Yalnız Mesajı Göster

Kaymaklı Ayva Tatlısı Tarifi(Osmanlı Ramazan)

Eski 10-29-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kaymaklı Ayva Tatlısı Tarifi(Osmanlı Ramazan)



Ayva olsun elma olsun ve gerekse armut olsun; kabukları incerek soyulup suya bırakılır Ayva dört elma ve armut ikişer şık edilip çekirdekleri de ayıklayıp çekirdekleri temizce bir tülbende bağlanır Farz edelim ki ayva tatlısı olsun: ayvalar kaynar suya bırakılır (üç ayvaya yarım kıyye kadar kaynar su kifayet eder) İki taşım kaynadıkta ayvalar kevgir ile çıkarılıp mezkûr sıcak suya miktar-ı kâfi şeker atılır ve beş dakika sonra biraz ekşi dökülerek veya bir yumurta kırılıp tatlı kestirilirO vakit haşlanan ayvalar defa tencereye bırakmalı

Tülbende bağlanmış çekirdekleri bir cezve içinde bir taşım kaynatıp suyunu süzdükten sonra tencereye ilave etmeli Bu halle beş dakika sonra tabağa boşaltmalı Fakat o halde ayvaları da muntazaman istif edip üzerlerine beher parçaya ikişer karanfil sokmalı ve kesilmiş lüle kaymak veya süt içinde evvelce yumuşatılmış kuru kaymak dilimleri beher ayvaya ayrı ayrı taksim olunup soğudukta böylece tenavül olunur

Tatlısı kesileceğine yakın İngiliz veya fabrika tarçınından biraz ilave olunup da birlikte birkaç taşım da kaynatılsa başka bir çeşni ve güzel bir rayiha bahşederArmut ve elma usulü de tıpkı bu usul üzere tedarik olunur, hiçbir cihetle de farkı yoktur

Alıntı Yaparak Cevapla