Konu
:
Kaymaklı Saray Baklavası Tarifi
Yalnız Mesajı Göster
Kaymaklı Saray Baklavası Tarifi
10-29-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Kaymaklı Saray Baklavası Tarifi
Kaymaklı Saray Baklavası Tari
fi
750 gram un
1 tatlı kaşığı pudra şekeri
20 gr
tuz
1/2 kahve fincanı rafine yağı
2 bütün yumurta
1 yumurta sarısı
200 gr
su
Hamurun yağı :
400 gr
çiğ yağ (orta sertlikte)
İçi için;
1 kg
kaynar süt
80 gr
irmik
Şurubu:
1500 gr
şeker
750 gr
su
1/2 kahve kaşığı limon tuzu
Şurubu için, şurup malzemesi hep beraber 2 dakika kaynatılır
İçi için, iç malzemesi olan süt ve irmik beraberce 5 dakika kaynatılır
Unu mermerin üzerine eleyip harman yapınız
Sonra ortasını havuz gibi açıp bütün malzemeyi ilâve ettikten sonra elinizle karıştırıp unu azar azar yedirerek hamur yapınız
Avucunuzun içi ve tabanınızla kuvvetlice bir ileri bir geri bas-tıra bastıra, yırta yırta yoğurup yuvarlak 60 cm
uzunluğunda bir hamur yapınız
20 cm
karşılıklı iki ucunu kıvrık kısmını içine bırakarak birbirlerinin üzerlerine katlayınız
Islatıp sıkılmış ka-Imca bir bez örtüp 20 dakika dinlendiriniz
Hamuru tekrar uzunlamasına iki tabanınızla birini kaldırıp birini indirerek kuvvetlice bastıra bastıra yoğurup aynen dinlendirip ve sonra iki avucunuzun içi ile hamuru yuvarlıyarak 60 cm
uzunluğunda yuvarlak pürüzsüz bir hamur yapınız
Üçer parmak ara ile 50 gr
22 parçaya kesiniz
Avucunuzun içi ile yuvarlayıp küçük birer top gibi yaparak altı erimemiş yağla yağlanmış bir tepsiye diziniz
Hamurların üzerlerini de aynı şekilde yağladıktan sonra üzerine rutubetli bez örtüp 20 dakika dinlendiriniz
Hamurun bir tanesini alıp merdane ile 2 - 3 milim kalınlığında oval pide biçimi açıp yukardaki yağdan ceviz büyüklüğünde alıp (15-18 gr
) hamurun üzerine yedirerek sıvayınız ve uzunlamasına hamurun bir yarısını tam ortadan diğerinin üzerine katlayınız
Diğerlerini de aynı şekilde hazırlayıp üst üste dizdikten sonra hamurları alt üst çeviriniz ki önce yağladıklarınız üste çıksın
İlk hamurdan başlıyarak bir hamur alıp bir ucu sol elinizde mermerde diğer ucunu sağ elinizle sallıyarak, hafif hafif çekerek hamuru ince 1 milim kalınlığında bir kurdela gibi uzatınız ve ucundan başlıyarak sigara dürer gibi yuvarlaya yuvarlaya dürüp aynı tepsiye koyunuz
Diğerlerini de aynı şekilde hazırladıktan sonra üzerlerine rutubetli bir bez kapatıp 20 dakika buzdolabında dinlendiriniz
Hamuru merdane ile merdane ile 3 milim kalınlığında küçük bir yuvarlak tabak gibi açınız
Ortasına bir silme çorba kaşığı harç koyunuz
Harcı tam ortada bırakarak hamurun yarısını kenarları müsavi gelmek şartıyle diğerinin üzerine kapatınız, hamur uçlarını parmağınızla bastırarak birbirine katlayınız
Sonra yağlanmış tepsiye yerleştiriniz
Diğerlerini de aynı şekilde hazırlayıp muntazam olarak tepsiye yerleştirdikten sonra bir küçük fırça ile hamurlarını kenarlarına akıtmadan yalnız üstünü yumurtalayıp fırına sürüp pişiriniz
Öyle olmalı ki altı ve üstü kıtır vaziyette olsun
Sonra şurubunu kaynar olarak döküp soğuyunca servis yapınız
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul