Konu
:
Kabak Helvası Tarifi
Yalnız Mesajı Göster
Kabak Helvası Tarifi
10-29-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Kabak Helvası Tarifi
Kabak Helvası Tarifi
GEREKLİ MALZEME
4 kg
kadar kabak
Yeterince şeker
Limon tuzu (1 kg
şekere nohuttan biraz büyükçe hesabı ile
)
YAPILIŞI
1
Kabağın üzerindeki kabuklar bıçakla alınır
Dolmada olduğu gibi kazınmaz
İçinin çekirdekleri ayıklanır
Parçalara bölerek rendelenir
Avuçlar içerisinde sıkılarak suyu bir tarafa akıtılır
Sıkılan topaçlar ayrı bir yere konur
2
Başka bir kabda ayrı ayrı iki ölçü kabak rendesi, ikinci bir kapta bir ölçü şeker hesabıyla malzemeler ayrı ayrı konur
3
Şeker ocakta çok az su ile eritilir
Limon tuzu, ekşiliğini belli edecek kadar katılır, şeker kıvamlıca kaynatılır
4
Kaynayan bu şekere göre iki misli hesabıyla ölçülen rendelenmiş kabak dökülür
Hafif ateşte karıştırarak sakız gibi ve
altın
sarısı bir renk alıncaya kadar karıştırmaya devam edilir
5
Helvanın olup olmadığını anlamak için bir parça alınır buzdolabının buzluğuna konur, çabucak donarsa ol*muş demektir
Sulu ise biraz daha ocakta kaynatılır
6
Bütün işlemler tamam olduktan sonra
servis
tabaklarına alınır, üzeri düzlenir, ağartılmış badem döşenir ya da kavanozlara doldurulur
Uzun zaman hatta yıllarca durur
Not: Kıvama gelmiş helva ağıza alınınca kıtır kıtır yani kabak-ları iyice sakız gibi yumuşak olmamışsa biraz su ko*yup pişirmeğe devam edilir
Bu helva bildiğimiz, dolmasını ve sair yemeklerini yaptığımız sakız kabağının kartlaşmış, fakat sararmamış iri olanlarından yapılır
Burdurda üreticiler bu kabakları özel olarak yetiştirirler
Tanesi dört beş kilo gelenleri vardır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul