Konu
:
Bozbaş (Piti) (Kars) Tarifi
Yalnız Mesajı Göster
Bozbaş (Piti) (Kars) Tarifi
10-28-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Bozbaş (Piti) (Kars) Tarifi
BOZBAŞ (PİTİ) (KARS)
Kars
Kültür
ve Turizm Müdürlüğü
Malzemeleri: (6 Kişilik)
1 kg
dömaca veya yağlı
koyun
budu yarması
250 gr
nohut
yarım kilo baş
soğan
iki büyük
patates
yeteri kadar tuz,
biber
ve sarıkök
Yapılışı:
Nohut bir akşam evvelinden ılık suya konur
Ertesi sabah kabuktan çıkarılır
Et 8-10 parçaya ayrılır
Her ikisi de (
nohut
ve et) yıkandıktan sonra tencereye konur
Eğer düdüklü tencere kullanılıyorsa
soğan
larda temizlenip dörde bölünür
Patateslerde aynı şekilde doğranıp, tuzu,
biber
i ve sarıkök tozu bunlara ilave edilir
Bütün bunların üzerini tam örtmeyecek kadar su ilave edilir
Tencerenin kapağı kapatıldıktan sonra sıcak ateşe konur
İlk düdük çaldıktan 20 dakika sonra tencere ateşten alınır
Şayet normal bir
yemek
tenceresinde pişirilecek ise,
nohut
, et vs
bir saat kaynatıldıktan sonra
soğan
ı ve
patates
i ilave edilir
Bundan sonra da iki saat hafif ateş üzerinde pişmesi devam ettirilir
Bazı yerlerde mesela Iğdır ilinde bozbaş yemeği güveçte pişirilir
Arzu edenler bu yemeğe 10-15 tane ikiye ayrılmış yeşil
fasulye
ve iki tane de dolmalık
biber
i doğrayıp koyarlar
Servisi
: Yemeğin suyu evvela ta
bakla
ra alınır
Ekmek (bilhassa lavaş dediğimiz yufka ekmek) buna doğranıp çatalla yenilecek kadar ıslatılıp yenir
İkinci olarak da eti, nohudu ile beraber alıp ezerek ve birbirleriyle karıştırılarak yenilir
Patates
nişasta olduğu için pişme esnasında eridiğinden ezilen
nohut
ve ete daha hoş bir lezzet verir
Yemeğin yanında yeşil veya baş
soğan
muhakkak bulundurulur
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul