10-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kurban Eti Nasıl Saklanmalı Ve Pişirilmeli? Nasıl Yapılır Tarifi
Kurban eti nasıl saklanmalı ve pişirilmeli? Yapılışı Mazemeleri
Kurban eti nasıl saklanmalı ve pişirilmeli?

Kurban Bayramında eti nasıl pişirmeniz, tüketmeniz ve saklamanız gerektiğini bilmeniz, sağlıklı bir bayram geçirebilmeniz için büyük önem taşıyor Doktorsitesi comun üye diyetisyenlerinden Dyt Serpil Tarman Kurban Bayramında dikkat edilmesi gerekenleri listeledi
KURBAN BAYRAMINDA NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Dyt Serpil Tarman Kurban Bayramında dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:
Kurbanlık eti nasıl pişirelim?
Doğru: Kurbanlık etler en az 24 saat bekletildikten sonra marinasyon işlemi (soğan suyu-süt-karabiber-çok az tuz) uygulanarak fırında, ızgarada sebzeli soteleme yöntemi ile kekik ve arzu ediliyorsa pul biber ekleyerek düdüklü tencerede pişirilmelidir
Etler mangalda pişecekse ateşten 10-15 cm yükseklikte olmalıdır Etlerin iç kısmı iyi pişirilmelidir Eğer isteniyorsa, bayramın 1 günü sakatat eti (bekletilmesi gerekmediği için) pişirilmeli ve 90-120 gr kadar tüketilmelidir
Ayrıca et kesilen tahtada sebze doğranmamalıdır Hijyen açısından çok önemlidir
Yanlış: Etlerde sertlik (rigormortis) 24-48 saatte çözülür Kesildikten hemen sonra ateşe alınan etler pişmedikleri, sert kaldıkları için mide bağırsak şikayetlerine neden olurlar Etler sindirimi zor bir besindir
Bayramda nasıl beslenelim?
Doğru: Et tüketirken yanında mutlaka mevsim salata, yoğurtlu salata tüketilmelidir
Misafirlere börek ve ağır hamur tatlıları yerine meyve tatlıları (kabak, elma, ayva, aşure), sütlü tatlılar veya meyve ikram edilmelidir
Yanlış: Et, börek, baklava, şuruplu tatlılar, şekerler, çikolatalar gibi yağdan ve karbonhidrattan yüksek beslenme yanlıştır Et posadan fakirdir mutlaka yanında çiğ veya pişmiş sebze ile tüketilmelidir
Kurban Bayramında ne kadar et tüketelim?
Doğru: “Yılda bir defa yiyoruz” şeklinde abartarak değil bireyin gereksinimine göre günde 90-250 gr et tüketilebilir
Yanlış: Kurban Bayramı istediğimiz kadar et yemek değildir
Kurbanlık etleri nasıl saklayalım?
Doğru: Et derin dondurucuda -18Cde küçük parçalara ayrılmış, bir kullanımlık olarak 4-6 ay bekletilebilir Donmuş etler ocağa direkt atılarak veya buzdolabının sebzeliğinde çözdürülerek kullanılabilir
Yanlış: Dondurulmuş etin çözülüp tekrar dondurulması yanlıştır Dondurulmuş etler kalorifer üstünde çözülmemelidir
Fazla et tüketimi kimler için sakıncalıdır?
Şişman kişiler, kalp-damar hastaları, kolesterolleri yüksek olanlar, metabolik sendromu olanlar, tansiyon hastaları, mide-bağırsak hastalıkları olanlar, gut hastaları et miktarına özellikle yağlı et tüketmemeye çok dikkat etmelidirler
Kurbanlık hayvanın sakatatlarını kalp hastaları ve kolesterolü yüksek kişiler tüketmemelidirler Günümüzde ağır bir öğünün ardından kalp krizi geçirme riskinin artacağı biliniyor
Epidemiyolojik araştırmalar yağlı et tüketimi ile beraber kan yağlarında ve ürik asit düzeyinde artış olduğunu göstermektedir
Buna ek olarak bayramların vazgeçilmez ikramı olan ağır hamur tatlılarının tüketiminin de artmasıyla diyabet hastalarının metabolik dengesi bozulmakta ve şekerleri yükselmektedir
~~ Alıntıdır ~~
|
|
|