10-29-2012
|
#2
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ék$İ Den Sütlü Tatlılar
ELMALI PİRİNÇ PUDİNGİ
Malzeme:
Yarım kilo süt
1 su bardağı dolusu pirinç
1 limon kabuğu rendesi
1 su bardağı toz şeker
4 yumurta sarısı
4 adet iri elma
4 yumurta beyazı
Yapılışı:
Elmalar soyulup içleri güzelce ve dikkatle oyulur, yıkanır ve süzülmeye bırakılır Süt derin bir kapta kaynatılır ve içine yıkanmış pirinç, limon kabuğu rendesi ve şeker ilâve edilerek kaynamaya devam edilir Pirinçler pilâv gibi sütü çektikten sonra tencerenin üstü bir temiz bez ve onun da üstüne kapağı kapatılır ve ateşten alınıp içine yarım paket Margarin yağı konarak karıştırılır Soğumaya bırakılır Bir müddet sonra ılınınca kapak ve bez alınır İyice soğuduktan sonra adamakıllı dövülmüş olan yumurta sarıları da pirince ilâve edilerek iyice karıştırılır Şimdi hazırlanmış olan bu pirinçli iç ile oyulmuş olan elmalar dikkatle doldurulur Bu sırada pirinçli harç artarsa onlar da ayrıca yumurta veya köfte gibi yuvarlanarak elmalardan ayrı olarak pişirilir İçleri doldurulan elmalar ve artan içle yapılan topaklar bol yağlanmış tepsiye ikişer parmak ara ile dizilip kızgın fırında elmaların dağılmıyacağı kadar pişirilir ve fırından alınır 4 yumurta beyazı sert köpük haline gelinceye kadar vurulur ve bu köpükten her bir elmanın tepesine süs olarak bir parça konup fırında tekrar 5 dakika kadar tutulur Soğuduktan sonra tepelerine renkli bir meyva reçeli tanesi de konabilir Ve soğuk servis yapılır 8 kişi için elmalar yarıya bölünerek servise konur
KAKAOLU KREMA
MALZEMELER
1 kilo süt
3 kahve fincanı un
3 yumurta
7 çorba kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı margarin
1 paket kakao
10 adet kedi dili bisküvi
HAZIRLANIŞI
Yumurtaların sarısı beyazı ayrılır Margarin hafifçe eritilir Soğuk süt, yumurtaların sarısı, kakao, toz şeker, un karıştırılır Kaynamaya başlayınca ateşten alınır İyice soğuduktan sonra kar haline getirilmiş yumurta akları içine katılır ve bir payreks tabağa dizilmiş bisküvilerin üzerine dökülür
Not: Üzerine krem şanti ilave edilebilir (Soğuduktan sonra)
ÜZÜMLÜ KEŞKÜL
Malzemeler
1 çay bardağı pirinç
100 gram badem
4 su bardağı süt
2 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı üzüm suyu
1 kase çekirdeksiz üzüm
2 çorba kaşığı hindistan cevizi
1 çorba kaşığı çekilmiş şam fıstığı
YAPILIŞI
Pirinç ayıklanıp, yıkanır Bir gece suda bekletilir Ertesi gün robotta çekilir Bademler sıcak suda bekletilip kabukları soyulur Ayıklanmış bademler bir bardak sütle robotta çekilir Kalan süt tencerede kaynatılır Bademli karışıma, pirinç ve üzüm suyu ilave edilir Kısık ateşte koyu bir muhallebi kıvamına gelinceye kadar sürekli karıştırılarak pişirilir Muhallebi ateşten alınıp çekirdeksiz üzüm eklenerek karıştırılır Servis kaselerine boşaltılıp soğumaya bırakılır Üzerine çekilmiş şam fıstığı ve rendelenmiş hindistan cevizi serpilir
ÇİKOLATALI SUFLE
Malzemesi: (4 kişilik)
1 bardak süt
8 yumurtanın akı
4 çorba kaşığı toz şeker
100 gr çikolata rendesi
4 çorba kaşığı tereyağ
2 çorba kaşığı pudra şekeri
6 çorba kaşığı un
1/2 bardak krema
8 yumurtanın sarısı
Hazırlanışı:
Önce fırınınızı orta hararette ısıtın Küçük bir tencerede, sütü orta ateşte kaynatın Süt bir taşım kaynayınca, tencereyi ateşten alın Bir başka küçük tencerede, 3 çorba kaşığı tereyağı orta ateşte eritin Yağ erir erimez, unu ilave edin Yumurta teliyle sürekli karıştırarak, 2-3 dakika, karışımdaki çiğ un tadı kayboluncaya kadar pişirin Karıştırmaya devam ederek, kaynar haldeki sütü hazırladığınız bu meyaneye yedirin Tencereyi ateşten alıp, karışımı bir kenarda ılınmaya bırakın Yumurta sarılarını bir çatalla birkaç dakika çırpın Yumurta aklarını da cam, porselen veya paslanmaz çelik bir kapta, bir yumurta teliyle, köpük köpük oluncaya kadar çırpın Çikolata rendesi, önce yumurta sarılarını, sonra da aklarını ılık haldeki karışıma yedirin Yuvarlak bir Borcam'ın içini, kalan 1 çorba kaşığı tereyağ ile yağlayın Malzemenin tümünü içine doldurun Üzerini, bir kaşığın tersiyle düzeltin Fırın hararetini yükseltin Kabı firma sürün 15-20 dakika pişirin Suflenin içine batıracağınız bir şiş temiz olarak çıkınca, sufle pişmiş demektir Çikolatalı sufleyi fırından alıp, üzerine pudra şekerini serpin Kreması ile birlikte, hiç bekletmeden, servis edin
|
|
|