Konu
:
Yufka Yapımı Tarifi
Yalnız Mesajı Göster
Yufka Yapımı Tarifi
10-28-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Yufka Yapımı Tarifi
Yufka yapımı tarifi
Bir buçuk kilo halis un alıp ince elekte eleyiniz, hamur tahtasına dökerek ortasını açınız
160 gram un için 1 yumurta hesabıyla 8-9 yumurta kırıp; biraz tuz, bir miktar durgun küllü su koyup karıştırdıktan sonra parmak uçlarıyla unun etrafından azar azar çekerek yediriniz
Ve elle eze eze yoğurup hamur yapınız
Pek katı olursa gereği kadar adi su koyarak bir tarafından tutup çekildiği zaman sakız gibi uzayıncaya kadar yoğurunuz, sonra elinizle 4 tarafından çevirerek ve basarak hamura yuvarlak bir şekil veriniz
Tahtanın kalınlığında bir yuvarlak şekil verip 4 parmak boyda parçalar kesip, parçaların kesilen tarafları alta ve üste gelmek üzere elle basınız
Ufak tabak gibi yuvarlak bir şekil vererek üstüste dizip hava temasını önlemek için üzerine kalın nemlice bir bez örtünüz
Hamur tahtasına biraz un serperek, yuvarlak hamurlardan birini koyup üzerine biraz un serperek oklavayı üstüne yatırınız
İki tarafından basarak hamurun üzerine yuvarlayınız
Hamur incelir, genişler ve ileri doğru yuvarlak bir şekil alır, o zaman yufkayı kenarından tutup kaldırınız
Tahtanın üstüne uzunluğu sağdan sola gelmek üzere biraz un serpiniz
Üzerine de biraz un serpiştirip yine oklava ile bastırarak açınız
Bu işlemi, yufka istenen inceliği alıncaya dek tekrarlayınız
Öteki hamur parçalarını da böyle açınız
Not: Çarşı yufkası varken, evde yufka açmak lazım değildir
Yemek meraklıları için hamur yapmayı ve yufka açmayı tarifle öğrenmek (yufka açan usta ile beraber bulunmadıkça ve bu işlemi görmedikçe) olanaksızdır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul