Prof. Dr. Sinsi
|
Türk Yemek Kültürünün Yörelere Göre Farklilasmasi
Türk Yemek Kültürünün Yörelere Göre Farklilasmasi
Yemek çeşitleri, yapımı, kullanılan malzemeler, Anadoluda bölgeler arasında geniş bir farklılaşma gösterir Güneydoğu illerinde hamur tatlıları çok yaygındır Fıstıklı, ağır tatlılar bu yörede çok popülerdir Ayrıca baharatlı kebaplar da yörenin belirgin özelliğidir Kısır, içli ve çiğ köfteler de yine bu yörenin karakteristik yiyeceklerindendir
Batı Anadoluda bitkilerden (Yeşillikli) yapılan yemekler yaygındır Sütlü tatlılar, İstanbul ve Ege yöresinde çoktur Karadenizde, Egede, Marmarada su ürünlerinden balık tüketilir Fındık, birçok yemeğin, tatlının yapımında kullanılır
İç ve Doğu Anadoluda tahıl ve hamur işleri, fırınlı, pirinçli yemekleri daha yaygındır Zeytinyağı Doğu Anadoluda popüler değildir Ayrıca her bölgenin kendine özgü özel yemekleri vardır ki bu, diğer yörelerde görülmez Örneğin Çukurova kentlerinde sevilen bir Humus yemeğini diğer yöreler halkı bilmez "Meftune", sadece Diyarbakırda yapılan bir yemektir "Çiğköfte" yi Urfalılardan lezzetli yapan yoktur
Ülkemiz, coğrafi bölgelere göre farklı kültürel özellikler gösterir Öyle ki, Anadolu, bir kültür mozayiğidir İşte farklı yöreler yemek alışkanlıklarında da farklılık gösterir Türkler Anadoluya yerleştiklerinde daha önce yaşayan insanların beslenme sistemlerinden etkilenmişlerdir
Türkler, Orta Asyadan konserve türündeki yiyeceklere ilişkin kültür ürünlerinden yoğurt, pastırma, bulgur ve tarhanayı Anadoluya getirmişlerdir Bu yiyecekler tamamen Türk buluşudur Esasen bunlar, Türklerin göçebelik, hayvancılık ve tarıma dayalı sosyo-ekonomik yapılarının gereği olarak yaratılmış kültür ürünleri idi Türkler Orta Asyada şu yiyecekleri biliyorlardı:
Sebze:Havuç, kereviz, salatalık, patlıcan, marul, soğan, ıspanak, turp
Meyve:Elma, armut, erik, ayva, üzüm, kavun
Tahıl-Baklagiller:Arpa, buğday, bakla, mercimek, çavdar
Güneydoğu Yöremiz yemeklerinde Arap beslenme kültürünün etkisi fazladır Bol baharatlı yiyecekler, özellikle acı biberin kullanımı, başlıca örneklerden birisidir Akdeniz çevresi besinleri de farklıdır Fasulye, nohut, mercimek, bezelye, susam gibi kuru baklagiller, lahana, karnabahar, maydanoz, kuşkonmaz gibi sebzeler Akdeniz çevresinde yaygındır Demek ki, sebze kültürü bu yörenin egemen yiyeceklerini oluşturur
Et, genellikle kıyma olarak köfte yapımında ve kebaplarda kullanılır Özel günlerde ise arabaşı, sütlü çorba, humus, kısır, keşkek ve künefe özel gün yiyecekleridir Anadoluda Hitit ve Bizans kültürlerinin etkisi yiyeceklere yansımıştır Anadoluya gelirken İran kültüründen de etkilenmiştir
Karadeniz yöresi halkının beslenmesinde başlıca yiyecekler; hamsi, mısır ekmeği ve mısır yemekleri, karalahana, patates ve fasulye önemli bir yer tutar Hamsili pilav, sütlaç, tutmaç çorbası, ovmaç çorbası, çerkez tavuğu, un ve irmik helvası, özel gün yiyeceklerini oluştururlar
İç Anadolu yöresi halkının yiyecek kültüründe buğday ürünü un (çeşitli hamur işleri) ve bulgur başta gelir Koyun eti, yoğurt, patates ve sebzeler (patlıcan, taze fasulye) önemli bir yer tutar Özel günlerde kuzu tandır, bulgur pilavı, nohutlu yahni, su böreği, mantı, un helvası, sütlaç yapılır Gözleme, en sevilen hamur işi yiyecektir Kayseri mantısı ise dillere destandır
Ege yöresinde başta börülce, pırasa, patlıcan olmak üzere sebzeler diğer yörelerden daha çok kullanılır Çeşitli otlar da bolca tüketilir Zeytinyağı en çok kullanılan yağ türüdür Çeşitli dolmalar pirinçle yapılır Keşkek, patlıcan böreği, mercimekli bükme, katmer, çeşitli yahniler, gözleme, özel gün ve yemeklerin başında yer alır Güneydoğu Anadolu halkında mercimek ve bulgur çok tercih edilir Et genellikle kıyma olarak kullanılır Çiğ köfte, içli köfte, mercimek köftesi en yaygın türlerdir
Özel günlerde çiğ köfte, içli köfte, yuvarlama, yoğurtlu ufak köfte ve baklava başta gelir Doğu Anadolu yöresinde buğdaydan yapılan un, yarma ve bulgur başta gelir Yoğurt ve peynir, süt ürünleri arasında en çok tüketilendir Et de çok sevilir fakat ekonomik zorluklar nedeniyle fazla türetilmez Tereyağı yerine de margarin kullanılır olmuştur Ama hayvansal yağ çok kullanılır
Özel günlerde etli, kuru baklagiller, yahniler, yoğurtlu çorbalar, kete, pişi ve kadayıf yapılır Marmara ve Trakya yöresinde ise buğday ürünleri, pirinç, koyun eti, yoğurt ve peynir başta gelir En çok tüketilen yağ türü, ay çiçeği, zeytin yağı ve margarindir Bursa döneri, İskender çok tanınmıştır Tekirdağ köftesi, İnegöl köftesi çok lezzetli ve ünlüdürler
Özel günlerde koyun etinden yapılan yemekler başta gelir “Elbasan tava” bu yemeklerin en ünlüsüdür Gaziler helvası, peynir helvası da Trakyada sık yapılan tatlıdandır Silivride yoğurt, Edirnede peynir, İstanbulda kazandibi ve tavuk göğsü çok ünlüdür
Ege yemek kültürünün temelini zeytin yağı oluşturur Etli yemekler, sebzeler, pilav, dolmalar, tamamen zeytinyağlı olarak pişirilir Salata ve haşlanmış otlar üzerine zeytin yağı ve limon konulur Kahvaltıda genellikle zeytin ve zeytin yağı bulunur
Taze zeytin yağının üzerine karabiber, tuz ve istenirse kekik serpilir Kızarmış ekmek ya da taze ekmek içine banarak tulum peyniri ile yenmesi çok popülerdir Kalp ve damar hastalıklarına karşın en iyi çare zeytinyağıdır
|