Konu
:
Gün Pekmezi Tarifi ( Kilis )
Yalnız Mesajı Göster
Gün Pekmezi Tarifi ( Kilis )
10-29-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Gün Pekmezi Tarifi ( Kilis )
Gün Pekmezi Tarifi ( Kilis )
Malzemesi:
Şirelik üzüm
Yeteri kadar havara taşı yani
beyaz
toprak
Yapılışı:
Tanelere ayrılan üzüm curunda (havuz) iyice yıkanır
Üzerine üzüm suyunun durulması için havari taşı (bu oran genellikle 1/4 olup, yani üzümün dörtte biri kadar havara taşı) serpilir
Ayakları temiz olan kişiler curunda üzümü iyice ezdikten sonra, curun borusundan (söbek) akan üzüm suları yaygın kapta (leğen, teşne) toplanır ve iyice kaynatılarak pişirilir
Kaynama anında oluşan köpükler alındıktan sonra tortuların dibe çökmesi için bekletilir
Durulan şerbet tekrar teşnelere süzülerek boşaltılır
Kalan tortulu kısım
bez
torbalara boşaltılarak yüksekçe bir yere asılır ve süzülen şerbet ayrı bir kapta toplanır
Biriken şerbetler güneşte karıştırılarak koyulaştırılır
Bu biçimde istenen koyuluk elde edilince, tekrar süzülür (tülbet bezden geçirilir) ve kavanozlara konur
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul