Yalnız Mesajı Göster

Ramazan Menüsü

Eski 10-28-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi

Ramazan Menüsü

Şekerleri kâseye boşalttım çocukları bekliyorum

Torunum Doruk, çocukluğunda geçirdiği bayramları güzel hatırlasın ve kendi çocuklarına güzel anılarını anlatsın istiyorum Ben hazırlıklarımı yaptım, dağıtacağım şekerleri kâseye boşalttım bekliyorum

Çok isterdim, aynı apartmanda oturan komşuların birbirine selam vermeyi esirgememesini, sokakta yürüyen insanların birbirine gülümsemesini veya insanların aç yatan komşusundan haberdar olup ona sahip çıkmasını

Ne mutlu, sabırla ve inançla bu mübarek günlerde oruç tutan kullara Ramazan Bayramı onlar için geliyor Bayram, mazeretleri olup da oruç tutamayan ve Ramazan'ı idrak ederek yaşayanlara da geliyor ıda dinimizin kolaylık gösterici yanlarından yararlanarak görevlerini yerine getirmenin huzuru ile bayramı bekliyorlar Bayram yaklaştıkça beni de ayrı bir telaş sarıyor Bayramlaşmaya gelecek olan çocuklar için hediye veya bozuk paraların hazırlanması gerekiyor Ben bayramları hep büyüklerin ellerini öpüp bayramlarını kutladıktan sonra aldığımız hediyeler ile hatırlarım Çocukluğumda bayram hediyesi olarak mendil içine konan para veya ucu dantelli kısa çorap beni çok mutlu ederdi Hele bir de okumanın önemini bilen büyüklerimizden bir hikâye kitabı almışsam o bayramı unutamazdım

Bayramdan bir iki gün önce evde bayram temizliği yapılır, bayram yemekleri hazırlanır, baklavalar ve börekler açılırdı Ramazan ayının sonuna doğru, bayram gelmeden evvel ihtiyaç sahiplerine yiyecek paketleri dağıtılırdı Paketlerin içine un, nohut, fasulye, buğday, bulgur, şeker, çay, yağ konurdu Ayrıca özellikle çocuklu evler için giyecek kıyafetler de hazırlanırdı Tüm bu yardımları özellikle gece vaktinde kimsenin görmemesine özen gösterilirdi Hem yardımın bir gösteriş unsuruna dönüşmemesi, hem de yardım edilecek kişilerin rencide olmaması için yardımların gizli ve gece karanlığında olmasına dikkat edilirdi Biz çocukken yardım hazırlıklarını evden izlerdik sadece

Bayramda coşkuyla beklediğimiz şey bayram ziyaretleri olurdu Mahallemizdeki tüm çocuklar toplanıp evleri ziyarete giderdik Büyüklerimizin ellerini öper, bayramlarını kutlar, ardından bize verilen şeker, lokum veya bayram tatlılarını torbamıza atar bir sonraki eve koşardık Ve nihayet tüm evlere ziyaretimizi tamamladıktan sonra bir yere oturup torbamızdaki bayramlıklarımızı sayardık Pay ettiğimiz şekerleri ve lokumları cebimize atıp sadece bayramlarda kurulan lunaparka giderdik Şimdiki çocuklar bilgisayar oyunlarından gözlerini ayırmıyorlar, ne yazık! Bakalım bu bayram kaç çocuk bilgisayarının başından kalkıp el öpmeye gidecek, merak ediyorum Ben hazırlıklarımı yaptım, dağıtacağım şekerleri kâseye boşalttım bekliyorum Torunum Doruk, çocukluğunda geçirdiği bayramları güzel hatırlasın ve kendi çocuklarına güzel anılarını anlatsın istiyorum

Bir ay boyunca sizlerle yemek kültürü ve eski Ramazanlarla ilgili anılarımı paylaştım Bu satırları okuyanları alıp o günlere götürebildiysem ne mutlu bana Her şeyin sahici olduğu o eski günlerden bugünlere sadece anıların kalması hüzün verici Çok isterdim, aynı apartmanda oturan komşuların birbirine selam vermeyi esirgememesini, sokakta yürüyen insanların birbirine gülümsemesini veya insanların aç yatan komşusundan haberdar olup ona sahip çıkmasını

Cevizli kadayıf

Malzemeler: 350 gr yaş kadayıf, 125 gr tereyağı, 1/2 çay bardağı zeytinyağı, 1 su bardağı dövülmüş ceviz

Şerbet için: 3 su bardağı şeker, 3,5 su bardağı su, ¼ adet limonun suyu

Yapılışı: Kadayıf büyük bir tepsiye didiklenerek yayılır Diğer bir tarafta tavada eritilen tereyağı ve zeytinyağı karıştırılır, kadayıfların üzerine dökülür Hafifçe ovularak her tarafı yağlanan kadayıflar daha sonra iki eşit parçaya ayrılır ve bir yarısı tepsinin dışına alınır Yağlanmış kadayıfın yarısı tepsiye eşit kalınlıkta yayıldıktan sonra hafifçe bastırılır ve üzerine dövülmüş ceviz yayılır Cevizlerin üzerine geri kalan kadayıflar da serildikten sonra eşit kalınlıkta olacak şekilde bastırılır Önceden 175-180 derecede ısıtılmış olan fırında kızaran kadayıfın üzerine daha önceden hazırlanmış tatlı şerbeti dökülerek servise hazır hale getirilir Pişirilmiş olan kadayıf hemen tüketilmeyecek ise sadece ikram edilecek kadayıf dilimleri başka bir tepsiye alınıp ayrı bir yerde şerbetlenir Geri kalanı da aynı şekilde yeneceği zaman şerbetlenebilir

Şerbetin Yapılışı: Su ve şeker bir tencereye dökülerek kaynatılır Kaynamaya başladıktan 8 dakika sonra içine limon suyu ilave edilir 3�4 dakika sonra ocaktan alınan şerbet soğutularak hazırlanır

Karadut soslu irmik tatlısı

Malzemeler: 50 gr tereyağı, 1 adet yumurta, 1 litre süt, 3 kahve fincanı irmik, 3 kahve fincanı toz şeker, 1 su bardağı dövülmüş ceviz, 1 tatlı kaşığı tarçın Üstü için: Karadut reçeli

Yapılışı: Tencerenin içine irmik, süt, toz şeker ve ayrı bir kâsede çırpılan yumurta ilave edilerek karıştırılır Tencere ocağa alınır ve tencerenin altı yakılır Tahta bir kaşıkla devamlı karıştırılarak tatlının muhallebisi kaynatılır 2�3 dakika sonra tencere ocaktan alınır ve içine tereyağı ilave edilerek karıştırılır Tatlının servis edileceği tepsi soğuk su ile çalkalanıp süzüldükten sonra tepsinin üzerine sıcak muhallebinin yarısı yayılır Muhallebinin üzerine dövülmüş ceviz, toz şeker ve tarçın karışımı serpilir Kalan muhallebi tepsiye kaşıkla yayılarak serilir ve muhallebinin düzgün olması için ıslak bir bıçak (veya spatula) yardımı ile yüzeyi düzeltilir Buzdolabında soğumaya bırakılan tatlı üzerine karadut reçeli dökülerek servis edilir

Anadolu böreği

Malzemeler: 1 çay bardağı süt veya yoğurt, 1 adet yumurta, 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 çay bardağı su, 1 tatlı kaşığı tuz, 4,5 su bardağı un

İç malzemesi: 1 adet soğan, 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 kg ıspanak, 250 gr yeşil mercimek, 250 gr tereyağı, 1/2 çay bardağı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber

Yapılışı: Hamur için: Yoğurma kabına dökülen unun ortası açılır ve üzerine yumurta, süt, zeytinyağı, tuz ve su döküldükten sonra böreğin hamuru yoğrulursxonra hamurdan 10 adet beze hazırlanır ve 5 dakika daha bekletilir

Böreğin iç malzemesi: Bir tencereye zeytinyağının yarısı ve 50 gr tereyağı konur, ocak yakılır Üzerine piyaz olarak doğranmış soğan dökülerek kavrulur 3�4 dakika sonra ayıklanmış ve küçük küçük doğranmış ıspanak sapları (sapı yaprağından geç piştiği için önce ilave edilir) eklenir 2�3 dakika sonra üzerine kopartılmış ıspanak yaprakları da ilave edilerek 2 dakika daha kavrulur Önceden haşlanmış ve suyu süzülmüş olan yeşil mercimek, tencereye ilave edilerek ocak söndürülür Malzemenin üzerine tuz ve karabiber serpilerek yayvan bir tepsiye dökülür ve soğutulur

Dinlenen bezeler oklava ile hazır yufka inceliğinde 60�70 cm çapında açılarak düz bir yüzeye serilir Bir tavada eritilen tereyağı ve kalan zeytinyağı karıştırılarak fırça yardımıyla açılan hamurların üzerine sürülür Yufkanın kenarları 4 tarafından içe doğru kıvrılarak kare veya dikdörtgen şekli elde edilir Daha sonra ortadan ikiye kesilir İç malzemesi, kesilen parçanın kenarına serilerek rulo yapılır ve tepsiye konur Tüm hamurlar tepsiye aynı işlemler uygulanarak yerleştirildikten sonra istenen boyutlarda bıçakla kesilerek önceden 180 derecede ısıtılmış fırına sürülür Altı ve üstü kızartılır

Bir haftalık menü

5 EYLÜL Pazar
Sahur
Tavuklu bulgur pilav
Kızılcık ezmesi
Kahvaltı ve çay

İFTAR
Börek çorbası
Patlıcan silkme
Elmalı baklava

6 EYLÜL Pazartesi

SAHUR
Peynirli huluçka (Peynirli, tereyal yourtsuz mant)
Taze üzüm veya armut hoaf, kahvalt ve çay

İFTAR
Kremal kabak çorbas
Etli yaprak sarmas
Mürdüm erii peltesi

7 EYLÜL Salı

SAHUR
Saç ekmeği (Sıkma)
Havuçlu ve patatesli yumurta salatası
Kahvaltı ve çay

İFTAR
Ekşili havuç çorbası
Perde pilavı
Nevzine tatlısı (Tahinli, pekmezli, tereyağlı, cevizli bir Kayseri tatlısı)

8 EYLÜL Çarşamba

SAHUR
Yağ mantısı (Mantı hamurlarının yağda kızartılması)
Böğürtlen kompostosu
Kahvaltı ve çay

İFTAR
Bamya çorbası
Kadınbudu köfte
Pepecura tatlısı (Siyah üzümden yapılan bir Karadeniz tatlısı)
ZAMAN

Alıntı Yaparak Cevapla