Konu
:
Hububat Çeşitleri Nelerdir
Yalnız Mesajı Göster
Hububat Çeşitleri Nelerdir
10-28-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Hububat Çeşitleri Nelerdir
Hububat Çeşitleri
En çok kullanılan hububat mamulleri şunlardır:
Un: Ayıklanmış, yıkanmış hububat tanelerinin öğütülüp elenmesile elde edilir
Hangi hububattan elde edilmişse onun ismini alır
Un, ekmek ve hamur işlerinin yapılmasında kullanılır
Memleketimizde günlük kalori ihtiyacının % 70'i bu maddeden sağlanır
Nişasta : Hububatın çeşitli şekillerde işlenmesile elde edilir
Memleketimizde en çok buğday nişastası kullanılır
Buğdaydan nişasta elde etmek için buğday yıkanıp üzerine bol su konup normal sıcaklıktaki bir yere bırakılır
3-4 günde bir suyu değiştirilir
Buğday taneleri ezilip beyaz nişasta kısmı gözüktüğü zaman suyu süzülür
1 - 2 defa yıkanır
Sonra buğday taneleri iyice ezilir
Elekten geçirilir
Kalan posada bir iki defa daha su ilâve edilerek ezilir
Böylece sıkma işlemi tamamlanınca nişastaya bol su konup durulmaya bırakılır
Sonra suyu süzülerek nişasta kısmı alınıp tepsilere konur
Tepsilerde kuruyuncaya kadar bırakılır
Sonra ezilerek torbalara doldurulup istenilen yerde kullanılır
Nişasta yapmağa uygun aylar Tem
muz
ve Ağustos aylarıdır
irmik: Glüteni fazla iri öğütülmüş bir buğday çeşididir
Yemek tatlı ve makarna yapımında kullanılır
Bulgur: Buğdaydan elde edien çok önemli bir besin maddesidir
Buğdayın kaynatılıp, kurutulup, döğülmesi, en sonra da değirmenlerde çekilmesiyle elde edilir
Güney ve Doğu Anadolu'da çok kullanılır
Çok çeşitli yemek türleri yapılır
B vitaminlerinden de oldukça zengin bir yiyecek çeşididir
Pirinç: Tahılların en çok kullanılanlarından biridir
Bazı memleketlerin ana gıda maddesidir
Protein ve madensel madde bakımından fakir karbonhidrat bakımından zengin bir yiyecektir
Pilav, çorba, tatlı dolma v
s
yapımından çok kullanılan bir besin maddesidir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul