Konu
:
Kıtır Tulumba Tarifi
Yalnız Mesajı Göster
Kıtır Tulumba Tarifi
10-29-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Kıtır Tulumba Tarifi
Kıtır Tulumba Tarifi
Hamuru:
500 gr
su
125 gr
irmik
375 gr
un
1/4 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı şeker
20 gr
yağ
8 adet yumurta
50 gr
nişasta
Kızartmak için:
2 kg
yağ
Şurubu:
2 kg
şeker
750 gr
su
1 kahve kaşığı limon tuzu
Şurup malzemesini hep beraber 2 dakika kaynatınız, soğumaya bırakınız
Suyu, şekeri ve tuzu beraber bir dakika kaynatınız, bir spatula veya kuvvetli bir ağaç kepçe ile kuvvetlice karıştırarak un ve irmiği yediriniz
Sonra ağır ateşe alıp yağı ilâve edip tekrar iyice karıştırınız
Zaman zaman eze eze karıştırıp alt üst çevirerek 3-4 dakika pişirip bir tepsinin içine çıkarınız
İlk sıcaklığı geçince elinizle yoğurur gibi nişastayı yedirip teker teker yumurtaları da yedirerek hamuru temizce bir köşeye toplayınız ve hamurdan bir miktar alıp tulumba kalıbının içine koyarak kolunu üzerine yerleştiriniz
Yağı da genişçe kenarlı bir tepsiye veya karavanaya ılık vaziyette koyunuz
Şimdi tulumba Kalıbını karnınıza dayayarak iki elinizle, kalıbın öbür ucundan kucaklar gibi tutarak tam yağın üzerine geliniz ve sağ orta parmağınızı yağlayıp kalıbın sapını karnınızla iterek hamur kalıbın ağzından 4 santim çıkınca yağlı parmağınızla bastırıp koparınız ve hamuru aynı vaziyette sıkıp tepsinin 3/4'ünü doldurduktan sonra ortadan hararetli ateşte ağır ağır karıştırarak 10-15 dakika altın gibi kızartınız ve yağdan şuruba çıkarınız, üzerine hafifçe bastırıp şurubunu çektiriniz
5 dakika sonra şuruptan çıkartıp servis ediniz
Kalan hamuru tekrar aynı şekilde hazırlayınız
Not: Bu hamur "hanım göbeği" gibi kabarmaz
Fakat çok daha kıtır olur ve daha fazla şurup çeker ve sıcak yağla devamlı çalışılır ve ekonomiktir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul