Yalnız Mesajı Göster

Hububat Çeşitleri Nelerdir

Eski 10-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Hububat Çeşitleri Nelerdir



Hububat Çeşitleri

En çok kullanılan hububat mamulleri şunlardır:
Un: Ayıklanmış, yıkanmış hububat tanelerinin öğütülüp elenmesile elde edilir Hangi hububattan elde edilmişse onun ismini alır Un, ekmek ve hamur işlerinin yapılmasında kullanılır Memleketimizde günlük kalori ihtiyacının % 70'i bu maddeden sağlanır
Nişasta : Hububatın çeşitli şekillerde işlenmesile elde edilir Memleketimizde en çok buğday nişastası kullanılır Buğdaydan nişasta elde etmek için buğday yıkanıp üzerine bol su konup normal sıcaklıktaki bir yere bırakılır 3-4 günde bir suyu değiştirilir Buğday taneleri ezilip beyaz nişasta kısmı gözüktüğü zaman suyu süzülür 1 - 2 defa yıkanır Sonra buğday taneleri iyice ezilir Elekten geçirilir Kalan posada bir iki defa daha su ilâve edilerek ezilir Böylece sıkma işlemi tamamlanınca nişastaya bol su konup durulmaya bırakılır Sonra suyu süzülerek nişasta kısmı alınıp tepsilere konur Tepsilerde kuruyuncaya kadar bırakılır Sonra ezilerek torbalara doldurulup istenilen yerde kullanılır Nişasta yapmağa uygun aylar Temmuz ve Ağustos aylarıdır
irmik: Glüteni fazla iri öğütülmüş bir buğday çeşididir Yemek tatlı ve makarna yapımında kullanılır
Bulgur: Buğdaydan elde edien çok önemli bir besin maddesidir Buğdayın kaynatılıp, kurutulup, döğülmesi, en sonra da değirmenlerde çekilmesiyle elde edilir Güney ve Doğu Anadolu'da çok kullanılır Çok çeşitli yemek türleri yapılır B vitaminlerinden de oldukça zengin bir yiyecek çeşididir
Pirinç: Tahılların en çok kullanılanlarından biridir Bazı memleketlerin ana gıda maddesidir Protein ve madensel madde bakımından fakir karbonhidrat bakımından zengin bir yiyecektir Pilav, çorba, tatlı dolma vs yapımından çok kullanılan bir besin maddesidir

Alıntı Yaparak Cevapla