10-28-2012
|
#2
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hamur İşleri Tarifi
HAMUR İŞLERİ
Bu grup yiyecekler, protein, B vitamini, madensel tuz ve özellikle karbonhidratdan zengindir Buğday ununa, su, tuz, yumurta, yağ, süt, yoğurt gibi yardımcı yiyeceklerden bazılarının ilavesi ile hazırlanır
Kısa zamanda hazırlanan hamurlar: Oluşan hamurlara iç konup şekil verilerek pişirilir
Mayalı hamurlar: Yaş veya kuru mayaya bir miktar ılık su ilâve edilir Biraz tuz ve şeker katılarak 10-15 dakika bekletilir Un ve diğer yardımcı yiyecekler eklenip yoğurulur (Hamur yumuşakça olmalıdır ) Ilık bir yerde üstü kapatılarak hacminin iki misli oluncaya kadar bekletilir Tekrar yoğurulur Şekillendirilip iç konur Yağlanmış fırın tepsisine yerleştirilir Ilık bir yerde tekrar mayalandırılıp orta hararetli fırında pişirilir
Katmerli hamurlar: Önce hamur hazırlanıp 10 dakika yoğurulur Yufka haline getirilip üstü yağlanır Ve çeşitli şekillerde araları yağlanarak katlanır En üste yağ sürülmez Yağın donması, için soğukta bir müddet bekletilir Bazı hamurlar birkaç kere yağlanıp tekrar katlanır Aralarına konan yağ, böreğin gevrek ve kat kat olmasını sağlar
Bütün hamurlarda bekleme sırasında üzerine nemli bez örtülür (Hamurların üstünün kurumaması için) Böreklerin üstüne, görünümlerini güzelleştirmek için, fırına gireceği zaman yumurta sarısı sürülür, kızdırılmış orta hararetli fırında kapak açılmadan pişirilir
|
|
|