Konu
:
Kaymaklı Ayva Tatlısı Tarifi(Osmanlı Ramazan)
Yalnız Mesajı Göster
Kaymaklı Ayva Tatlısı Tarifi(Osmanlı Ramazan)
10-29-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Kaymaklı Ayva Tatlısı Tarifi(Osmanlı Ramazan)
Ayva olsun
elma
olsun ve gerekse
armut
olsun; kabukları incerek soyulup suya bırakılır
Ayva dört
elma
ve
armut
ikişer şık edilip çekirdekleri de ayıklayıp çekirdekleri temizce bir tülbende bağlanır
Farz edelim ki
ayva
tatlısı olsun:
ayva
lar kaynar suya bırakılır
(üç
ayva
ya yarım kıyye kadar kaynar su kifayet eder) İki taşım kaynadıkta
ayva
lar kevgir ile çıkarılıp mezkûr sıcak suya miktar-ı kâfi şeker atılır ve beş dakika sonra biraz ekşi dökülerek veya bir
yumurta
kırılıp tatlı kestirilir
O vakit haşlanan
ayva
lar defa tencereye bırakmalı
Tülbende bağlanmış çekirdekleri bir cezve içinde bir taşım kaynatıp suyunu süzdükten sonra tencereye ilave etmeli
Bu halle beş dakika sonra tabağa boşaltmalı
Fakat o halde
ayva
ları da muntazaman istif edip üzerlerine beher parçaya ikişer karanfil sokmalı ve kesilmiş lüle
kaymak
veya
süt
içinde evvelce yumuşatılmış kuru
kaymak
dilimleri beher
ayva
ya ayrı ayrı taksim olunup soğudukta böylece tenavül olunur
Tatlısı kesileceğine yakın İngiliz veya fabrika tarçınından biraz ilave olunup da birlikte birkaç taşım da kaynatılsa başka bir çeşni ve güzel bir rayiha bahşeder
Armut ve
elma
usulü de tıpkı bu usul üzere tedarik olunur, hiçbir cihetle de farkı yoktur
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul