Yalnız Mesajı Göster

Dondurmalı Künefe...

Eski 10-29-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Dondurmalı Künefe...



Dondurmalı Künefe



Güneydoğu illerimizde pek sevilen bir tel kadayıf çeşididirBilinen yöresel yenilen tatlıların başında gelirEskiden yemek için sofraya gelirken pişen tepsinin altına bir tepside kömür ateşi konur,sıcak olarak yenilmek üzere sofraya gelir ve dilim dilim kesilerek servis yapılırmışBiz görmedik ama şimdide belki yapılan yerler vardır
Künefenin yapılırken , günlük peynir ve tuzsuz olması, (yörede künefe peyniri olarak özel peynir kullanılıyor)şerbetinin hafif olması, yavaş yavaş pişmesi, tepsinin altına sürülen yağın içindeki pekmezin glikozsuz hakiki üzüm pekmezinden olması gibi özelliklere dikkat etmek gerekir Bu işlem künefenin kıvamına uygun kızarmasını sağlamaktadır Bunun yanında künefe peynirinin, tıpkı kaşarlı tosttaki gibi yenilirken uzaması künefenin de iyi olduğunu gösteriyormuş
Dumanı üzerinde sıcacık bir künefeye kim hayır diyebilir ki Üzerine kaymak ya da dondurma ekleyerek de yiyebileceğiniz bu tatlımızı ben de sizlere yedikten sonra ustalardan öğrenerek anlatayım istedimAfiyet olsun

MALZEMELER
500 gr Tel Kadayıf
100 gr Tereyağı
150 gr Çam fıstığı
200 gr Peynir
20 gr Pekmez
Şerbet İçin
3 Su bardağı şeker
3 Su bardağı su

HAZIRLANIŞI
Pekmezle tereyağı karıştırın Kadayıf telini elinizle çekerek çok küçük parçalara bölünTereyağla karıştırılmış pekmezi kısık ateşin üzerinde tepsinin içinde kadayıfa uğarak yedirinKünefeyi yapacağımız tepsimizi pekmezle karıştırdığımız tereyağıyla hafifçe yağlayınız, kadayıfın yarısını künefeyi pişireceğimiz tepsiye yayın ,boşluk bırakmamaya özen göstererek sıkıştırın Üzerine hafifçe eritilmiş tereyağını gezdirin Arasına tuzsuz peynirleri döşeyin(künefe peyniri ya da dil peyniri) Çekilmiş yeşil fıstık tepsinin her tarafına gelecek şekilde serpiştirin,sıkıştırın üzerinden bir tabakla iyice bastırınDaha sonra kadayıfın diğer yarısını üzerine ilave edin Dikkat edilmesi gereken husus künefenin muhakkak alttan pişirilmesidir kömür ateşi veya çok kısık tüp ateşinde 20 dakikaya yakın alt kısmı pişirilir Ardından üst kısmını alta döndürülür10-15 dakika pişirilerek ocaktan alınır Künefeyi bekletmeden şerbetinin soğuk olarak yavaş yavaş kepçeyle dökülmesi gerekmektedir Kesinlikle tatlı sıcak, şurup soğuk olmalıdır Sıcak olarak servis edilip yenmelidir Afiyet olsun
Künefe antepfıstığıyla yapıldığı gibi kaymakla da yapılır Kaymak yerine sütlü muhallebi veya kestirilmiş manda sütü kullanılabilir İki tabaka arasına fıstık yerine kestirilmiş süt veya katıca, koyuca pişirilmiş muhallebi konur

Yapabilen varsa yemek için benide çağırsın lütfen

Alıntı Yaparak Cevapla