Yalnız Mesajı Göster

Buyrun İçki Çeşitlerimiz (:

Eski 10-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Buyrun İçki Çeşitlerimiz (:



Whiskey

Viski kelimesi ıskoçların esas dili Gelic kökenlidir Bu kelimenin Gelic dilindki yazılışı usquebaugh * uskaba dır Hayat Suyu demektir Zamanla ıngilizceye uydurularak Whıskey e dönüşmüştür

Viski, arpa, mısır, çavdar, yulaf ve benzerleri gibi tahılların mayalanma işleminden sonra damıtılmasından elde edilir Aynı sistemlerle üretilmelerine karşın hiçbir viski bir diğerine benzemez Bunda da yörenin iklimi, suyu ve kullandığı tahıllar ve diğer faktörlerin rolü vardır

Memleketimizde de Tekelce Ankara viskisi adı altında bir cins viski üretilmektedir

Viski kelimesi, ıskoç ve Canada viskilerinde Whisky, ırlanda ve Amerikan viskilerinde Whiskey olarak yazılır Aksan farkı dışında hepsinin söylenişi de aynıdır

Viskinin en ünlüsü ve vatanı olması sebebiyle viski yapımını ıskoçya viskisi üzerinde kısaca anlatmaya çalışacağız

SCOTCH WHISKY %40-60 + vol

Scotch Whisky Iskoçyaya ait bir içkidir Dünyanın dört bir bucağında taklit edilmesine karşın hiçbir zaman aynı özelliklere sahip bir viski elde edilememiştir Bunda da elbet birçok faktörler rol oynar ıklim, su, arpa bunların başında gelenlerdir

Piyasada gördüğümüz ve duyduğumuz ıskoç viskilerin hemen hemen tamamı blended yani harman edilmiş viskilerdir Bu harmanda iki stil viski kullanılır Demek oluyor ki standart bir harman viskinin imali için iki tür viski stiline ihtiyaç vardır Bu sözünü ettiğim iki stilin biri Malt Whisky – molt viski diğeri Grain whisky – gıreyn viski dir

Herhangi bir blended viskinin harmanında yani karışımında 40-50 değişik fabrikanın ihmal ettiği viski kullanılmaktadır Bu rakamın bazı viski markalarında 70 e kadar çıktığı söylenmektedir Her viski firmasının kendine özgü, gizli tuttuğu formülleri vardır Bunların çoğu tüccar firmalardır Çeşitli viski fabrikalarından aldığı malı harman ederek pazarlarlar

Viskinin bilinen bütün özellikleri malt viskiden kaynaklanır Karakteri, kokusu, bünye itibariyle ağır veya hafif oluşu harmanında kullanılan malt viskilerden gelir Grain viski denilen viski, üretimin koku ve bünye hafifliğini sağlamak gayesiyle ve ayrıca maliyetin ucuza getirilmesi için kullanılır Çünkü grain viskinin üretimihem çok daha ucuz hem de kolay ve çabuktur

Scotch malt viski sadece ve sadece arpadan yapılır ımalinde de yalnız, klasik imbik denilen Pot-still kullanılır

Arpalar yabancı maddelerden ayıklanırTemizlenen arpalar iki ile üç gün arasında özel havuzlarda su içersinde bekletilirIslanan arpalar beton tabanlı sıcak bir yere serilerek çimlendirilir Bu 8 ila 12 günlük bir süredir ve nişastanın şekere dönüşme sürecidirArpadaki istenilen çimlenme süreci tamamlanınca daha fazla çimlenmenin önlenmesi için arpalar kurutularak çimlenme süreci durdurulur Bu hale gelmiş arpa, bu andan sonra malt olarak adlandırılı Kurutma işinde dumansız kömür ve peat kullanılır Bu işlemin yapıldıgı bölüme kiln denir Arpanın kurutulmasında kullanılan peat aslında bir çayır tezeğdir Viskinin karekterinde önemli bir rolü vardır Viskideki ise benzer kokuyu peat verir Peat ovalarda senelerdir büyüyen, çürüyen çimenlarin oluşturduğu topraklaşmış bir organik tabakadırKurutma işleminden sonra arpa kabaca öğütülür Öğütmeden önce çimlerinden temizlenirÖğütülmüş arpa – malt çok sıcak su ile karıştırılır Bu karıştırma işleminde arpadakinişasta suya geçerek sıvılaşır Bu sıvı karışıma wort denir Daha sonra süzülerek arpa kalıntılarından ayıklanırWart soğutularak washbacks denilen, ağaçtan yapılmış büyük fçı türündeki tanklara aktarılırMaya ilave edilerek fermentasyonu sağlanır Mayalanma süreci ortalama olarak 48 saatlik bir süredir Mayalanması tamamlanan bu sıvı 8 derece civarında alkole sahiptir artıkBu sıvı önce wash stıll denilen daha büyük boydaki imbikten çekilir Bu damıtım neticesinde elde edilen low wınes birincisine nazaran daha küçük boyda ikinci bir imbikle çekilerek damıtım tamamlanmış olur Damıtım neticesinde elde edilen bu ham alkol 65*70 derece arsında alkole sahiptir Çekimin ilk ve son suyu ikinci damıtımda kullanılmak üzere ayırılırıki kez damıtılarak elde edilen ham alkole kaynak suyu ılave edilerek istenilen alkol derecesine düşürüldükten sonra fıçılanır

Alıntı Yaparak Cevapla