|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hangi Balık Nasıl Yenmeli Pişirilmeli Hangi Denizde Çıkar?
Hangi balık nasıl yenmeli pişirilmeli hangi denizde çıkar?
Tüm bunları İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinin birlikte çıkardığı “Su ürünleri ve beslenme” kitabından derledik
Akya Balığı: Kafasından çorba, lop etinden kaplamalı tavası veya şiş yapılır
Bulunduğu denizler: Ege ve Akdeniz
Barbunya Balığı: Lezzetli olan etinden tava, ızgara ve haşlama yapılır
Bulunduğu denizler: Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz
Tekir Balığı: Tava, ızgara,
kağıtta kebap ve buğlama yapılır
Bulunduğu denizler: Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz
Çipura Balığı: Izgarası, buğlaması, tavası ve fırında çeşitli
yemekleri yapılır
Bulunduğu denizler: Ege ve Akdeniz
Dil Balığı: Eti çok lezzetlidir, şiş ızgarası, tavası, haşlaması ve buğlaması yapılır
Bulunduğu denizler: Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz
Eşkina Balğı: Eti beyaz olup, haşlaması, tavası, ızgarası, çorbası ve fırında tereyağlı yapılır
Bulunduğu denizler: Karadeniz ve Marmara
Gümüş Balığı: Tavası yapılır
Bulunduğu denizler: Karadeniz ve Marmara
Hamsi: Tavası başta olmak üzere her türlü yemeği yapılır
Bulunduğu denizler: Karadeniz, Marmara ve Ege
İskorpit Balığı: Tulumu çıkarılarak çorbası, tavası, pilakisi ve buğulaması yapılır
Bulunduğu denizler: Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz
İstavrit Balığı: Tavası, buğulaması, ızgarası ve tencere
yemekleri yapılır
Bulunduğu denizler: Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz
İzmarit Balığı: Izgarası, tulumu çıkarılmış olarak tavası, haşlanıp yeşilliklerle salatası ve buğulaması yapılır
Bulunduğu denizler:Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz:
Kalkan Balığı: Tavası, buğulaması ve şişi yapılır
Bulunduğu denizler: Marmara, Ege ve Akdenizde nadir avlanır
Karagöz Balığı: Izgarası, buğulamasıve tavası yapılır
Bulunduğu denizler: Marmara, Ege ve Akdeniz sahilleri
Kefal Balığı: Küçüklerin tavası, büyüklerin haşlaması, fırında ve pilakisi yapılır
Bulunduğu denizler: Marmara, Ege ve Akdeniz sahilleri
Kılıç Balığı:
Dilim şeklinde kesilir, buğulaması ve özellikle küçük paarçalar halinde şişte ızgarası
Bulunduğu denizler: Marmara, Ege ve Akdeniz
Kırlangıç Balığı: Kafa ve kuyruk bölümünden lezzetli çorbası yapılır Filetosundanh tavası, buğulaması, pilavda pilaki yapılır Haşlaması da kılçıklarından ayrılmak suretiyle mayonezli servisi yapılabilir
Bulunduğu denizler: Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz
Kolyoz Balığı: Tavası, pilakisi ve buğulaması yapılır Ayrıca bu balıktan yapılan balık köfteside
lezzetli olur
Bulunduğu denizler: Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz
Lahoz Balığı: Marine edildikten sonra ızgara şişi yaılırken buğulama ve ızgara yapımına da
uygun bir et yapısı vardır
Bulunduğu denizler: Marmara ve Egede görülmesine rağmen genelde Akdenizde bulunur
Levrek Balığı: Izgara, tava, buğulaması yapılır
Bulunduğu denizler: Ege ve Akdenizde bulunur
Lüfer Balığı: Genelde ızgara şeklinde hazırlanır
Bulunduğu denizler: Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz
Kırma Mercan Balığı: Izgara ve tavası yapılır
Bulunduğu denizler: Marmara, Ege ve Akdeniz
Mezgit Balığı: Tavası ve haşlaması yapılır
Bulunduğu denizler: Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz
Minekop Balığı: Izgara, tava, buğulama ve haşlama pilakisi yapılır
Bulunduğu denizler: Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz
Orfoz Balığı: Izgara, şiş ve buğulamaya elverişlidir
Bulunduğu denizler: Ege ve Akdeniz
Palamut Balığı: Tava, ızgara ve köftesi yapılır Ayrıca torik olarak lakerda yapımında kullanılır
Bulunduğu denizler: Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz
Sardalye Balığı: Tava, ızgara ve buğulaması yapılır
Bulunduğu denizler: Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz
Sinarit Balığı: Tava, ızgara ve buğulaması yapılır
Bulunduğu denizler: Marmara, Ege ve Akdeniz
Tırança Balığı: Tava, ızgar ve buğulaması yapılır
Bulunduğu denizler: Ege ve Akdeniz
Uskumru Balığı: Tava, ızgara, buğulaması, dolması ve çirozu yapılır
Bulunduğu denizler: Karadeniz, Marmara, Ege
Zargana Balığı: Tava, ızgara ve fırında pilakisi yapılır
Bulunduğu denizler: Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz
|