|
Prof. Dr. Sinsi
|
Çorbaların Faydaları
Yuvalama Çorbası
Besin değeri ve kalorisi yüksek bir sebze olan nohut, Yuvalama çorbasının başlıca beslecisi baklagilindendir Bol miktarda nişasta ve azot içermesinin yanında bitkisel protein ve B vitaminleri ile demir, kalsiyum, fosfat ve fosfor gibi mineraller açısından zengindir 100 gr nohut 360 kalori, yaklaşık 20 gr bitkisel protein, 5 gr yağ ve 61 gr karbonhidrat içerir
* Vücudu kuvvetlendirir
* Beyinsel ve zihinsel yorgunluğu giderir
* İştah açar
* Mideyi kuvvetlendirir, bağırsakları yumuşatır ve bol idrar söktürür
* Anne sütünü arttırır
* Vücuttaki damarları açar
* Cinsel isteği ve gücü arttırır
* Sesi açar ve öksürüğü keser
* Göğüs kanserine karşı koruyucudur
* Vücutta fazla su toplanmasını önler
* Östrojen hormonunu dengeleyici etkisi ile özellikle menopoz döneminde faydalıdır
Yörük Çorbası
Yörük çorbasının içerisinde de yer alan nohut, besin değeri ve kalorisi yüksek bir sebze olan nohut oldukça besleyicidir Bol miktarda nişasta ve azot içermesinin yanında bitkisel protein ve B vitaminleri ile demir, kalsiyum, fosfat ve fosfor gibi mineraller açısından zengindir 100 gr nohut 360 kalori, yaklaşık 20 gr bitkisel protein, 5 gr yağ ve 61 gr karbonhidrat içerir
* Vücudu kuvvetlendirir
* Beyinsel ve zihinsel yorgunluğu giderir
* İştah açar
* Mideyi kuvvetlendirir, bağırsakları yumuşatır ve bol idrar söktürür
* Anne sütünü arttırır
* Vücuttaki damarları açar
* Cinsel isteği ve gücü arttırır
* Sesi açar ve öksürüğü keser
* Göğüs kanserine karşı koruyucudur
* Vücutta fazla su toplanmasını önler
* Östrojen hormonunu dengeleyici etkisi ile özellikle menopoz döneminde faydalıdır
Mahluta Çorbası
Çorbanın içerisinde yer alan yeşil mercimekte, % 24 oranında protein bulunur 1 kilo mercimek, -1 kilo etteki ve 1 kilo buğday ekmeğindeki albumin, karbonhidrat ve madenleri rahatça karşılar Ayrıca A, B1, B2, C vitaminleri, kalsiyum, sodyum, potasyum, demir, fosfor, kükürt, çinko, klor, bakır, iyot, karbonhidrat içerir, Özellikle kansız, halsiz, sinirli kişilere yararlıdır İçine et veya kıyma konulmasına gerek yoktur Az sıvı yağ ile pişirilirse daha sağlıklı olur Kolesterolü olanlar için risk taşımaz
* Besin değeri oldukça yüksek olan mercimek vücuda ve zihne güç verir Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir
* Gözlere de yararlıdır
* Enerji verir ve yorgunluğu giderir
* Kansızlara faydalıdır
* Anne sütünü attırır
* Kandaki kolesterol oranını düşürür ve kan akışını hızlandırır
* Kalp ve damar hastalıkları ile şeker hastalığından korur
* Kalp krizi riskini azaltır
* Bağırsakları çalıştırarak vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını kolaylaştırır ve kabızlığı giderir
Düğün Çorbası
İçinde kuzu gerdan ve yoğurt bulunan Düğün çorbasının faydaları;
* Yoğurt yüksek kolesterol ve diyabet hastaları için oldukça faydalıdır Kötü kolesterolü düşürür, iyi kolesterolü yükseltir ve yağların harcanmasını kolaylaştırarak şişmanlamayı önler Karın bölgesindeki fazla kilolardan kurtulmak isteyenler için yoğurt ideal bir besindir
* Japonyada yapılan araştırmalar, şekersiz yoğurdun nefes kokusunu giderdiğini, diş taşı ve diş eti iltihaplarını doğal yollardan önlediğini ortaya koydu Araştırma kapsamında 6 hafta boyunca günde bir porsiyon yoğurt yiyenlerin yüzde 80inde nefes kokusuna yol açan hidrojen sülfit düzeyinin düştüğünü belirten Japon bilim adamları, yoğurdun içeriğindeki maddelerin bu rahatsızlıkları önlediğini vurguladı
* Yoğurt bağışıklık sistemini güçlendirdirir Bu özelliği nedeniyle yoğurt vücudu kanserden, mide ve bağırsak hastalıklarından, mide, kolon ve ince bağırsak kanserlerine kadar birçok hastalıktan korur
* Yoğurt, bağırsaklarda bulunan tehlikeli ve zararlı mikropların yaşamasını engeller ve sindirimi kolaylaştırır Vücutta kendi kendine sindirilen tek gıda yoğurttur
* Yoğurt tüberküloz hastalığına karşı doğal bir antibiyotik etkisi gösterir Stres, alkol, kolalı ve karbonatlı içeceklerle zarar gören sindirim sistemini korur
* Yoğurt karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, kalsiyum ve fosfordan oldukça zengin bir besindir
* Günde 150 gram yoğurt vücudun bir günlük kalsiyum ihtiyacını karşılar
* Yoğurttaki potasyum, kan basıncı ve kalp atışlarını düzenler
* Yoğurt büyüme gelişme çağında diş ve kemik gelişimini hızlandırır, raşitizmden korur, kemikleri güçlendirir ve kırılmaları önler
* Yoğurt, bebeklere altıncı aydan sonra ek olarak verilen ilk besinlerden biridir Böylece bebeklerin kemik ve diş gelişimine yardımcı olur Bağışıklık sistemlerini güçlendirir Bağırsaklarda faydalı mikropların oluşumunu hızlandırır, ishalden korur
* Akşam yenen bir kase yoğurt uykuya dalmayı kolaylaştırır
* İshali olanlarda yoğurt ve ayran iyileşmeyi hızlandırır
* Yoğurdun alerjik etkisi çok azdır
* Yapılan çalışmalar çok yoğurt yiyenlerin az yiyenlere göre daha uzun ömürlü ve daha sağlıklı yaşadıklarını göstermiştir
* Yoğurt, vitamin içerdiği için suyu süzülmeden yenmelidir Süzme yoğurt B vitamininden fakirdir Hangi yaşta olursanız olun, sağlıklı ya da hasta, her gün mutlaka 1 kase yoğurt yemeyi ihmal etmeyin Böylece sağlıklı ve uzun ömürlü yaşayabilirsiniz
|