Yalnız Mesajı Göster

Paragraf Bilgisi

Eski 10-28-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Paragraf Bilgisi

Bu parçada boş bırakılan yere,düşüncenin akışına göre aşağıdakilerden hangisi getirilebilir?

A)Kimi zaman beğenilerinizin bağdaştığı da olur

B)Öteki sanat dallarında da böyledir bu

C)Öyleyse nelerden hoşlandığınızı bilmeniz gerekir

D)Çünkü,insanların beğenileriyle davranışları arasında ilişki vardır

E)Değerlendirmeleri belirli ölçütlere göre yapmak gerekir

Çözüm: Paragrafta asıl anlatılmak istenen farklı beğenileri olan insanların davranışlarının da farklı olacağı,bundan dolayı da insanların suçlanmaması gerektiğidirDeğişik renklerden hoşlanan,değişik müzikler dinleyen insanlar değişik davranışlar sergileyeceğine göre boş bırakılan yere "D" seçeneğindeki cümlenin gelmesi uygun olur

Bir Sorunun Cevabı Olan Paragraflar

Bir paragrafın ilk cümlesi sorudan sonra okunduğunda soru ve ilk cümle arasında bir uyum olması gerekirBu bakımdan genellikle konuyla ilgili bu tür sorular sorulduğu paragraftaki ilk cümleden anlaşılır

Bir de paragrafın ana düşüncesinin sorulan soruyla uyum içinde olması,parçanın sorunun cevabı niteliğinde olması gerekir

Örnek: Bu soru,birçok yazara sorulmuşturSoruyu yanıtlayanlar arasında, "Kendim için yazıyorum" diyenler de vardırEğer bu tür bir yanıtı benimsemiş olsaydım, okurlarımı kendimle bütünleştirirdim; yani, "Onlar demek,ben demek" derdimOysa ben,beni anlamak için özel bir çaba gösterecek olanlara sesleniyorum

Bu sözler aşağıdaki sorulardan hangisine karşılık söylenmiş olabilir?

A)Yapıtlarınızla ilgili tepkilerine göre,okurlarınızı nasıl değerlendiriyorsunuz?

B)Niçin kendinizi okurun beklentilerine bağımlı hissediyorsunuz?

C)Okurlarınızın, "sizin gibi düşünenlerden oluştuğu" görüşüne nasıl vardınız?

D)Okurlarınızın görüşlerini değerlendirmeyi doğru buluyor musunuz?

E)Yapıtlarınızı oluştururken hangi tür okuru hedefliyorsunuz?

Çözüm: Yazar; "Oysa ben,beni anlamak için özel bir çaba gösterecek olanlara sesleniyorum" diyerek aktif okuyuculara hitap ettiğini belirtmektedirBöylesine bir yanıt E seçeneğindeki "Yapıtlarınızı oluştururken hangi tür okuru hedefliyorsunuz?" sorusuna karşılık verilmiş olabilir

Duyularla İlgili Sorular:

Duyu insan ve hayvanlarda dışarısının etkisini bir organizma yardımıyla duyma yeteneğidirDuyular görme, işitme, koklama, tatma ve dokunma organları ile algılanır

Örnek: Küf yeşili yaprağın üzerinde koyu benekler vardı Yapraktan acı, kekiğimsi bir koku geliyordu Adam, yaprağa bakıyor, beneklerini sayıyordu Birden yaprağın üstündeki beneklerden biri kımıldadıİrkildi adam Önce gözlerine inanamadı Koyu kestane kabuk çıtırdayarak yarıldı, altından tül gibi yarı saydam kanatlar çıktı Uçuverdi böcek Nemli, ılık bir esintinin içinde yitip gitti

Bu parçada ayrıntıların seçiminde aşağıdaki duyuların hangisinden yararlanılmamıştır?

A) Görme B)Tatma C) Dokunma D) İşitme E) Koklama

Çözüm: Parçada duyuları veren ipuçlarını bulalım "Küf yeşili" sözü renk olduğundan "görme" , "acı bir koku" sözü "koklama" , "çıtırdayarak" sözü "işitme" , "nemli,ılık bir esinti" sözü "dokunma" duyusunun bulunduğunu gösterirParçada tatmayla ilgili bir duyu yok "Acı" sözü sizi aldatmasın parçada bu söz mecaz anlamda kullanılarak, koku söylenmiş

Paragraftan Yargı Çıkarma:

Paragraftan hareketle paragraftaki düşünceyle ilgili bazı kanılara varmaktır Paragraftaki düşünceyi yorumlamayla yargılara ulaşılır Anlatılanların, neyi düşündürmek istediğine ve hangi amaca yönelik olduğuna göre yorumlanması olumlu veya olumsuz yargıları saptar

Örnek: Kimi çağdaş yazarların hoş bir tutumu var Önce bilinen bir klişeyi alıp yazdıkları öykünün çıkış noktası yapıyorlar Siz okur olarak "Eyvah!" der demez, satırların arasında verilen ustalıklı ve incelikli anlatımlar sizi bambaşka bir şölene çağırıyor Ama öyle dil oyunlarının, bilinç akışı gibi metnin anlaşılmasını güçleştiren yöntemlerin kullanıldığı bir şölen değil bu İnsanların davranışlarını yönlendiren ögeleri seçiyor, bunları çarpıtmadan çağdaş insanın tutkularıyla bizi yüz yüze getiriyor Üstelik her şey yalın ve usulca söz söylemeye dayalı

Bu parçada sözü edilen yazarların yapıtlarıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Anlaşılması çaba gerektiren nitelikler taşıdığı

B) Özgün olmayan konulardan yola çıktığı

C) Belirli teknikleri kullanmaktan kaçındığı

D) Anlatılanların beklentilere ters düştüğü

E) Karakterleri kendi gerçeklikleri içinde yansıttığı (ÖSS 2009)

PARAGRAF SORULARINDA ŞUNLARA DİKKAT EDELİM!

*Paragraf sorularında önce soru cümlesi okunurDaha sonra parça okunurÇünkü parçayı hangi amaçla okuyacağımızı bilirsek amacımıza uygun olarak paragraftaki düşüncelere daha kolay ulaşırızBu yaklaşım zamanda kazanç sağlar, dikkatimizin dağılmasını önler

*Paragraf sorularının tamamına yakınını doğru yanıtlayabilmek için, "Paragraflar uzun olduğu için zordur" önyargısını terk edelim; bir parça ne kadar uzun olursa, yanıtı bulmak o kadar kolaylaşırÇünkü sorunun yanıtı parçada yer alırBu nedenle en kolay sorular, paragraf sorularıdırBu tip sorular özel bir bilgi gerektirmediğinden, herkes tarafından kolaylıkla yanıtlanabilir

*Sorulanı göz önünde tutarak metni okuyunuzÖnemli gördüğünüz anahtar sözcüklerin altını çiziniz

*Paragraflar bir çırpıda, geri dönüş yapmadan mümkün olduğu kadar hızlı okunmalıdırParagrafları dudağımızla değil, gözlerimizle okumalıyızYapılan araştırmalar gözün okuma hızının,zihnin düşünme ve anlama hızına dudağınkinden daha yakın olduğunu ortaya çıkarmıştır

*Paragrafta anlatılanlar karşısında nesnel olmalıyızBu tür sorularda paragraftaki düşünceye katılıp katılmadığımız ya da o konuda ne düşündüğümüz sorulmazParagraf yazarının söylediklerini anlamamız yeter

*Özel uyarılara dikkat etmeliyizSoru cümlesinde altı çizilen ya da tırnak içine alınan "-me, -ma, değildir, yoktur" gibiek ve sözcüklere özellikle dikkat gösterilmelidir

*Paragraf sorularında başarılı olmanız için geçmiş yılların ÖSS sorularını titizlikle, sabırla, dikkatle çözmenizi tavsiye ederizDüzenli olarak yapacağınız günlük paragraf çözme egzersizleri anlama,yorumlama ve karşılaştırma yeteneğinizi geliştirecek ve tüm sözel (Tarih,Coğrafya,Felsefe) sorularında fayda sağlayacaktır

OKUMA HIZINIZI ARTIRIN!!!

Okuma hızınızı artırmak için yapacağımız işlem çok basittirElinize alacağınız bir kalemi mümkün olduğu kadar hızlı hareket ettirerek satırlar üzerinde yürütün ve gözünüzün her defasında birden çok kelime üzerinde sabitleşmesine imkan verir

Kalemi satır üzerinde yürüterek okumak size başlangıçta anlamsız ve çocukça gelebilirSonuç olarak yavaş okuduğunuzda ağır ve sıçramalı okuyuşunuzdan ötürü çabuk sıkılır ve dikkatiniz dağılırBu sebeple zihniniz okuduğunuz konudan uzaklaşırFakat hızlı okuduğunuz zaman elde edeceğiniz ritim ve akış okuduğunuzun anlamına daha kolay ulaşmanızı sağlar

Alıntı Yaparak Cevapla