Yalnız Mesajı Göster

Salatalar Genel Bilgiler

Eski 10-29-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Salatalar Genel Bilgiler



SALATALAR

«Zevk ve özenle hazırlanmış bir salata, bir sofra yemeğe bedeldir» denilmesi bilmem ne kadar doğrudur Ancak iyi, özenli ve zarif bir şekilde hazırlanmış bir salatanın, sofradakilerin gözlerini kamçıladığı, iştahlarını açtığı kadar, rengârenk çiçekler kadar bir sofrayı süslemekte olduğunu da kabul etmek gerekir Servis edilmeleri: Salatalar; cins ve çeşitlerine göre, büyük tabak veya salata kâsesinde sofraya oturtularak, kişilere özel küçük tabaklara alınmak suretiyle servis yapılmalıdır

Salatalar Hakkında

Latince kökenli "Salare" (tuzlanmış) kelimesinden türetilerek tüm dillere Türkçemiz'deki telaffuzuna yakın biçimlerde yerleşen salata, iştah açıcı özelliğiyle mutfakların baştacıdır Bu özelliğinin yanışını, vitamin ve mineraller açısından taşıdığı zengin yapıyla da salata önemli bir besin maddesidir
Salatalar genellikle ana yemekler eşliğinde sunulur Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, bu "iştah açıcı yiyeceğin-yemeğe olan uyumunu iyi sağlamaktır Salata mutlaka ana yemeğin besleyici değerini tamamlamalı, onun önüne geçmemelidir Örneğin, protein miktarı fazla olan yemeklerle birlikte sunulacak salatanın proteini mutlaka düşük olmalıdır Bazı salata çeşitlerinin ise, ana yemekle birlikte değil, yemek öncesi ve çerez (ordövr) olarak, içki eşliğinde verilmesi uygun olur
Hangi besin maddesiyle hazırlanıyorsa o ana maddenin adını alır salata; domates salatası, patates salatası gibi Bu arada bazı salatalara katılan sosların hazırlanması da bu lezzet dolu tabağa renk katmada önem taşır

Alıntı Yaparak Cevapla