10-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ayiraçlar=İndikatörler-Karbonhidrat,Yağ Ve Proteinlerin Ayıraçları
AYIRAÇLAR=İNDİKATÖRLER
• Çeşitli maddeleri tanımak varlığını anlamak için kullanılan maddelere ayıraç denir
KARBONHİDRAT
ekmek,pilav,makarna,unlu yiyecekler,patates,süt,süt ürünleri,meyveler v b
• Nişasta + İyot Çözeltisi ----- > Mavi - Mor Renk
• Nişasta + Lügol Çözeltisi ----- > Mavi - Mor Renk
• Glikoz + Benedict Çözeltisi ---ISI--> Kiremit Kırmızısı Renk
• Glikoz + Fehling Çözeltisi ---ISI---> Kiremit Kırmızısı Renk
• Selüloz + İyotlu Çinkoklorür------ >Açık Mavi veya Yeşil Renk
• Glikojen +İyot Çözeltisi------>Kahverengi-Kırmızı renk
PROTEİNLER
et,süt,yumurta,peynir,bakla,fasülye,nohut,mercim ek v b
• Protein + Nitrikasit ---ISI--- > Sarı Renk
• Protein + Biüret ----ISI---- > Mor - Menekşe Renk
• Protein + Fehling Çözeltisi---ISI--->Menekşe Renk
• Protein + Lügol ---ISI---> Sarı Renk
YAĞLAR
içyağı,kuyrukyağı,zeytinyağı,mısıryağı, pamukyağı,
ayçiçekyağı,soyayağı,fındık,ceviz,fıstık yağı
• Yağ + Eter ----> Kağıt üzerinde saydam leke
• Yağ + Aseton ----> Kağıt üzerinde saydam leke
• Yağ + Alkol ----> Kağıt üzerinde saydam leke
• Yağ +Sudan III ----ISI---> Kırmızı damlacıklar
|
|
|