10-28-2012
|
#9
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ezberim Den Mutfak Menüsü

malzemeler:
1 kg kuzu kuşbaşı et
2 baş kuru soğan, yemeklik doğranmış
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı salça
2 havuç, küp küp doğranmış
2 patates, küp küp doğranmış
3-4 sivribiber, ikiye bölünmüş
3 domates, soyulup dilimlenmiş
1-2 tatlı kaşığı tuz
hazırlanması:
1 kuşbaşı etin fazla yağlarını temizleyip yemeklik doğranmış 2 soğan ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile birlikte tencereye alın arasıra karıştırarak et bıraktığı suyu çekene kadar pişirin
2 1 yemek kaşığı salçayı bir kase kaynamış suyun içinde sulandırın ve etlerin üzerine dökün (etlerin kendi sularını çektiklerinden emin olmadan salçayı eklemeyin aksi taktirde suyu bulanık olur ) 1-2 defa karıştırın daha sonra etlerin hizasına kadar kaynamış su ekleyin (yüze yüz)
3 bu arada küp şeklinde doğranmış havuçları ve patatesleri yarım kızarmış olacak şekilde yağdan geçirin kevgirde veya bir kağıt havlunun üzerinde yağlarını süzdürün
4 etleri fırın kabına boşaltın sebzeleri üzerlerine yayın üstlerini sivribiber ve domatesle süsleyin fırın kabının üzerini alümnyum folyoyla kapatın
5 servis yapmaya 10-15 dakika kala önceden ısıtılmış fırına koyun (böylece yememk hem ısınmış hem de demlenmiş oluyor)
6 pirinç pilavı ile servis yapın
Elmalı Tatlı

Malzemeler:
9 adet elma
toz şeker
su
1 su bardağı ceviz içi, dövülmüş
2 tatlı kaşığı tarçın
yarım su bardağı kuru üzüm
kreması:
2 yemek kaşığı buğday nişastası
1 yemek kaşığı un
1 su bardağı toz şeker
2 paket vanilya
1 kg süt
ocaktan indirince 1 yemek kaşığı margarin / tereyağı
Hazırlanması:
Elmaları soyup (kesmeden) içlerini oyun Tencereye alıp her birinin üzerine 2 yemek kaşığı şeker serpin Yarı boylarına gelecek kadar su ekleyip haşlayın
Ayrı bir yerde ceviz, tarçın ve üzümü karıştırın Haşladığınız elmaların içini bu karışımla doldurun
Kremayı pişirin, ocaktan alınca yağını ekleyip karıştırın
Elmalarınızın üzerine bu kremadan döküp servis yapın
Kısır
malzemeler:
7-8 taze soğan
yarım demet maydanoz
4 diş sarımsak
1 kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2 su bardağı sıcak su
bir tatlı kaşığı tuz
2 su bardağı ince bulgur
1 yemek kaşığı nane
2 yemek kaşığı pul biber
1 yemek kaşığı öğütülmüş karabiber
1 kahve fincanı limon suyu
1 kahve fincanı zeytinyağı
bir avuç taze nane yaprakları
2 domates
hazırlanışı:
1 taze soğanların beyaz kısımlarını ortadan ikiye bölün Yeşil kısımlarıyla birlikte geniş bir kaba ince ince doğrayın Maydanozları, sarımsağı ve kuru soğanı da ince ince doğrayıp, hepsini kabın içinde karıştırın Kabın ağzını kapatıp kenara alın
2 bir yemek kaşığı domates salçasını ve bir yemek kaşığı biber salçasını bir bardak sıcak suyun içinde eritin bu suyu, geniş ve yayvan bir kaba koyduğunuz 2 su bardağı bulgurun üzerine dökün ardından bir su bardağı sıcak suyu ve 1 tatlı kaşığı tuzu ekleyin arasıra karaşıtırarak bulgurun suyu çekmesi için bekleyin (yaklaşık 15-20 dakika)
3 soğan, sarımsak ve maydanoz karışımını bulgura ekleyip karıştırın
4 sırasıyla baharatları, limon suyunu, zeytinyağını ve nane yapraklarını ekleyip karıştırın yarım daire şeklinde kesilmiş domateslerle süsleyin servis yapana kadar üzerini streçleyerek bekletin
|
|
|