Konu
:
Çikolata Soslu İrmik Helvası Tarifi
Yalnız Mesajı Göster
Çikolata Soslu İrmik Helvası Tarifi
10-29-2012
#
2
Prof. Dr. Sinsi
Çikolata Soslu İrmik Helvası Tarifi
Çikolata Soslu İrmik Helvası Tarifi
Malzemeler
150 gr
bitkisel margarin (50 gr
tereyağı + 5 yemek kaşığı zeytinyağı da kullanabilirsiniz)
2 su bardağı irmik
3 yemek kaşığı dolusu dolmalık fıstık (çam fıstığı) (soyulmuş badem ya da fındık da kullanabilirsiniz)
3 su bardağı sıcak süt
1
5 su bardağı tozşeker
Varsa 2 adet limon kabuğunun rendesi
Üzeri için;
150-200 gr bitter çikolata
25 gr tereyağı (1/2 su bardağı hazır süt kreması da kullanabilirsiniz)
Yapılışı
Margarini orta boy teflon tencerede kızdırıp dolmalık fıstıkları eklevin ve karıştırarak, fıstıklar altın sarısı renk alıncaya kadar, 1-2 dakika kavurun
Üzerine hemen irmiği aktarıp tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak, kısık ateşte yaklaşık 10-12 dakika, irmiğin rengi iyice sararmaya başlayıncaya kadar kavurmaya devam edin
Diğer taraftan, sıcak süt ve tozşekeri derin bir kapta karıştırın
Şeker iyice eriyinceye kadar ara sıra karıştırın
Rengi iyice sararan ve annelerimizin deyimiyle "miyanesi gelen" irmiğin üzerine, şekerli sıcak sütü ekleyin
Hızla ve 1 dakika kadar karıştırıp tencerenin kapağını hemen kapatın
Çok kısık ateşte irmiğin sütünü çekmesi için 8-10 dakika hiç karıştırmadan pişirin
Ocaktan alın ve yine kapağını hiç açmadan 10 dakika daha bekletip dinlendirin
Sonra da üzerine rendelenmiş limon kabuğunu serpiştirip karıştırın
Sıcakken servis tabağına aktarın
Üzerinin sosu için isterseniz hazır çikolata sos kullanabilirsiniz
Ya da elinizle ufak parçalara ayırdığınız çikolatayı çelik bir cezveye koyun
4 yemek kaşığıda sıcak su ilave edin
Çok kısık ateşin üzerinde kaşıkla ezerek çikolata eriyip koyu kıvamlı bir sos haline gelince kadar pişirin
Ocaktan alıp helvanın üzerine gezdirin
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul