı giderir
* Mide ve bağırsakları yumuşatır
* Böbrek ve mesane iltihaplarını giderir
* Basur ve prostat şikâyetlerini azaltır
* Yüksek tansiyonu ve kan şekerini düşürmeye yardımcı olur
* Sinirleri yatıştırır
* Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser
* Kan yapar
* Cinsel gücü ve doğurganlığı arttırır
* Zihin açar
Balık Çorbası
Haftada en az iki kez balık yiyorsanız, sağlığınızı koruyorsunuz demektir Yapılan araştırmalar düzenli olarak balık yemenin fiziksel ve ruhsal sağlığımıza iyi geldiğini gösteriyor
* Kalp hastalığını ve felci önler Balıkların hepsi yararlıdır, fakat kalbi koruyan omega-3 yağı bakımından somon, ton, sardalya, ringa, alabalık, morina, uskumru, kefal ve barbunya balıkları daha zengindir
* Kolesterol metabolizmasını ayarlar Balıkta bol miktarda bulunan Omega-3, damar genişletici, agregasyon önleyici etkisi vardır Bu özelliklerinden dolayı kalp ve damar hastalıklarına karşı korunma sağlar
* Kemikler için yararlıdır Ton, sardalya gibi konserve balıklar ve yumuşacık kılçıklarıyla beraber yenilebilecek küçük balıklar, süt ürünlerinin yanında beslenmenizde daha fazla kalsiyum bulundurmanın en iyi yoludur
* Şeker hastaları için yararlıdır Şeker hastaları, kalp hastalığı ve felç riskinden daha çok etkilendikleri için balık yemek onlar için yararlıdır
* Astım tehlikesini azaltır Bazı bulgulara göre, haftada birden fazla, özellikle de yağlı balıklardan yiyen çocuklarda astıma tutulma oranı, fazla balık yemeyen çocuklara göre daha azdır
* Balık prostat kanserini önler Omega - 3 yağlarının antikanserojen etkisi çeşitli araştırmalar sonucu ortaya konulmuştur Bilim adamları Omega - 3 yağlarınca zengin bir diyetin tümör ve metastas oluşumunu azalttığını belirtiyorlar
* Balık kırışıklara karşı etkilidir Avustralya'da yayınlanan bir araştırma, beslenmenin cilt yaşlanmasıyla ilintili olduğunu ortaya koydu Balık yiyen insanların cildinin daha az yaşlandığı, kırışık sorunuyla daha geç tanıştığı görüldü
* Balık yemek mutluluk ve enerji kaynağıdır Serotonin 'rahatlık, mutluluk' hisleriyle bağlantılı önemli bir sinir iletkeni 11 ülkede yürütülen araştırmalar, depresyon oranıyla tüketilen balık miktarının ters orantılı olduğunu gösteriyor
* Balık yiyen kadınların çocukları daha zeki olur İngiltere'de yapılan bir araştırma hamileliklerinde balık yağı açısından zengin bir diyet uygulayan kadınların çocuklarının daha zeki, daha çevik olduklarını ortaya koydu
* Balık yemek için bütçenizi zorlamaya gerek yoktur Bazı balıklar pahalıdır ama ucuz balıklar da bulunmaktadır Et ve tavukta olduğu gibi, balığın yağlarını ayırmaya gerek yoktur Böylelikle paranızı sokağa atmamış olursunuz
* Yağ oranı azdır İçinde sağlık için önemli olan Omega-3 yağı bulunmasına karşın, balıklar genel olarak daha az yağlıdır, kilo aldırmazlar
* Bunaklık ve Alzheimer riskini azaltır Balıkta bulunan yağ asidi beyindeki iltihaplanmayı önleyebiliyor, beynin ve sinir hücrelerinin gelişmesini sağlıyor, böylece bunaklık ve alzheimer riskini azaltıyor
* Yapılan bir araştırmada, kanser hücrelerini besleyen maddelere balık yağını karıştıran uzmanlar, bu uygulamanın kanser hücrelerini “intihara zorladığını” belirledi
Köfteli Sebze Çorbası
Köfteli sebze çorbasının içinde yer alan patates ve havuç vitamin bakımında çok zengin  Bol miktarda C ve B vitaminleri ile potasyum ve kalsiyum içeren patates, protein, bakır, demir ve fosfor da içerir Bol miktarda A vitamini barındıran havuç ise B, C, D ve E vitaminleri açısından da oldukça zengindir Ayrıca karoten, şeker ve fosfor ihtiva eder
PATATES:
* Vücuda enerji verir, halsizliği ve yorgunluğu giderir
* Kandaki şeker oranını düşüren patates şeker hastaları için faydalıdır
* Damar sertliğini giderir Sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler
* Kanı temizler
* Kansere karşı koruyucudur
* Bağırsak şişliğini ve basur ağrılarını azaltır
* El ve ayak çatlaklarına iyi gelir
* Bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur
* Böbreklere faydalıdır
* Normal ve kuru ciltler için yararlıdır
HAVUÇ:
* Bağırsakları çalıştırarak sindirime yardımcı olur
* İdrar ve gaz söktürücüdür
* Kabızlığı giderir, ishali keser
* Bağırsak iltihaplarını ve böbrek ağrılarını giderir
* Bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur
* Vücuda, kalbe ve gözlere kuvvet verir
* Cinsel gücü arttırır
* Bitkinliğe ve Kansızlığa iyi gelir
* Astım, bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına ve öksürüğe karşı faydalıdır
* Kansere karşı koruyucudur
* Kandaki kolesterol oranını düşüren Havuç, kalp hastalıkları ve damar sertliğine faydalıdır
* Kalp krizi ve felç riskini azaltır
* Vücuttaki zararlı maddeleri uzaklaştırmaya yardımcı olarak kanı temizler
* Cilde tazelik ve canlılık verir
* Cilt hastalıklarına karşı yararlıdır
* Romatizma ve gut hastalığına iyi gelir
* Diş etlerini güçlendirir
|