Yalnız Mesajı Göster

Tandır Ve Tandır Ekmeği Tarifi

Eski 10-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Tandır Ve Tandır Ekmeği Tarifi



Tandır Ve Tandır Ekmeği Tarifi

Tandır;

Tandır, topraktan 100cm derinliğinde 120cm çarpımında yapılır Tandır çoraktan ve kadın ustalar tarafından yapılır Çorak samana karıştırılarak ıslatılır karıştırılır, temizlenir Tandır plakalar yapılarak alttan yukarı doğru çember sekline getirilerek yapılması sağlanır Tandır ağız kısmi daraltılarak bir simit seklini andıracak şekilde yapılır Daha sonra tandır duvarını sertleştirmek amacıyla iki gün tezek talaş ile normal isi verecek şekilde yakılır Böylece tandır çamuru hem kurumuş hamda sertleşmiş olur



TANDIR EKMEĞİ
Yöresel ekmeğimizdir Tandır ekmeği hamuru genelde mayalı olarak hazırlanır, ekşimiş olan hamuru tandıra uzun (halk dilinde sığır dili diye adlandırılır) bir sekil verilerek yapıştırılır Tandırın ilk yanışından Ulavaç yapılır Ulavaç (hamur pide için açılır, içine iç hazırlanıp konur) Mayasız olacakta kete yapılır Kete (hamurun içine yumurta, soda, yoğurt
, süt gibi malzemeler yapılır)

Alıntı Yaparak Cevapla