Konu
:
Buyrun İçki Çeşitlerimiz (:
Yalnız Mesajı Göster
Buyrun İçki Çeşitlerimiz (:
10-28-2012
#
4
Prof. Dr. Sinsi
Buyrun İçki Çeşitlerimiz (:
Brandy
Ülkemizde konyak yada kanyak olarak bilinene bu içki aslinda uluslararasi alanda brandi olarak bilinir
Bu kelimenin ingilizce yazilisi brandy dir
Konyak yanliz Fransanin Cognac kasabasinin çevresindeki arazide yetistirlen üzümden üretilen brandyie verilen addir bu yerin disinda ve baska ülkelerde yapilan ayni cins içkiye cognac adi verilmez
Uluslararasi ticaret kurallarina ve kanunlarina aykiri düser
Brandi kisaca sarabin damitilmasiyla elde edilen bir içkidir
Brandi Hollandaca brandewjin sözcügünden gelir
Manasi da yakilmis sarap demektir
Yani damitilmis sarap oluyor
Baska lisanlara ait kelimeleri kendi dillerine uydurmada çok usta olan ingilizler bu kelimeyi brandy çevirmislerdir
16
yüzyilda cognac kasabasina yakin bir liman sehri olan Rochefort bir ticaret merkezidir
Ingiliz
Hollandali ve Norveçli tüccarlar sik sik buraya mal getirir ve karsiliginda da sarap tuz bugday gib mahsüller aslirlar
Hafif ve asitli olan bu bölgenin sarabi yolculuga dayaniksizdir
Gidecege yere varmadan bozulurlar
Bunu önlemek için akla sarabi damitarak konsentre alkol olarak götürmek gelir
Bu tarihten itibaren islem yerleserek dünyanin her tarfina yayilir
Simdiyse sarap yapilan her yerde brandi de yapilmaktadir
Brandi yanliz üzümden imal edilen iskiye denir
Diger meyvelerden yapilan iskilere teknik olarak brandi dense de pek bu isimle anilmazlar
Genelikle yapildisi meyvelerin adini alirlar veya baska adlar tasirlar
Dünyada en çok bilinen ve hemen hemen bu cinsa içki pazarini tekelinde tutan brandi
Cognac tir
Yani bu adi gesen Fransiz kasabasinin sinirlari içerisinde üretilen brandidir
Her yerde örnek olarak kabul edilen bir brandi olmasi dolayisiyla konyaga kisaca bir göz atalim
Cognac Fransanin batisinda küçük bir kasabadir
Bu kasbayi öevreleyen baglarda yetistirilen üzümden yapilan sarabin damitilmasiyla yapilan konyak
Fransiz Hükümeti tarafindan kanunlarla korunmustur
Bu bölgede imal edilen brandiye tek kelimeyle cognac denir
Bölge toprak ve mikro iklim özelliklerine göre baslica alti bölgeye ayrilmistir
Bu bölgeler kalite-önem sirasina göre söyle siralanir Grand Champagne Petite Champagne Borderies Fins Bois
Bons Bois
Bois Ordinaire
En gözde ki iki bölge Grand Champagne ve Petite Champagne dir
Her iki bilgenin irinlerinin karisimiyla üretilen brandilere Fine Champagne denir
Bu champagne kelimesinin sampanya ile bir ilgisi yoktur
Kireçli toprakli diz araziye Fransizlar bu adi takarlar
Bu bölgede binlerce çiftçi bagcilikla ugrasir
Ancak iki bin kadari kendi ürettigi üzümden brandi yapmaya ruhsatlidir
Bunlara Bouilleurs de cru denilir
Bunlar disinda kalan üreticiler üzümünü ya kooperatiflere satarlar yada damitimina ruhsati olan damitici firmalara
Bu kisi veya kuruluslarca damitilarak elde edilen ham brandilerin büyük bir kismi konyak tüccarlari olan büyük firmalarca la maison de cognac satin alinarak yillandirilir harmanlanir ve pazarlanir
Yüzlerce konyak firmasinin kontrolgndedir
Bunlar çok büyük kapasitede üretim yapan daha dogrusu pazarlayan brandi sirketleridir
Courvoisier kurvazye Martell martel Hennessy henisi Remy Martin remi marten Hine hayn önde gelen böyök konyak sirketleridir
Yeni damitilan ham brandiler kanune en az üç yil fiçilarda dinlendirilir
Fakat üç yil kanuni nir zaruret olmakla birlikte 4-5 yildan az dinlendirilmezler
Bu standart brandiler için söz konusudur
Daha kaliteili çok daha uzun yillar dinlendirilir
Konyak üretimi diger Fransiz içkilerinde de oldugu gibi basindan sonuna kadar siki bir sekilde denetim altindadir
Konyak bakirdan yapilan klasik imbiklerle iki kez çekilir
Isin en önemli kisimlarindan biri de harmanlamadir
Bu iste eksperlerin rolü çok büyüktür
Konyak üretimi küçük isletmelerde babadan ogula geçen ve bu sekilde devam eden bir sanattir
Her firmanin çesitli kalite ve stilde birkaç tür ürüng vardir
Damitilipg dinlendirilen brandi belirli bölgelerden temin edilerek harmanlanir
Bir konyak markasinin harmaninda belki de 60-70 degisik brandi kullanilir
Harmanlama neticesinde bir süre de böyle bekletilir
Bundan gaye çesitli bölgelerden gelen farkli kalitedeki randilerin birbirleriyle kaynasmasidir
Daha sonra istenilen alkol derecesine saf su ilavesiyle düsürülerek siselenip pazarlanir
Yukarida bahsettigimiz alti bölgenin kendilerine has özellikler tasiyan brandileri fiyat bakimindan ve daha çabuk olgunlasmasi bakimindan farkliliklar göstedigi her firmanin kendsine özgü bir formülü vardir
Ünlü firmalar Grand Champagne ve Petite Champagne bölgelerinin disinda ki diger bölgelerin ürününü pek kullanmazlar
Bütün alokollerde oldugu gibi brandi de damitildiginda beyazdir elbet
Rengini içinde dinlerildigi mese fiçilardan alirlar
Bu yillandirmalar bazi konyak stillerinde 20-30 hafta 40 yila kadar varir
Brandiler renk sürekliliginin çok kez karamel ilevesiyle saglanir
Ama bu uzun yillar dinlendirilmis kaliteli konyaklar için söz konusu degildir
Konyak Stilleri
Baslica konyak stillerini su asagida ki sekilde siralayabiliriz
VS-Very Special
Konyak firmalarinin standart kalitedeki mallaridir
Kanunen en az üç yil dinlendirilmesi gerekir, ama aslinda 4-5 yildan az dinlendirilmez
VSOP- Very Superior Old Pale
En az 4,5 yil kanuni dinlendirme sarti vardir
Ama aslinda daha uzun yillar dinlendirilmistir
VO-Very Old
Bu stilde yukaridaki VSOPdan daha az yillandirilmis degildir
VVSOP-Very Very Old Superior Old Pale
Kanunen en az 5,5 yil dinlendirilir
Napoleon
En az 6,5 yil dinlendirme sarti vardir
X O- Extra Old veya XXO
Yukaridaki brandi stillerinden çok daha uzun yillar dinlendirilmis bir brandi stilidir
Bu brandilerin ortalama dinlendirilme süresi 20 yil civarindandir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul