10-28-2012
|
#2
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Diyet Yemekleri Artık Burada
Havuçlu sufle

KAÇ KİŞİLİK: 6
HAZIRLAMA SÜRESİ: 25 dk
PİŞME SÜRESİ: 30 dk
Malzemeler:
# 3 havuç
# 2 patates
# 2 yumurta
# Yarım su bardağı rendelenmiş kaşarpeyniri
# 2 çay kaşığı muskat
# 2 çorba kaşığı sıvıyağı
# 1 kahve fincanı un
# 1 su bardağı süt
# 1 tutam tuz, karabiber
Hazırlanışı:
* Havuç ve patatesleri soyup küçük küçük doğrayın Tuzlu kaynar suda yumuşayıncaya kadar haşlayıp püre halinde ezin 1 tutam tuz, karabiber, muskat ve peyniri ilave edip karıştırın ve soğumaya bırakın
* Beşamel sos için; 2 kaşık sıvıyağı tavada kızdırıp unu pembeleştirin Sütü azar azar ekleyip hafifçe koyulaşana kadar kısık ateşte karıştırarak pişirin Tuz ve karabiberle tatlandırıp ocaktan alın Ilınınca püreye ekleyip iyice karıştırın
* Yumurtaların aklarını sarılarından ayırın Yumurta sarılarını patatesli karışıma ekleyip karıştırın Akları ayrı bir kapta 1 tutam tuzla kar halinde çırpıp karışıma ilave edin
* Altı küçük sufle kalıbını hafifçe yağlayıp hazırladığınız karışımı paylaştırın Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında 30 dakika pişirin Fırından alıp hemen servis yapın
Körili ve elmalı karides salatası

KAÇ KİŞİLİK: 4
HAZIRLAMA SÜRESİ: 5 dk
PİŞME SÜRESİ: 10 dk
Malzemeler:
# 200 gr karides
# 2 yeşil elma
# 1 soğan
# 1 küçük salçalık kırmızıbiber
# 120 gr konserve mısır tanesi
# 2 çay bardağı su
# 2 çay kaşığı köri
# Tuz, karabiber
Hazırlanışı:
* Soğanı soyup piyazlık doğrayın Elmaları soyup küp küp doğrayın Salçalık kırmızıbiberi temizleyip ince şeritler halinde doğrayın
* Sıvıyağı tavada kızdırıp soğanı pembeleştirin Doğranmış kırmızıbiberi ekleyip sote edin
* Karidesleri ayıklayıp yıkayın ve kağıt havlu ile kurulayıp tavadaki karışıma ekleyin Mısır, elma, köri, tuz, karabiber ve suyu ekleyip kısık ateşte kapağı kapalı olarak 10 dakika pişirin Soğuyunca servis yapın
Bu yemeğin 1 porsiyonu 107 kaloridir
Patatesli patlıcan sandviç

KAÇ KİŞİLİK: 1
HAZIRLAMA SÜRESİ: 30 dk
PİŞME SÜRESİ: dk
Malzemeler:
# 2 kalın dilim bostan patlıcanı
# 1 küçük patates
# 1 dal dereotu
# 2 dal semizotu
# 1 çorba kaşığı soya filizi
# 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
# Tuz, karabiber
Hazırlanışı:
* Teflon tavayı yarım kaşık yağla yağlayıp patlıcan dilimlerini kızartın Patatesi haşlayıp kabuklarını soyun ve çatalla ezerek püre haline getirin
* Dereotunu yıkayıp dal dal ayırın Semizotunu temizleyip yapraklarını ayırın
* Dereotu, semizotu, kalan yağ, tuz ve karabiberi püreye ekleyip karıştırın
* 1 patlıcan dilimini servis tabağına yerleştirin Üzerine püreli karışım ve soya filizini ilave edip kalan dilimi kapatın Sıcak veya ılık olarak servis yapın
Patatesli patlıcan sandviçin 1 porsiyonu 215 kaloridir
Havuçlu dana eti

KAÇ KİŞİLİK: 4
HAZIRLAMA SÜRESİ: 5 dk
PİŞME SÜRESİ: 30 dk
Malzemeler:
# 600 gr dana kuşbaşı
# 3 havuç
# 1 soğan
# 2 çorba kaşığı un
# 1 defneyaprağı
# 1 su bardağı su
# 1 çorba kaşığı limon suyu
# 2 çorba kaşığı zeytinyağı
# 2-3 dal maydanoz
# Tuz
Hazırlanışı:
* Havuçları temizleyip ince uzun çubuklar halinde doğrayın Soğanı soyup kıyın Maydanozu temizleyip yaprak yaprak ayırın Eti unlayıp fazlasını silkeleyin
* Yağı tencereye alıp ısıtın Soğan ve etleri ekleyip soteleyin
* Su, limon suyu ve defneyaprağını ilave edip su kaynayıncaya kadar kapağı kapalı olarak orta ateşte pişirin Ocağı kısın ve etler hafif yumuşayınca havucu ekleyip 10 dakika daha pişirin Ocaktan alıp tuzunu ekleyin ve harmanlayın Maydanozla süsleyip sıcak olarak servis yapın
Cevizli muz tatlısı

KAÇ KİŞİLİK: 4
HAZIRLAMA SÜRESİ: 15 dk
PİŞME SÜRESİ: 5 dk
Ceviz, hindistancevizi ve yerfıstığı Omega-3 ve Omega-6 yağ asitlerini içeriyor Cevizli muz tatlısı, hafif kalorili olmasına karşın çok yararlı maddeler içeriyor
Malzemeler:
# 4 muz
# 1 çay kaşığı vanilya
# 15 gr tereyağı
# 12 kedidili bisküvi
# 3 çorba kaşığı esmer şeker
# 2 çorba kaşığı limon suyu
# 3 çorba kaşığı ince çekilmiş ceviz
# 1 çay kaşığı rendelenmiş hindistancevizi
# 1 çorba kaşığı iri çekilmiş yerfıstığı
Hazırlanışı:
* Kedidili bisküvileri bir kaba ufalayın Muzları soyup uzunlamasına ortadan ikiye kesin Fırın kalıbını 1 kaşık tereyağı ile yağlayın Soyulmuş muzları kalıba dizin
* Şeker, limon suyu, vanilya ve rendelenmiş hindistancevizini ayrı bir kapta karıştırıp muzların üzerine yayın
* Kalan tereyağını bir tavada kızdırıp bisküvi ve cevizi kavurun Ateşten alıp muzların üzerine serpiştirin Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırına verip 5 dakika pişirin Üzerine yerfıstığı serpip tatlıyı sıcak ya da ılık olarak servis yapın
Cevizli muz tatlısının 1 porsiyonu 200 kaloridir
Tonbalığının içeriğindeki protein, beynin performansını arttırıyor Değerli bir aminoasit olan 'tirosina' ise sinir ileticilerini uyararak bu işleve yardımcı oluyor
Domates soslu balık

KAÇ KİŞİLİK: 4
HAZIRLAMA SÜRESİ: 15 dk
PİŞME SÜRESİ: 20 dk
Malzemeler:
# 600 gr dilimlenmiş taze tonbalığı
# 4 domates
# 4 soğan
# 2 diş sarımsak
# 3-4 dal maydanoz
# 1-2 defneyaprağı
# 2 çorba kaşığı kapari
# 1 çorba kaşığı sirke
# 1 su bardağı su
# 1 çay kaşığı kekik
# 2 çorba kaşığı zeytinyağı
# Tuz, karabiber
Hazırlanışı:
* Domatesleri soyup küp küp doğrayın Maydanozu temizleyip kıyın Soğanı soyup küçük küçük doğrayın Sarımsakları soyup ezin
* Zeytinyağını tencerede ısıtıp soğan ve sarımsağı pembeleştirin Domates ve defneyaprağını ilave edip 5 dakika pişirin Balık, tuz, kekik ve sirkeyi ekleyin Sirke buharlaşınca bir bardak suyu ilave edip tencerenin kapağını kapatın ve 15 dakika pişirin
* Kapariyi sudan geçirip süzün ve balığa ekleyin Balığı kevgirle ayrı bir tabağa alıp sosunu yüksek ateşte koyulaşıncaya kadar pişirin Ateşten alıp balığı ekleyin Üzerini kapatıp 5 dakika dinlendirin Maydanoz serpip sıcak olarak servis yapın
Domates soslu balığın 1 porsiyonu 295 kaloridir
Soslu balık köftesi

KAÇ KİŞİLİK: 4
HAZIRLAMA SÜRESİ: 15 dk
PİŞME SÜRESİ: 15 dk
Malzemeler:
# 300 gr palamut fileto
# 2 dilim bayat ekmek içi
# Yarım demet maydanoz
# 1 yumurta akı
# 1 çay bardağı süt
# 4 çorba kaşığı un
# 1 çorba kaşığı domates püresi
# 3 soğan
# Yarım su bardağı su
# 3 çorba kaşığı ayçiçek yağı
# 1 çay kaşığı karabiber
# Tuz
Hazırlanışı:
* Soğanları soyup küçük doğrayın Maydanozu temizleyip kıyın 1 kaşık ayçiçek yağını tavada kızdırıp soğanı pembeleştirin Salçayı yarım bardak suyla ezip soğana ilave edin ve pişirin Tuz serpip sosu ateşten alın
* Ekmeği sütte yumuşatıp elinizle sıkarak iyice süzün Robota alıp balık eti, yumurta akı, maydanozun yarısı, tuz ve karabiberi ilave edip ezin Karışımı kâseye alıp yoğurun Ceviz büyüklüğünde top köfteler yapın
* Kalan yağı tavada kızdırın Hazırladığınız köfteleri tek tek una bulayıp yağda kızartın Kâğıt havlu üzerine alıp fazla yağını çektirin Hazırladığınız sosu köftelerin üzerine gezdirip kalan maydanozu serpin Kapağını kapatıp 5 dakika kısık ateşte pişirin Sıcak olarak servis yapın
Soslu balık köftesinin 1 porsiyonu 300 kaloridir
Fırında hamsi dolması

Hamsi yerine sardalye balığı kullanabilirsiniz Her ikisinin de 100 gramında 96 kalori ve 0 85 gram Omega 3 bulunuyor
KAÇ KİŞİLİK: 4
HAZIRLAMA SÜRESİ: 30 dk
PİŞME SÜRESİ: 20 dk
Malzemeler:
# 600 gr hamsi
# 3-4 dal maydanoz
# 100 gr çekilmiş ceviz içi
# 100 gr galeta unu
# 2 çorba kaşığı zeytinyağı
# 7 defneyaprağı
# 1 limonun suyu
# 1 kahve fincanı su
# 1 tatlı kaşığı tozşeker
# Tuz
Hazırlanışı:
* Hamsileri temizleyip kılçıklarını çıkarın Yıkayıp süzün ve kâğıt havlu üzerine alın Maydanozu temizleyip kıyın Maydanoz, ceviz, galeta unu ve 1 tutam tuzu bir kâsede karıştırın 8 hamsiyi küçük küçük doğrayıp cevizli karışıma ilave edin ve karıştırın
* Hamsileri ikiye açıp içlerini cevizli karışımla doldurun ve kapatın Fırın kalıbına, hamsilerin açık kısımları üste gelecek şekilde yan yana dizerek sıkıca yerleştirin Balıkların aralarına defneyapraklarını dik olarak yerleştirip üzerine zeytinyağı gezdirin
* Tozşekeri limon suyunda eritip balıkların üzerine gezdirin Su ilave edip 1 tutam tuz serpin Üzerini alüminyum folyo ile kaplayıp önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 15 dakika pişirin Folyoyu çıkarıp 5 dakika daha pişirin Sıcak olarak servis yapın
Fırında hamsi dolmasının 1 porsiyonu 270 kaloridir
|
|
|