10-29-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ev Bahçe Masa Düzeni İle İlgili Dekorasyonları
Ev Bahçe Masa Düzeni İle ilgili Dekorasyonları
Güzel Bir Masa Hazırlamak İçin
1- Yemek listesini hazırlarken konuklarınızın yaşlarını, yaşadıkları yeri, sağlık durumlarını ve hatta cinsiyetlerini bile düşünün
2- Yemek listesinde mümkün olduğunca hazmı güç yemekleri kullanmayın
3- Bir yemek listesinde iki salçalı ya da birbirine benzeyen iki yemek ve birbirine benzeyen isimler bulunmamalı
4- Bir kral sofrası ile aile sofrası arasındaki fark yemek takımlarının lüks oluşudur Ancak yemek kuralları aynıdır
5- Sofraya üç takımdan fazla bıçak, çatal koymayın Ancak bardaklar dört adet olabilir
6- Misafir olan sofrada her yemek kendi takımıyla yenmelidir ve her yemekte çatal, bıçak ve tabak değişmelidir
7- Soğuk yemek soğuk tabakta, sıcak yemek ısıtılmış tabakta verilmelidir
8- Çatalları kullanış sırasına göre, sivri tarafı havaya kalkık olarak ve tabağın soluna yerleştirilir Sadece tatlı çatalı tabağın önüne sapı solda kalacak şekilde yerleştirilir
9- Bıçaklar keskin tarafı tabağa dönük olarak, tabağın sağına yerleştirilirler Sadece tatlı bıçağı tabağın önüne, sapı sağda kalacak şekilde ve ekmek bıçağı da ekmek tabağının üzerinde sağ kenarında kullanılır
10- Bardaklar her zaman sağda dururlar
11- Kaşıklar oyuk kısmı havaya bakar şekilde ve tabağın sağında, bıçağın sağına yerleştirilir Tatlı kaşığı kullanılacaksa tatlı bıçağı kaldırılır, yerine tatlı kaşığı koyulur
12- Çiçekler, şamdan vb misafirlerin birbirlerini görmelerini engelleyecek şekilde konmamalıdır
13- Tuzluk ve biberlik, tatlı çatal ve bıçağının arkasında, masanın ortasına yakın konur
14- Hardal, ketçap, mayonez önceden sofraya konmaz Eğer bunların kullanılacakları yemek varsa o yemekle beraber sofraya getirilir
15- Elle yenmesi icap eden yemeklerde el tası ilave edilmelidir İçinde yarısına kadar ılık su ve bir dilim limon olmalıdır Sol tarafta çatalın önüne koyulur
16- Meyve için el tası ilave edilecekse içindeki su soğuk olmalı ve yine bir dilim limon koyulmalıdır Mümkünse içine 3-4 gül, karanfil vb yaprağı konur
17- El tası verilmeyecekse, özellikle elle yenen yemeklerden sonra hafif sabunlu ve kokulu el bezi verilmelidir
18- Bazı yemeklerin yenmeyen kısımları, kemikler ve kılçıklar için yemek tabağının sol önüne bir kemik tabağı konmalıdır
19- İki kişinin omuzunun arasındaki boşluk hedef alınır şekilde sofrada her iki kişiye bir sigara tablası konur
20- Yemek masası için en uygun çiçek şekli basık çiçek şeklidir Onur konuklarının önüne masanın ortasına doğru konmalıdır
21- Davetlilerin rahatça yemek yiyebilmeleri için her kişiye 60 cm yer olmalıdır
22- Peçeteler sofraya mümkün olduğunca sade şekilde konur Şekilli katlamalar doğru değildir
23- Evin hanımı yemek servisini, evin beyi içki servisini yapmalıdır
24- Kirli takımlar sağdan alınır ve yerine temizleri yine sağdan sofraya koyulur Bunların içinden sadece el tası, ekmek ve salata tabağı soldan alınır ve soldan koyulur
25- Yemekten önce içki servisini yapılır
26- Yemeğe çorba ile başlanacaksa içki servisi yapmayınız Çorba bittikten sonra içki servisine başlayabilirsiniz
27- Garnitürler ve soslar ayrı servis edildiği için soldan verilmelidir
28- Önce hafif şaraplar, sonra kuvvetli şaraplar verilmelidir
29- Sofrada hastalık sebebiyle ya da özel sebeplerle içki almayan konuklar için alkolsuz içki ve meyve suyu bulundurulmalıdır
30- Sofrada hastalık sebebiyle, özel sebeplerle ya da inanç sebepleriyle her şeyi yiyemeyen konukları zor durumda bırakmayan yemekler olmalıdır
31- Kalabalık ziyafet sofrasında elle yenen yemekler verilmez
32- Ziyafet sofrasında yenmesi güç yemekler ya da sarımsaklı yemekler verilmez




















|
|
|